ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Pääsiäinen 2012 on 8. huhtikuuta

Jeesus ristillä Liettuan ristikukkulalla

Paastonaika alkaa olla jo vahvasti voiton puolella. Ensi sunnuntai, 1. huhtikuuta, on paitsi aprillipäivä myös palmusunnuntai 2012. Siitä viikon päästä on pääsiäinen, joka tänä vuonna on siis sunnuntaina 8.4.2012.

Pääsiäinen on liikkuva pyhä. Se on periaatteessa kevätpäiväntasaukseen osuvan tai sitä seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina, mutta käytännössä ajankohta lasketaan kuitenkin kirkollisten taulukoiden eikä taivaankappaleiden liikkeen mukaan. Kirkollinen kevätpäiväntasaus esimerkiksi on pääsiäistä laskettaessa aina 21. maaliskuuta.

Osa protestanttisista maista laski aikaisemmin pääsiäisen tähtitieteen eikä taulukoiden mukaan käyttäen ns. parannettua kalenteria. Tällöin pääsiäinen ei aina osunut yksiin gregoriaanista kalenteria käyttäneiden katolilaisten maiden kanssa. Suomi oli autonomian aikana viimeinen parannettua kalenteria käyttänyt maa ja viettikin siten vuonna 1845 pääsiäistä yksin eri päivänä kuin mikään muu maailman maa.

Pääsiäisen ajoittamista tärkeämpi on kuitenkin se asia, jonka vuoksi sitä vietetään. Oheinen kuva liittyy pitkäperjantain tapahtumiin. Siinä Jeesus roikkuu ja kuolee ristillä. Pääsiäisenä Jeesus ei kuitenkaan enää ole kuollut, vaan ylösnoussut. Sitä kristityt juhlivat joka viikko, koska sapatin sijaan viikottaiseksi pyhäpäiväksi vaihtui ylösnousemuksen päivä sunnuntai. Aivan erityisesti ylösnousemusta juhlitaan kuitenkin pääsiäisenä.

Otin oheisen kuvan Jeesuksesta ristillä Liettuan Ristikukkulalla lokakuussa 2005.

Tämä on Aiheita-blogin 500. artikkeli.

Maantieteilijän matkakuvat