AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Blogeja ei enää kommentoida – eikä ihme

9.5.2012 klo 23.56 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Aiheita-blogiin ei ole enää tullut entiseen tapaan kommentteja. Tämä siitä huolimatta, että kävijämäärät kasvaneet.

Käsittääkseni kyse ei kuitenkaan ole vain tästä blogista, vaan ilmiö on yleisempi. Pitkiä kommenttiketjuja näkee nykyään vain hyvin suosituissa blogeissa tai erityisen provosoivissa merkinnöissä. Jotkut blogiympäristöt, kuten Uusi Suomi ja Kotimaa24, ovat myös onnistuneet keräämään ympärilleen yhteisön, jossa kommentointi on melko aktiivista.

Yksi syy varmasti on se, että keskustelut käydään nykyisin useammin Facebookissa tai Twitterissä. Joku jakaa merkinnän ja keskustelee siitä kavereidensa kanssa omalla seinällään. Blogiin asti keskustelu ei enää päädy.

Tänään mieleeni kuitenkin tuli, ettei se välttämättä ole ainoa syy.

Kävin kommentoimassa kahta blogia. Toinen niistä on Bloggerissa, toinen WordPress.comissa.

Blogger-blogi ei sallinut Nimi/URL-kommentointia, vaan oli kirjauduttava sisään. En tietenkään ollut kirjautuneena sisään sillä Google-tilillä, jolle olen täyttänyt Bloggeriin profiiliin, joten vaihdoin toiselle tilille. Salasanan onneksi muistin. Kirjautumisesta huolimatta minun oli tehtävä myös captcha-tunnistus ja kirjoitettava kaksi sanaa ruutuun.

Sitten sain kommenttini esikatselun näkyviin. Se on sinänsä ihan hyvä toiminto, että voi katsoa kommentin etukäteen. Usein mahdolliset virheet näkee paremmin esikatselutilassa kuin kirjoitusikkunassa. Mutta esikatselustapa ei pääsekään suoraan julkaisuun, vaan välissä pitää tehdä kahden sanan captcha-tunnistus uudestaan.

Eihän tämä mikään uusi asia ole. Näinhän se on Bloggerissa aina ollut. Jaksaa se kuitenkin ärsyttää.

Sitten se WordPress.com-blogi: Siellä oli päällisin puolin melko samanlainen kommentointilomake kuin tässäkin blogissa. Tiedot vain kysyttiin vähän eri järjestyksessä. Kirjoitin sähköpostiosoitteeni, etunimeni ja blogini osoitteen. Koska sähköpostiosoite on kytketty Gravatar-palveluun, piti minun kirjautua sisään sinne (tai nykyään se kai on samaa puljua WordPress.comin kanssa).

Ennen gravatarit toimivat niin, että kirjoitti vain sähköpostiosoitteensa, niin siihen kytketty profiilikuva (gravatar) tuli näkyviin kommentin viereen. Olen joskus ajatellut asentaa gravatarit tähänkin blogiin, mutta jos se nykyään vaatii kirjautumista, niin en taida.

Koska en Gravataria tai WordPress.comia usein käytä, niin salasana oli tietysti hukkunut ja jouduin palauttamaan sen. Salasanan vaihtamisen jälkeen sain kommenttini julkaistua.

Mutta mitä sillä välin oli tapahtunut? Nimeni ja blogin osoite olivat kadonneet. Ensimmäinen oli korvautunut Gravatar-palvelussa käyttämäni sähköpostiosoitteen etuosalla (jolla ei ole mitään tekemistä nimeni kanssa) ja blogini sijaan linkki vei johonkin täysin tarpeettomaan gravatarprofiiliin.

Siinä vaiheessa teki mieli kirjoittaa muutama kirosana kommentiksi perään, mutta koska kyse kuitenkin oli kristillisestä blogista, niin en viitsinyt.

Mielestäni tuosta tuli aika paljon vaivaa, että sain kirjoitettua kaksi kommenttia. Ei ihme, ettei blogeihin kommentoida, kun se on tehty niin hankalaksi.

Blogger ja WordPress.com eivät ole ainoat ongelmia aiheuttavat alustat. Joskus Posterous-blogeihin ei pystynyt kommentoimaan, jos käytti selaimena Operaa. En tiedä, pystyykö nykyään, sillä en ole enää viitsinyt kokeilla.

Jotkut blogit taas vaativat kirjautumista Facebookiin tai Twitteriin. Käytän blogeissa kommentoidessani mieluummin Twitteriä, koska se on julkinen. Facebook on enemmän kavereiden kesken -verkosto.

Ongelma on se, etten muista Twitter-tilini salasanaa. Miksi muistaisin? Tviittaan joko TweetDeckillä tai tekstiviesteillä, eikä minun silloin tarvitse salasanoja kirjoitella. Twitter-salasanani on pitkä satunnaisgeneroitu merkkijono, jota ei ole edes tarkoitus muistaa ulkoa. Saan sen kyllä tarvittaessa kaivettua esiin, mutta on se turhan iso vaiva yhtä blogikommenttia varten.

Eipä tule kaiken tämän takia itsekään niin paljon kommentoitua toisten blogeja kuin joskus ennen.

Tämä blogi ei vaadi kirjautumisia. Kirjoita vain tietosi alle ja lähetä kommentti. Jos kommenttisi vaikuttaa epäilyttävältä, se joutuu tarkistusjonoon. Jos se vaikuttaa oikein erityisen epäilyttävältä, se menee roskapostien sekaan. Muussa tapauksessa, siis lähes aina, se tulee näkyviin saman tien.

3 kommenttia ja/tai paluuviitettä

  1. Pinserimäistä 27.7.2014 klo 22.34:

    Tosi vähän useimissa blogeissa kommentoidaan joo, asia pitää olla tosiaan monia kiinnostava ja itsessään keskustelua herättävä jotta sitä alettais kommentoimaan. Erineviä mielipiteitä pitäisi syntyä niin kommenttejakin tulisi! Hyvä pätkä!

  2. Tulee tilaamatta 28.8.2015 klo 16.54:

    Oikein hyviä näkemyksiä. Aloitin oman blogini hieman yli vuosi sitten Bloggerissa, koska on ilmainen, niin luovuin WordPressistä ja kotisivutilasta. Juttuja on tullut nyt yli 130 ja kommentteja vain kymmenisen, joista puolet vastauksia muille. Lukijoita kuitenkin on, ei kuitenkaan paljoa, koska en ole blogiani missään mainostanut. Bloggerissa voi kyllä sallia anonyyminkin kommentoimisen, tai vaihtoehtoisesti sellaisen, että nimi ja sähköposti kotisivuineen voi täyttää. Se riippuu ihan siitä mitä bloginpitäjä asetukseen laittaa.

  3. Niko Lipsanen 29.8.2015 klo 2.36:

    Bloggerin kommentointitoiminto on parantunut kummasti sen jälkeen, kun korvasivat captchat sillä ”En ole robotti” -ruksituksella. Ja anonyymi tai nimi ja url -kommentointi tosiaan ovat mahdollisia, jos bloginpitäjä on sen mahdollisuuden jättänyt.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : Blogeja ei enää kommentoida – eikä ihme

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan