AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Harhaanjohtava päivälippumainos ja sekavaa HSL-kieltä

9.6.2012 klo 12.10 | Niko Lipsanen

aiheet kulutus, yhteiskunta,

sijainnit helsinki,

HSL:n päivälipun mainos

Metroasemilla on HSL:n mainosjulisteita, joissa sanotaan: ”Matkusta vaikka koko viikko vuorokausilipulla”.

Jos kyseessä olisi normaali kaupallinen mainos, voisi luulla, että käynnissä on tarjouskampanja. Osta vuorokauden lippu, mutta matkustakin sillä koko viikko. Ei lainkaan hassumpi tarjous olisikaan.

HSL-kielellä mainoksen sisältö kuitenkin tarkoittaa, että myynnissä on eri mittaisia joukkoliikennelippuja 1–7 vuorokaudeksi, mutta HSL kutsuu niitä kaikkia nimellä ”vuorokausilippu”.

Jos tuo olisi kaupallisen yrityksen mainos, se olisi jo uhkasakon uhalla kielletty. Sehän aivan selvästi johtaa kuluttajia harhaan.

Julisteesta on tietysti myös ruotsinkielinen versio, mutta sen lisäksi olen nähnyt sitä myös ainakin englanniksi ja venäjäksi. Tarkoitus on siis harhauttaa myös kaupungissa vierailevia matkailijoita. Ei rakenna hyvää Suomi-kuvaa tällainen todellakaan, ei.

Ei HSL muutenkaan ole pyrkinyt erityiseen selkeyteen keksiessään nimiä lipputuotteille. Pääkaupunkiseudulla asuvalle on varmaankin kaupungin sisäisen ja seutulipun ero jo iskostunut mieliin.

Mutta kuinka moni heti keksisi, että jos haluaa mennä vielä vähän kauemmaksi, vaikka Kirkkonummelle tai Sipooseen, niin pitääkin ostaa lähiseutu 3 -lippu? Jotenkin voisi kuvitella, että ”lähiseutu” olisi pienempi alue kuin ”seutu”, mutta ei nyt sentään.

”Lähiseutu 2” taas tarkoittaa lähiseutu 3 -aluetta ilman Helsinkiä. Olisiko ”lähiöseutu” ollut kuvaavampi nimitys? Tosin onhan lähiöitä Helsingissäkin.

Ja jottei menisi liian yksinkertaiseksi, niin matkakortin lukijan nappeja painellessa eri lipputyyppien nimitykset eivät tietenkään ole samat kuin nettisivuilla. Lähiseutu 2 onkin nyt ”lähialue” ja lähiseutu 3 tällä kertaa suhteellisen intuitiivisesti nimetty ”koko alue”.

Jos lippuja ei millään voi kutsua sellaisilla nimillä, joista saisi käsityksen, mitä ne tarkoittavat, niin voisiko niiden nimitykset edes pitää samoina kautta linjan? Vai onko johdonmukaisuus asia, joka ei kuulu julkiseen joukkoliikenteen?

Kuvassa on HSL:n harhaanjohtava joukkoliikennemainos Kaisaniemen metroasemalla. Suuremmassa kuvassa näkyy myös mainoksen englanninkielinen versio.

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

  1. Niko Lipsanen 9.6.2012 klo 12.20:

    Kaupallisissa mainoksissa pääsee yleensä jyvälle asian oikeasta luonteesta, kun lukee pienellä präntätyn tekstin. HSL jatkaa julisteessaan epäselvää sumutuskieltä myös pienemmässä tekstissä. Siellä sanotaan:

    Vuorokausilippu kelpaa kaikissa joukkoliikennevälineissä valintasi mukaan 1–7 vuorokautta.

    Jos potentiaalista lipunostajaa olisi haluttu palvella eikä hämätä, niin asian olisi voinut ilmaista esimerkiksi näin:

    Vuorokausilipun voi ostaa 1–7 päivän pituiseksi ajanjaksoksi. Lipun hinta riippuu jakson pituudesta. Lippu kelpaa kaikissa joukkoliikennevälineissä.

    Vähän pidempi se tietysti on noin, mutta huomattavasti selkeyttävämpi. Ja tietysti myös mainoksen ison tekstin pitäisi olla vähemmän harhauttavassa muodossa.

  2. Paluuviite: Kulutusjuhla » Vuorokausilippujen markkinointi pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä on harhaanjohtavaa (11.6.2012 20.01)

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : Harhaanjohtava päivälippumainos ja sekavaa HSL-kieltä

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan