ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Syyspäiväntasaus 2012 on lauantaina 22.9.

Pimeä syysilta Helsingissä

Illat ovat jo jonkin aikaa ollet kovin pimeitä. Vielä päivä on kuitenkin yötä pidempi, mutta ei enää pitkään. Syyspäiväntasaus 2012 on jo ensi viikon lauantaina 22. syyskuuta. Tarkka aika on klo 17.49 Suomen kesäaikaa.

Kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan Aurinko paistaa kohtisuoraan päiväntasaajan ylle ja päivä ja yö ovat yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla – ainakin periaatteessa. Käytännössä päivä on silloinkin vielä aavistuksen pidempi – sitä enemmän, mitä lähempänä napoja ollaan. Jos päivän pituus mitattaisiin Auringon keskikohdan mukaan, olisi se koko Maapallolla yhtä pitkä.

Koska Auringon nousu ja lasku kuitenkin ottaa aikansa, niin Auringon ylä- tai alapuoli on näkyvissä pidempään ja valaisee yön päiväksi. Lisäksi, koska lasku ja nousu päiväntasaajalla suuntautuu kohtisuoraan horisonttia vasten, mutta navoilla lähes sen suuntaisesti, kestää lasku- ja nousuvaihe sitä kauemmin, mitä kauempana päiväntasaajasta ollaan.

Myös ilmakehällä on oma vaikutuksensa. Valo taittuu ilmakehässä, minkä vuoksi Aurinko näyttää olevan korkeammalla kuin se tosiasiallisesti on. Tämäkin vaikuttaa siihen, että niin kevät- kuin syyspäiväntasauksen aikaan päivä ton osiasiallisesti yötä pidempi.

Syyspäiväntasauksen jälkeen seuraava siirtymä kohti talvea on, kun kellot käännetään taas talvi- eli normaaliaikaan. Keväällä kevätpäiväntasaus ja kellojen kääntö ovat lähes peräkkäin, mutta syksyllä viisareita siirretään vasta kuukausi syyspäiväntasauksen jälkeen. Talviaika alkaa siten vasta lokakuun lopussa. Talviaika 2012 alkaa sunnuntaina 28. lokakuuta.

Kuvassa on syyskuinen ilta Munkkisaaressa Helsingissä. Otin kuvan 4.9.2012.

Maantieteilijän matkakuvat

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.