ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Miksi ruotsinlaivat eivät mene Paldiskin kautta?

Viking Mariellan keula

Kävin viikko sitten taas risteilemässä Ruotsissa (oheinen kuva on vanhempi, ei sentään vielä ollut jäätä meressä). Ahvenanmaan-kierroksen takia aika perillä vain jää kovin niukaksi. Ja vielä niukemmaksi se jää, kun Viking Line säästää polttoainetta ajamalla talviaikaan hitaammin.

Ahvenanmaalla käynti on Helsingin ja Tukholman väliä kulkevien laivojen ohjelmassa vain siksi, että siellä pysähtymällä laivat saavat mahdollisuuden verovapaaseen myyntiin, mitä EU:n sisäisessä liikenteessä ei muutoin olisi. Kauppa ei kuitenkaan käy samaan tahtiin kuin Tallinnan-liikenteessä, sillä matkustajalle verovapaus ei näy halvempina hintoina. Ja verovapauden myötä voimassa ovat myös vanhat rajoitukset litrasta viinaa, kahdesta viiniä ja mitä niitä nyt onkaan.

Entä jos laivat pysähtyisivätkin Maarianhaminan sijaan Paldiskissa? Matkassa siinä ei tosin paljon säästä. En ole ihan varma, mitä reittejä laivat merellä käyttävät, mutta eri vaihtoehtoja tutkailemalla sain Paldiskille etua vain muutamasta kilometristä kymmeniseen. Saaristossa puikkelehtiminen kuitenkin vähenisi, minkä luulisi olevan etu senkin.

Laivayhtiön kannalta Paldiskin-reitti olisi ikävä siinä mielessä, että täysi verovapaus vaihtuisi mataliin virolaisiin veroihin. Koska hinnoissa ei juuri ole nostovaraa, katteet tippuisivat. Myymälän puolella tämän luulisi kuitenkin kompensoituvan sillä, että myös tuontirajoitukset poistuisivat. Juomia saisi laivoilta tuoda Tallinnan-risteilyjen tapaan niin paljon kuin jaksaisi kuljettaa.

Toisin kuin Tallinnan-reitillä, laivayhtiöiden ei tarvitsisi kilpailla edes maissa sijaitsevien kauppojen kanssa, koska suurin osa matkustajista tuskin olisi pysähdyksestä huolimatta menossa Paldiskiin tai tulossa sieltä.

Viking Linelle pysähdys Paldiskissa voisi olla houkutteleva siksikin, että yhtiö pääsisi käytännössä ilman investointeja mukaan myös Ruotsin ja Viron väliseen liikenteeseen – olkoonkin, ettei yöpysähdys Paldiskissa välttämättä olisi erityisen houkutteleva kovin laajojen matkustajajoukkojen kannalta.

Vikingin omistajien ahvenanmaalaisuus tuskin reittimuutoksia haittaisi. Eihän Ahvenanmaalla käyty silloinkaan pyörähtämässä, kun se ei ollut tax-free-edun saamiseksi välttämätön. Tallink Silja taas on valmiiksi virolainen varustamo, joten sillä ei ole sitäkään vähää painolastia estämässä reittimuutosta.

Kuunvaihteessa uutisissa kerrottiin, että Viking Line olisi aikeissa siirtää Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivän Viking XPRS:n Viron lipun alle IL 30.10.12). Tällä tavoiteltaisiin säästöjä henkilöstömenoissa. Viron palkkataso on huomattavasti Suomea alhaisempi. Pysähdys Paldiskissa mahdollistaisi saman ratkaisun myös Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä. Aikamoinen meteli siitä tosin voisi syntyä, ainakin hetkeksi.

Matkustajien kannalta Paldiskin kautta kulkevan reitin luulisi olevan houkuttelevampi tuontirajoitusten poistumisen takia. Voisi tehdä ostoksia Viron-laivojen tapaan, vaikka kävisikin Ruotsissa. Jos tämä nostaisi reitin suosiota, niin luulisi sen kompensoivan varustamoille sitä, että täysi verovapaus menetettäisiinkin.

Kartta: Helsinki-Paldiski/Maarianhamina-Tukholma

Valokuvassa on Viking Mariellan keula ja jääsohjoista merta Helsingin Eteläsatamassa. Karttaan olen piirtänyt nykyisen ja vaihtoehtoisen reitin Googlen etäisyydenmittaustyökalun avulla (en tiedä, ovatko nuo juuri ne reitit, joita laivat merellä käyttävät tai käyttäisivät, mutta antavat suuntaa kuitenkin).