ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Näin käytät Tallinnan joukkoliikennettä

Tallinnan joukkoliikennettä

Tallinnan joukkoliikenne on vuoden 2013 alusta ollut maksutonta, mutta vain tallinnalaisille. Me muut joudumme yhä maksamaan matkoistamme. Jos vähänkään enemmän Tallinnassa liikkuu, niin kätevin tapa maksaa on hankkia matkakortti. Sellaisen saa esimerkiksi Tallinnan sataman R-kioskista, josta omanikin ostin.

Kuljettajalta voi edelleen ostaa vaihdottoman kertalipun, mutta sellainen maksaa 1,60 euroa. Varaa tällöin pientä rahaa, mieluummin tasaraha, valmiiksi, ja mene sisään etuovesta.

Matkakortti maksaa kaksi euroa, ja sille ladatulla arvolla maksettaessa lippu maksaa 1,10 euroa. Matkakortilla ostettaessa lipun hintaan sisältyy myös tunnin vaihto. Matkakortin kanssa liikennevälineisiin (bussi, johdinauto tai raitiovaunu) voi mennä sisään mistä ovesta tahansa.

Tallinnan matkakortti (Ühiskaart)
Tallinnan ja Harjumaan matkakortti eli Ühiskaart

Matkakortin käyttäminen on helppoa. Sitä vain näytetään lukulaitteelle, joka veloittaa kortille ladatulta arvolta matkan hinnan. Kortti on näytettävä joka kerta liikennevälineeseen noustaessa, myös vaihdettaessa. Jos vaihto on voimassa, laite ei veloita korttia. Maksamisen tai vaihdon onnistuttua laite näyttää vihreää valoa. Jos valo on punainen, ei kortilla ole riittävästi arvoa matkan maksamiseksi.

Matkakortin lukulaite, Tallinna
Matkakortin (Ühiskaart) lukulaite tallinnalaisessa bussissa

Yksi Tallinnan matkakortin hienouksista on, että sillä maksaessa ei tarvitse miettiä, tarvitsisiko päivälipun (24h) vai pärjääkö tunnin lipuilla. Jos ostaa päivän aikana tarpeeksi monta tuntilippua, niin lipputyyppi muuttuu automaattisesti päivälipuksi. Tämän jälkeen kortilta ei enää veloiteta enempää, vaikka matkustaisi kuinka paljon (paitsi tietysti sitten, kun päivälipun voimassaoloaika on päättynyt).

Rekisteröimättömällä matkortilla päivälippu maksaa neljä euroa. Rekisteröimällä kortin hinta tippuu kolmeen euroon, mutta tällöin korttia ei voi lainata muille. Rekisteröimättömän kortin voit antaa mukaan vaikka Tallinnaan matkustavalle ystävällesi.

Jos viettää Tallinnassa useamman päivän, kannattaa kortille ostaa 72 tunnin (6 eur) tai 120 tunnin (7 eur) lippu. Näiden ostaminen ei onnistu samalla tavalla automaattisesti kuin 24 tunnin lipun, vaan ne on käytävä erikseen kioskista tai muusta myyntipisteestä kortille lataamassa. Jos käytettävissä on virolainen kännykkänumero, niin ostaminen onnistuu myös mobiilisti.

Samalla kortilla voi maksaa enintään viiden hengen matkan. Matkustajien lukumäärä ilmoitetaan lukulaitteen nuoli- ja ok-näppäinten avulla.

Jos Tallinnaan lähtiessä on päässyt unohtumaan, paljonko kortilla on saldoa, niin tilanteen voi tarkistaa helposti syöttämällä matkakortin numeron Pilet.ee-sivuilta löytyvään lomakkeeseen. Esimerkiksi minun kortillani on tällä hetkellä saldoa 8,90 euroa (latasin sinne 10 euroa, ja olen käyttänyt sitä yhden tuntilipun verran).

Tarkastusmaksu on 40 euroa. Sen joutuu maksamaan myös, jos ei ole muistanut näyttää lippua lukijalle kulkuvälineeseen noustessaan, vaikka vaihto tai päivälippu olisikin voimassa.

Mikäli matkakortin tarve osoittautuu lyhytaikaiseksi, korttiin sijoittamansa kaksi euroa saa takaisin palauttamalla kortin kuuden kuukauden sisällä Tallinnan kaupungin palvelupisteeseen osoitteessa Vabaduse väljak 7.

Ylimmässä kuvassa on kaksi linjan 4 raitiovaunua Tallinnan keskustassa.