ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kesäaika 2013 alkaa pääsiäisenä

Kukkaiskello Pietarissa

Katso myös: Kesäaika 2014 ja Pääsiäinen 2014

Normaali- eli talviaika päättyy ja kesäaika 2013 alkaa sunnuntaina 31. maaliskuuta, joka sattuu tänä vuonna olemaan pääsiäinen. Kelloja käännetään tuolloin tunti eteenpäin. Ikävänä sivuvaikutuksena tästä siis seuraa, että pääsiäispyhät ovat tänä vuonna tunnin normaalia lyhyemmät.

Toisaalta, jostakin viikonlopusta se tunti keväällä joka tapauksessa otetaan. Kellojen siirtämisen osumisessa pääsiäiselle on se hyvä puoli, että jää yksi päivä enemmän aikaa totutella uuteen aikaan ennen arjen alkamista.

Pääsiäissunnuntaita seuraa toinen pääsiäispäivä, joka tänä vuonna 2013 on maanantaina 1. huhtikuuta.

Jos olet sitä mieltä, että tuollainen kellojen kääntäminen kaksi kertaa vuodessa suuntaan ja toiseen on turhaa ja ikävää, niin allekirjoita kansalaisaloite. Aloite kesäajasta luopumiseksi on kerännyt taakseen jo 4810 nimeä.

Vaadittavaan 50 tuhannen allekirjoituksen määrään on vielä matkaa. Lähestyvä kellojen kääntäminen tekee kuitenkin aloitteesta taas ajankohtaisen, joten eiköhän tahti tästä vielä piristy. Aikaa allekirjoitusten keräämiseen on 3. kesäkuuta asti.

Kesäaika päättyy ja normaali- eli talviaika 2013 alkaa sunnuntaina 27. lokakuuta. Silloin keväällä menetetty tunti saadaan takaisin.

Kuvassa on kesäinen kukkaiskello Aleksandrovskin puistossa Pietarissa. Venäjällä ei kelloja enää käännellä, vaan siellä eletään pysyvästi kesäaikaa, vaikka välillä lunta sataisikin. Pääsiäistäkään eivät siellä vietä samaan aikaan, vaan ortodoksisen kalenterin mukaan. Ortodoksinen pääsiäinen 2013 on vasta sunnuntaina 5. toukokuuta. Suomen ortodoksit viettävät pääsiäistä kuitenkin yhtä aikaa luterilaisten ja katolilaisten kanssa sunnuntaina 31.3.2013.

Maantieteilijän matkakuvat