AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kuvia Suomen ja Ruotsin Karesuvannoista

22.3.2013 klo 14.20 | Niko Lipsanen

aiheet matkat, paikat,

sijainnit lappi, ruotsi,

Karesuvanto ja Karesuando

Jatketaan vielä tätä Lappi-valokuvien sarjaa. Tällä kertaa olisi vuorossa kuvia Karesuvannon kylästä sekä Suomen että Ruotsin puolelta.

Karesuvanto on vähän isompi kylä kuin edellisessä kuvasarjassa esitelty Maunu. Ruotsin puolella on kirkko, kirjasto ja kauppoja, ja Suomenkin puolella ainakin huoltoasema sekä pari baaria. Ruotsin puolella kylä kuitenkin taitaa nykyään olla huomattavasti eläväisempi.

Karesuvanto on lestadiolaisuuden synnyinseutua. Lars Levi Laestadiuksen pirtti on edelleen paikallaan Ruotsin puolella kylää. Se on nykyisin museo, mutta ainakin infotaulun mukaan sitä käytetään edelleen myös hartaustilaisuuksien järjestämiseen.

Laestadiuksen pirtti (sisäkuva)
Lars Levi Laestadiuksen pirtti, Karesuando

Kylässä on myös komea puinen kirkko, joka on rakennettu 1813–1826. Siellä Laestadiuskin saarnasi. Merkkihenkilönä selvästi pitävät edelleen, sillä Laestadius on oikein nostettu alttarin ylle ristin juureen yhdessä Marian ja työtoverinsa Juhani Raattamaan kanssa.

Karesuvannon (Karesuando) kirkko
Karesuvannon (Karesuando) kirkko

Karesuvanto sijaitsee Muonionjoen rannalla. Joen ylittävä silta on pohjoisin rajanylityspaikka Suomen ja Ruotsin rajalla. Ruotsin puolella Riksväg 99 päättyy Karesuandoon. Siitä eteenpäin jatkuu pienempi tie, mutta sekin päättyy Maunussa. Joitakin taloja on Ruotsin puolella vielä pohjoisempanakin, mutta niihin kuljetaan Suomen kautta. Suomen puolella Käsivarrentie jatkuu Kilpisjärvelle asti ja sieltä edelleen Norjaan.

Muonionjoki, Karesuvanto
Silta Muonionjoen yli (näkymä Ruotsin puolelta Suomen Karesuvantoon)

Wikipediassa kylän nimi on kirjoitettu pidemmässä muodossa Kaaresuvanto. Tienvarren kylteissä nimi on kuitenkin yhtä vokaalia lyhyemmässä muodossa Karesuvanto. Ruotsiksi kylän nimi on Karesuando ja pohjoissaameksi Gárasavvon.

Itse päädyin käyttämään nimeä Karesuvanto, kun kuvat ovat Suomen puolelta, ja Karesuando silloin, kun ollaan Ruotsin puolella jokea.

Katso kuvasarjan kaikki kuvat oheisen linkin takaa:

» 30 valokuvaa Suomen Karesuvannosta ja Ruotsin Karesuandosta

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2013 : Kuvia Suomen ja Ruotsin Karesuvannoista

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan