ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kevätpäiväntasaus 2013 on keskiviikkona 20.3.

Kevättalven auringonpaistetta Etelä-Helsingissä

Katso myös: Kevätpäiväntasaus 2014

Pohjoisen pallonpuoliskon kevätpäiväntasaus 2013 on 20. maaliskuuta Suomen aikaa klo 13.02. Tänä vuonna tasaus osuus keskiviikolle.

Kevätpäiväntasauksen aikaan päivä ja yö ovat periaatteessa yhtä pitkiä koko maapallolla. Käytännössä kevätpäiväntasauksen aikaan päivä on kuitenkin jo voitolla yöstä.

Jos päivä alkaisi vasta, kun auringon keskikohta nousee horisontin yli, olisivat päivä ja yö yhtä pitkät. Päivä alkaa kuitenkin siitä, kun auringon yläreuna pilkistää horisontin yli ja loppuu, kun se painuu uudestaan horisontin taakse. Siksi se on kevätpäiväntasauksen aikaan jo vähän yötä pidempi.

Valoisa aika on vielä tätäkin pidempi, koska auringosta tulevat valonsäteet taittuvat ilmakehässä. Tämä ilmiö on sitä voimakkaampi, mitä lähempänä napoja ollaan.

Kaiken lisäksi kevätpäiväntasaus ei ole yhtä aikaa kaikkialla maapallolla. Kaikkialla on kyllä yhtä aikaa tasaus, mutta eteläisellä pallonpuoliskolla on syyspäiväntasaus.

Täällä pohjoisessa kevätpäiväntasaus on silti yksi kevään merkkipaaluista matkalla kohti kesää. Päivät pitenevät, mikä näkyy valoisuutena. Ilmat lämpenevät yleensä vähän viiveellä, mutta yleensä kevät alkaa tavalla tai toisella näkyä säätilassakin. Kyllä se kesä sieltä vielä tulee.

Seuraavan kerran päivä ja yö ovat taas (periaatteessa) yhtä pitkiä syyspäiväntasauksen aikaan. Pohjoisen pallonpuoliskon syyspäiväntasaus 2013 on sunnuntaina 22. syyskuuta klo 23.44. Seuraava kevätpäiväntasaus 2014 taas on 20. maaliskuuta, kuten tämänvuotinenkin, mutta viikonpäivä on silloin torstai.

Kuvassa on aurinkoinen kevätpäivä maaliskuussa. Kuva on otettu Merisatamassa Etelä-Helsingissä. Keävtpäiväntasaukseen se ei suoraan liity, mutta kevääseen kuitenkin.

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.