ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Valokuvia Olhavan seudun linja-autoista

Olhavan (Volkhov) bussit

Sarjassa ”laajoja kansanjoukkoja aivan rajattoman paljon kiinnostavat artikkelit” julkaisen tällä kertaa 24 valokuvan sarjan Olhavan seudun linja-autoista.

Olhava (Volhov) on 47 tuhannen asukkaan kaupunki Olhavan piirissä Leningradin alueella Venäjällä. Kaupunki sijaitsee Laatokkaan laskevan Olhavajoen kahden puolen. Kaupungin kaksi puoliskoa ovat useamman kilometrin päässä toisistaan.

Kävin Olhavassa puolitoista vuotta sitten syksyllä. Linja-autot, niin hienoja kuin ne ovatkin, eivät varsinaisesti olleet syynä matkaan. Pääkohteena minulla ja siskollani oli Olhavan lähistöllä sijaitseva Vanha-Laatokka, jota joskus Venäjän ensimmäiseksi pääkaupungiksikin tituleerataan.

Olhavan monipuolinen bussikalusto, josta monet yksilöt vaikuttivat olevan ruotsalaista perua, ei kuitenkaan jäänyt ilman huomiotani. Vanhat suomalaiset bussit olisivat toki olleet nostalgisempia, mutta hauskoja olivat nämä ruotsalaisetkin.

Busseja oli tuotu Olhavan piiriin ilmeisesti eri puolilta ruotsia. Viitteitä näkyi ainakin Malmön ja Gävlen suuntiin.

Vaikka olenkin Suomen linja-autohistoriallisen seuran jäsen, en tunnista vanhoja busseja, jos niihin ei ole merkkiä ja mallia kirjoitettu päälle. Niinpä monet näistäkin kaunokaisista ovat jääneet tunnistamatta.

Kuvia on sekä itse Olhavan kaupungista että Laatokan rannalla sijaitsevasta Uudesta Laatokasta. Onpa yksi kuva Vanhastakin Laatokasta, mutta siinä ei näy busseja, vaan niiden aikataulut.

Vanha punainen bussi
Tämä bussivanhus ei taida olla ruotsalaista alkuperää
.

Sinipunainen Volvo-bussi
Tämä Volvo B10M sen sijaan lienee palvellut aikaisemmin ruotsalaisia matkustajia
.

IKEA via Torsvik
Pääsisiköhän tällä bussilla tosiaan Torsvikin kautta Ikeaan
?

Olhava on myös kylä Iissä (Iin Olhava). Sitä ei kuitenkaan pidä sotkeman Venäjällä sijaitsevaan Olhavan kaupunkiin, josta nämä kuvat ovat.

» Katso 24 valokuvaa Olhavan seudun linja-autoista