AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Islam ja koirat: esimerkki epäonnistuneesta vastineesta

21.10.2013 klo 12.41 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto, yhteiskunta,

Labradorinnoutajan pentu

Kennelliiton julkaisema Koiramme-lehti julkaisi numerossaan 9/2013 artikkelin ”Koira on hylkiö islamin maailmassa” (luettavissa kuvatiedostona).

Artikkeli on herättänyt joitakin reaktioita netissä. Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin koordinoiman Ei rasismille! -hankkeen ylläpitämillä luovuennakkoluuloistasi.fi-sivuilla on julkaistu siihen liittyvä vastineeksi kutsuttu kirjoitelma.

Päivitys 2.7.15: SPR on ilmeisesti itsekin huomannut vastineensa kökköyden, ja poistanut sen em. sivuilta. Sama teksti on kuitenkin julkaistu monessa eri paikassa ja löytyy edelleen esimerkiksi täältä.

Varsinainen aiheeni tässä blogimerkinnässä ei ole se, mitä islam koirista opettaa tai kuinka muslimit niihin suhtautuvat, vaan se, millainen rimanalitus SPR:n ja kumppanien Koiramme-lehdelle osoittama ”vastine” on.

Vastineessa sanotaan Koiramme-lehden artikkelin olevan yksipuolinen ja sisältävän asiavirheitä. Kumpikaan ei olisi mitenkään tavatonta, sillä sellaisiahan journalistiset tuotokset usein tapaavat olla. Kuitenkin, jos vastineen kirjoittaja osaa sanoa, että asiavirheitä on, niin silloin hänen pitäisi kyetä sellaisia myös osoittamaan. Tähän suuntaan ei silti tehdä yritystäkään.

Sen sijaan, että vastineessa pyrittäisiin korjaamaan Koiramme-lehden artikkelin mahdollisia virheitä, se on täytetty tyhjällä sanahelinällä, kuten tämä:

Teksti rakentaa tarpeetonta vastakkainasettelua Suomessa asuvien koiranomistajien ja muslimien välille siltoja rakentavan ja ratkaisulähtöisen näkökulman sijaan.

Ja minkäköhänlainen se kaivattu rakentava ja ratkaisulähtöinen näkökulma voisi olla? Sitä paitsi: ratkaisulähtöinen näkökulma nimenomaisesti edellyttää, että ratkaisua vaativa ongelma on ensin mahdollisimman selkeästi kartoitettu.

Vastakkainasetteluun palataan Punaisen Ristin ja sen yhteistyötahojen lyhyessä vastineessa monta kertaa. Vastakkainasettelu ”vahvistaa kielteisiä stereotypioita islamista ja esittää läntisen maailman sivistyneempänä kulttuurialueena”, ”edustaa kulttuurirasistista yleistämistä” ja antaa ”ymmärtää, että islamin olemassaolo Suomessa tuottaa haittaa koiranomistajille”.

Vastineessa myös väitetään, että artikkelin pääargumentit nojautuisivat englantilaisen bloggaajan esittämiin yksittäistapauksiin. Kyseiset huomiot ovat kuitenkin sivuosassa. Onko SPR:n vastinoitsijoille täysin tuntematon sellainen käytäntö, jossa journalistista sisältöä jostakin aihepiiristä elävöitetään arkielämästä nostetuilla tapausesimerkeillä?

Vastineessa ei puututa väitettyihin asiavirheisiin eikä tasapainoteta väitettyä puolueellisuutta esittämällä toisenlaista tietoa koiran asemasta islamissa ja muslimien keskuudessa muutoin kuin jo klišeisiksi muodostuneilla vakiofraaseilla islamilaisen maailman moninaisuudesta. Jollain tarkemmin määrittämättömällä tavalla mukaan kuvioon sotketaan mukaan myös uskonnonvapaus.

Jos sivuston tarkoituksena on saada kävijät luopumaan ennakkoluuloistaan, niin tällaisilla vastineen irvikuvilla saavutetaan jotakuinkin päinvastainen lopputulos. Lukijalle jää kirjoitelmasta kuva, että Koiramme-lehden artikkelissa ei sinänsä ole mitään osoitettavissa olevaa vikaa, mutta siinä kirjoitettua ei silti saisi lehdessä julkaista.

Asetelma on omiaan vahvistamaan mielikuvaa, että islam uskontona on joidenkin tahojen, kuten tässä tapauksessa SPR:n, erityisessä suojeluksessa ja normaalin arvostelun ulkopuolella. Tällaisen mielikuvan pönkittäminen tuskin ainakaan edistää suvaitsevaisuutta ja vastakkainasettelun lievittämistä.

Suorastaan surkuhupaisa on huomio siitä, että ”Suomen muslimien joukosta löytyy myös useita koiraharrastajia”. Se on sitä ensinnäkin siksi, että sama sanotaan eri sanoin jo vastineen kohteena olevassa artikkelissa. Toisekseen, valittu ilmaisu kertoo siitä, että vastineen kirjoittajat itsekin tietävät harrastuneisuuden koiria kohtaan olevan muslimien keskuudessa varsin marginaalinen ilmiö. ”Useita” tarkoittaa jotakuinkin samaa kuin ”muutamia”.

Vastineessa ehdotetaan, että ”olisi ollut hyvä kuulla myös suomalaisten muslimien, islam-seurakuntien tai islamin tutkijoiden näkemyksiä” koira-aiheeseen. Tämä on rakentava ehdotus ja selkeä puute artikkelissa. Paljon voi kuitenkin selvittää myös netissä. Jos lukee esimerkiksi Islam Question & Answer -sivujen koira-aiheisia artikkeleita, niin näkemykset ovat hyvin linjassa Koiramme-lehden kirjoittaman kanssa. Mistään marginaalisesta äärisivustosta ei voi olla kyse, sillä Suomen suurin islamilainen yhdyskunta Helsinki Islam Keskus suosittelee sitä omilla nettisivuillaan.

Vaikuttaakin siltä, että vastineen kirjoittajatahot yrittivät vain päästä yli siitä, missä aita on matalin. Hyväntahtoisella hyssyttelyllään kirjoittajat kuitenkin aiheuttivat enemmän vahinkoa kuin edistivät kannattamiaan arvoja, joita lienevät suvaitsevaisuus ja kulttuurien välinen yhteisymmärrys.

Kuvassa näkyvä suloinen labradorinnoutajan pentu ei liity aiheeseen muilla tavoin kuin, että se on koira.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Niko Lipsanen 23.10.2013 klo 21.08:

    Sama vastine näytetään julkaistun monella muullakin sivulla. Allekirjoittajatahoja ovat:

    Ensi- ja turvakotien liiton Vauvaperhe turvapaikanhakijana -projekti, Ihmisoikeusliitto, Pelastakaa Lapset ry, Plan Suomen koordinoima Ei vihapuheelle -liike, Suomen Islamilainen yhdyskunta, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Suomen Punaisen Ristin koordinoima Ei rasismille! -hanke

    Noin paljon eri porukoita, eikä kellään ole mitään muuta sanottavaa artikkelissa esitettyihin väitteisiin kuin paheksua niiden esittämistä?

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2013 : Islam ja koirat: esimerkki epäonnistuneesta vastineesta

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan