Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
Joukkoliikenteestä Helsingissä ja Wienissä
20.8.2014 klo 6.50 | Niko Lipsanen
helsinki hsl itävalta joukkoliikenne käytettävyys matkat yhteiskunta
Helsingissä on Euroopan paras joukkoliikenne, jos on uskominen äskettäin julkaistua BEST-kyselytutkimusta (Metro 18.8.14). Mukana tosin oli vain muutama kaupunki: Helsingin lisäksi selvityksessä olivat mukana Geneve, Kööpenhamina, Oslo, Tukholma ja Wien.
Kävin tänä kesänä ensimmäistä kertaa Itävallan pääkaupungissa Wienissä. Kaupunki oli monessa suhteessa myönteinen yllätys, eikä vähiten varsin toimivan joukkoliikenteensä vuoksi. Siksi se, että HSL tuossa vertailussa päihittää Wiener Linienin palvelut, kummastuttaa.
Helsingin seudulla on käyty keskustelua siitä, pitäisikö linjoja keskittää tihein vuorovälein liikennöitäviksi runkolinjoiksi, vai olisiko parempi, että kattavampi verkko palvelisi vähemmin vaihdoin, mutta pidemmin vuoroväleillä. Runkolinjasuuntaan ollaan menossa.
En tiedä, onko Wienissä käyty vastaavaa keskustelua, mutta se ei välttämättä ole tarpeenkaan. Siellä kun on yhdistetty molempien mallien hyvät puolet: linjasto on sekä kattava että tiheästi liikennöity. Useimpiin paikkoihin pääsee useaa eri reittiä pitkin eikä raitiovaunua tai bussia tarvitse pysäkillä pitkään odotella. Nopeammat runkoyhteydet hoituvat metrolla ja paikallisjunilla (U-Bahn ja S-Bahn).
Turistin kannalta Wienin joukkoliikenne on siitä kätevää, että rahastus toimii kaikissa välineissä samalla tavalla avorahastuksena. Ei tarvitse Helsingin tapaan tietää, että bussissa pitää näyttää kuskille lippu – paitsi, jos bussi on oranssi.
Toki Wienin asukasluku on Helsinkiin verrattuna lähes kolminkertainen (metropolialueen vajaa tupla). Wien on myös pinta-alaltaan Helsinkiä suurempi, mutta silti tiiviimpi: siellä neliökilometrillä asuu 4002 henkeä, Helsingissä 2873. Olisin kuvitellut eron olevan suurempikin, sillä Wienissä kantakaupunkimainen asutus yltää huomattavasti pidemmälle keskustasta. Sellaiseen rakenteeseen kattava ja tiheästi palveleva joukkoliikenne on helpompi rakentaa kuin hajanaiseen Helsinkiin – koko pääkaupunkiseudusta puhumattakaan.
Wieniä ja Helsinkiäkin huomattavasti pienemmän Salzburgin 20 minuutin välein kulkevat bussit ja trollikat muistuttivat enemmän sitä palvelutasoa, mihin Helsingissä on tottunut – paitsi, että niiden verkosto on kattavampi ja ne pysyvät aikatauluissaan.
Helsingin hyvää sijoitusta kyselytutkimuksessa selittää tuskin mikään muu kuin se, että kyseessä tosiaankin oli kysely. Helsinkiläiset ovat ainakin wieniläisiin verrattuna vähään tyytyväisiä.
Kuvassa on nivelbussi ja kaksi eri-ikäistä raitiovaunua Wienissä. Noihin vanhoihin perävaunullisiin raitiovaunuihinkohan ne wieniläiset niin tyytymättömiä ovat?
Uusimmat artikkelit
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
Keskustelu
Kommentointitoiminto on pois käytöstä.
Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.