AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Viipuri, tuo venäläinen sotilaskunnian kaupunki

21.10.2014 klo 6.50 | Niko Lipsanen

aiheet kulttuurit, yhteiskunta,

sijainnit venäjä,

Kolikko: Viipuri, sotilaskunnian kaupunki

Vaikka CouchSurfing-majoituksen sääntöihin kuuluukin, että majoitus on ilmaista eikä tuliaisiakaan tarvitse tuoda, niin etenkin venäläiset sohvasurffarit tuovat niitä lähes aina. Taitaa olla sen verran syvällä sikäläisessä kulttuurissa, ettei ilmankaan kehdata tulla.

Koska Venäjä on tuossa vieressä, niin sieltä tulee vieraita melko usein. Olemmekin saaneet venäläistä suklaata, prjanik-pikkuleipiä, pitsiliinoja, jääkaappimagneetteja ja joskus jopa vodkaa. Yhden erikoisimmista tuliaisista saimme kuitenkin vasta aivan äskettäin.

Pietarilainen poika toi tuliaisina 10 ruplan kolikon, jolla juhlistettiin Viipurin saamaa ”sotilaskunnian kaupunki” -arvonimeä. Sen kaupungille myönsi Venäjän silloinen presidentti Dmitri Medvedev vuonna 2010. Kolikko tosin on vasta tältä vuodelta.

Sotilaskunnian kaupungeiksi on Venäjällä nimetty kaupunkeja, joissa isänmaan puolustajat ovat osoittaneet urheutta, sitkeyttä ja yleistä sankaruutta kaupungissa tai sen lähellä käydyissä ankarissa taisteluissa. Neuvostoliitossa joillekin sodassa kovia kokeneille kaupungeille myönnettiin sankarikaupungin arvonimi, mutta aivan siihen kategoriaan Viipuri ei sentään yltänyt.

Sotilaskunniatittelikin herättää kysymyksiä, kun muistaa, minkä maalainen kaupunki Viipuri vielä sodan aikaan oli. Kyseessä tuskin on venäläisten jälkikäteinen huomionosoitus kaupunkia sankarillisesti puolustaneille suomalaisille sotilaille. Muistetaanko sillä kaupungin vallanneita venäläisiä sotilaita vai onko se yritys kirjoittaa historiaa uudelleen?

Ja mitä lienee ollut sen pietarilaisen sohvasurffarin mielessä, kun hän kolikon toi? Oliko sen tarkoitus olla humoristinen muistutus venäläisestä tavasta muistella historiaa vai olivatko hänen mielessään sankarilliset isänmaan puolustajat (ja jo olivat, niin ketkä)?

10 ruplan Viipuri-kolikko toiselta puolelta

Kuvissa on Viipurin sotilaskunnian muistoksi painettu 10 ruplan kolikko ja kolikon kääntöpuoli.

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

  1. kake 25.10.2014 klo 15.59:

    Mikset kysynyt siltä? Venäläisillä kyllä riittää ironiantajua, mutta toisaalta se ”vanha venäläinen kaupunki” on niin selvyydeksi paukutettu, että Viipurin historia soittaa saman verran kelloja keskikansalaisella kuin Repola ja Porajärvi tällä puolen rajaa.

    Sinänsähän Viipuri kuului ensin Ruotsille, sitten vuodesta 1710 Venäjälle, vuoden 1812 jälkeen myös Suomen suuriruhtinaskunnalle ja sitten sen reilut parikymmentä vuotta itsenäiselle Suomelle. Siitä on nyt 70 vuotta, ja nähdäkseni se on venäläinen kaupunki, jolla on suomalaista historiaa. Hyvin kiehtovaa historaa tosin, ja kaupunkihan on muutenkin melkoisen kaunis: mieleen tuli rähjäinen Turku ilman modernismin tuhoaaltoa.

  2. Niko Lipsanen 26.10.2014 klo 22.22:

    Sain kolikon vasta aamulla, kun hän oli kohta lähdössä. Hän esitteli sen vain Viipuri-juhlarahana, enkä heikolla venäjäntaidollani osannut tekstiä suomentaa ilman googlettelua. Minulla oli kyllä aavistus asiasta, koska muistin nähneeni uutisen asiasta joidenkin vuosien takaa. Kolikon vuosiluku kuitenkin hämäsi. Mutta en siis kysynyt, koska en ennen hänen lähtöään vielä tiennyt, mitä kolikolla juhlistettiin (paitsi Viipuria).

    Viipurilla on toki monen sorttista historiaa, mutta tuo ”sotilaskunnia” viitannee kuitenkin toisen maailmansodan kaupunkiin. Silloin venäläisiä taisi olla ennemminkin hyökkääjissä kuin kaupungin puolustajissa.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2014 : Viipuri, tuo venäläinen sotilaskunnian kaupunki

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan