ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Liittoon kuulumisesta ei ole mitään konkreettista hyötyä – edes liiton itsensä mielestä

Punaisia omenoita

Jos Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL:n omaa markkinointimateriaalia uskotaan, niin ammattiliittoon kuulumisesta ei ole mitään konkreettista hyötyä. Yhtä hyvin voi olla liittymättä.

YKL:n opiskelijatoiminnan koordinaattori Henri Immonen on laatinut markkinointiviestin, joka välitettiin mm. maantieteen opiskelijoiden sähköpostilistalle (kuvatiedostona). Viestin ydinsisältö tiivistyy virkkeeseen (lihavoinnit alkuperäiset):

Liittymällä ammattiliittoon ja sitä kautta myös työttömyyskassaan turvaat toimeentulosi, jos jäät valmistuttuasi jossain vaiheessa työttömäksi.

Viestissä käydään yksityiskohtaisesti läpi työttömyyskassaan kuulumisen etuja esimerkkilaskelmien kera. Liittoon liittyvät asiat kuitataan seuraavalla toteamuksella:

Ammattiliiton jäsenenä voit myös keskittyä työntekoon, kun me valvomme oikeuksiasi ja autamme sinua työelämässä sekä sinne pääsemisessä.

Ei lihavointeja. Myös ero konkreatiassa on huima: ammattiliittoon kuulumisesta ei näytä seuraavan mitään yksilöitäviä, konkreettisia hyötyjä edes liiton oman opiskelijakoordinaattorin mukaan.

Se, mitä viestissä ei kerrota, on, että niin IAET-kassaan kuin vaikkapa Yleiseen työttömyyskassaan (YTK) voi liittyä ihan suoraankin. Liittoa ei tarvita siinä välissä yhtään mihinkään.

Vapaassa maassa jokaisella on toki oikeus järjestäytyä. Jos siis haluaa työttömyysturvan lisäksi maksaa myös liittodiipadaasta, niin voi vapaasti tehdä niin.

Liittoon liittymistä harkitsevalle kuitenkin vielä yksi pointti:

Lue uudestaan läpi jo mainittu YKL:n markkinointiviesti (kuvatiedosto). Vakuuttiko? Liitto yrittää vetää sinua nenästä ja markkinoi itseään eduilla, jotka liittyvät kassajäsenyyteen. Uskotko oikeasti, että se pitäisi sinun puoltasi silloinkaan, jos myöhemmin sen tarpeessa olisit? Vai vetäisikö omaan pussiin, kuten nytkin? Minä ainakin olisin skeptinen.

Ammattiyhdistysliikkeen olisi syytä herätä nykypäivään ja unohtaa vanha hämyinen sumutuskulttuuri. Luottamusta ei rakenneta vedättämällä. Jos YKL haluaisi toimia avoimin kortein, se erottelisi selvästi työttömyyskassaan ja liittoon kuulumisen edut toisistaan ja kertoisi, että ne voi saada erikseenkin. Sitä se ei kuitenkaan tee, vaan yrittää luoda vaikutelman, että työttömyyskassaedut saadakseen olisi liityttävä myös liittoon.

Kuvassa on punaisia omenoita. Otin kuvan 15.9.2012.

Tähän artikkeliin on jätetty 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Aktiivi 21.6.2015 klo 7.30:

  Itse ay-aktiivina olen kirjoittajan kanssa sekä samaa että eri mieltä.
  Liittoon kannattaa kuulua ja siinä on omat etunsa, jotka ovat täysin erillään työttömyyskassan eduista ja kyllä, työttömyyskassaan voi liittyä myös pelkästään, mutta silloin menettää ammattiliittoon kuulumisen edut.

  Se millainen tässä kirjoituksessa mainittu ja kuvattu markkinointiviesti on, on vain ja ainoastaan työttömyyskassan etujen markkinointia kuten kirjoittajakin sanoo. Sivulauseessa tuodaan vähän esille liittoon kuulumisen etuja, mutta ei painoteta niitä.

  Suosittelisin viestin kirjoittajalle tutustumista oman ammattiliittonsa etuihin ja myös markkinointiviestintään tutustumista. On totta, että nuoret mieltävät ammattiliiton ja työttömyyskassan olevan sama asia ja juuri tätä eroa meidän ay-aktiivien tulisi korostaa eikä piilottaa ja markkinoida nuorille vain työttömyyskassan etuja.

 2. Niko Lipsanen 22.6.2015 klo 1.54:

  Kiitoksia kommentistasi.

  Mitä tuohon markkinointiviestiin tulee, niin ei siinä varsinaisesti tuotu esille liittoon kuulumisen etuja edes sivulauseessa, sillä niin ympäripyöreäksi se jäi. Mitään konkreettista lähentelevääkään siitä ei saanut irti. Jää vähän epäilyttämään, että näinköhän niitä etuja tosiasiallisestikaan juuri on.