ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kaupunki kieltää ilman valtuuksia

Eiranranta, Helsinki

Kaupunki rakensi jokunen vuosi sitten Eiranrantaan pienen uimarannan, joka ei kuitenkaan ole uimaranta. Tämä on aiheuttanut pienen dilemman, joka tosin ei tunnu olevan dilemma kaupungin suoraviivaisessa toimintakulttuurissa.

Kaupunkien aikaisemmat järjestyssäännöt on kumottu Järjestyslailla. Samaa lakia noudatetaan nyt kaikkialla, eivätkä kaupungit voi enää mielivaltaisesti kieltää asioita. Helsinki on kuitenkin laittanut Eiranrantaan kyltit, joiden mukaan hiekkarannalla koirien ulkoiluttaminen on kielletty.

Tämä kielto ei kuitenkaan perustu lakiin. Järjestyslain 14 §:n mukaan koiran omistajan tai haltijan on:

2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195)

Laiton kieltokyltti

Kieltokyltissä puhutaan kuitenkin ”hiekkarannasta” eikä uimarannasta. Jos kaupunki tekisi Eiranrannasta virallisen uimarannan, niin siitä seuraisi sille velvotteita liittyen veden laadun tarkkailuun, rantavalvontaan sekä monenlaisia byrokraattisia kiekuroita.

En sinänsä ihmettele, ettei kaupunki halua Eiranrannasta virallista uimarantaa: ranta on pieni, eikä kivipohjaisena edes sovellu kovin hyvin uimiseen. Viereiseltä laiturilta monet kyllä käyvät uimassa, mutta ei niin monet, että olisi perusteltua pitää rannalla vaikkapa uimavalvojaa. Eiranranta on enemmänkin auringonottoon (säiden salliessa) soveltuva makoiluranta, ja sellaisena ihan ok.

Kun kyseessä ei ole uimaranta, niin silloin koirien ulkoiluttaminen siellä ei ole kiellettyä, vaikka kaupunki niin väittäisi. Kylttien pystyttämisestä pitäisi antaa vähintään huomautus sille virkamiehelle, joka niistä on vastuussa. Ei kaupunki voi väittää kielletyksi asioita, jotka eivät sitä ole. Ei voi olla lainmukaista, että kaupunki tarkoituksella jakaa väärää informaatiota kaupunkilaisille.

Sinänsä ei voisi pitää suurena ongelmana, vaikka koirien ulkoilutus rannalla olisikin kiellettyä. Lähellä on muitakin paikkoja, joissa koiria saa uitettua.

Asiaan olisi helppo ratkaisu, mutta se vaatisi kaupungilta asenteen muuttamista. Kyltissä voisi kiellon sijaan olla kohtelias pyyntö: ”Ethän ulkoiluta koiraasi hiekkarannalla.” Se tuskin olisi yhtään tehottomampi, jos ei jopa päinvastoin. Ja silloin kaupunki ei väittäisi kielletyksi sellaista, mikä ei kiellettyä ole.

Nykytilanteessa koiraansa hiekkarannalla ulkoiluttava on kansalaisvapauksia puolustava aktivisti, joka taistelee kaupungin tyranniaa vastaan. Jos kylteissä olisi kiellon sijaan kohtelias pyyntö, niin kyseessä olisi vain muita huomioimaton ja käyttäytymissäännöistä piittaamaton ääliö.

Kuvat Eiranrannan laittomista kieltokylteistä otin 17.6.2015.