ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Käsivarren viimeinen petäjä

Puu, Enontekiö

Viimeinen havupuu pohjoiseen mentäessä, komea petäjä, on Käsivarrentien varrella vähän Luspan jälkeen, vajaat 90 kilometriä ennen Kilpisjärveä. Sen jälkeen on vain koivikkoa.

Toki kyseessä ei ole varsinaisesti Käsivarren pohjoisin havupuu. Oheisessa kuvassakin näkyy vieressä pari pienempää, jotka ovat aavistuksen pohjoisempana. Ja vähän kauempaa tieltä voi nähdä muutamia yksilöitä niidenkin jälkeen. Etenkin ruska-aikaan ne koivikkoa vihreämpinä erottuvat joukosta helposti.

Tämä Luspan petäjä on kuitenkin tienvarren maamerkki. Se merkitsee rajan, kun poistutaan havupuuvyöhykkeeltä tai, kun saavutaan sille. Ja komea puu se onkin.

Auto Käsivarrentiellä

Aivan petäjän vieressä on Luspan kaltio eli lähde. Lähteestä tulee muoviputki, jonka päästä raikasta vettä on helppo ammentaa. Maantieojan yli rakennettu silta on aivan uusi. Enontekiön Sanomat kertoi sen rakentamisesta 9.9. ilmestyneessä numerossaan.

Luspan kaltio

Havupuurajasta vielä sen verran, että se tulee vastaan yllättävänkin nopeasti. Vain muutaman kilometrin päässä, Järämän tienoilla, männikköä on jo suorastaan metsäksi asti (kuva alla on otettu auton tuulilasin läpi). Lyhyellä matkalla havupuut ensin harvenevat, kunnes heti Luspan jälkeen tulee tuo viimeinen petäjä.

Sekametsää Järämän tienoilla

Otin kuvat lauantaina 12.9.2015.

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 5.11.2017 klo 18.01:

  Luspan kylästä näkyy olevan Wikipedia-artikkeli kahdella eri kielellä. En olisi kyllä ihan heti arvannut, mitkä ne kielet ovat: hollanti ja baski. Komeaa petäjää ei mainita kummassakaan artikkelissa.