ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Norja lahjoittaa Haltin Suomelle?

Halti, Suomen ja Norjan rajapyykki

Päivitys 27.7.2016: Kaivuonon (Kåfjord) kunta on ehdottanut Haldičohkka-sivuhuipun lahjoittamista Suomelle. Asia on Norjan pääministerin Erna Solbergin hallinnassa. Päivitän tietoa tilanteen etenemisestä kommentteihin.

Suomen korkein vuori on Halti, mutta Haltin huippu ei ole Suomessa – ainakaan vielä. Norjassa on kuitenkin syntynyt pieni kansanliike sen puolesta, että Norja lahjoittaisi Haltin huipun Suomelle Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien kunniaksi parin vuoden päästä.

Suomen korkein kohta (1323,6 m), rajapyykki Haltin rinteellä, näkyy kuvassa yllä. Taustalla näkyy ihmisiä Norjan puolella rajaa. Huippu, jolla he ovat, on 1328 metriä korkea Haldičohkka, mutta sekään ei itse asiassa ole vielä Haltin korkein kohta. Haltin 1361 metriä korkea huippu sijaitsee vajaat pari kilometriä tästä paikasta pohjoiseen.

En ole aivan varma, kumman huipun kansanliike Suomelle haluaisi lahjoittaa. Olisihan tuo sivuhuippukin jo parannus nykytilaan: saataisiin Suomen korkein kohta rinteeltä edes jonkinlaiselle huipulle. Vielä hienompaa kuitenkin olisi, jos Norja lahjoittaisi Suomelle Haltin korkeimman huipun. Norjan korkeimpien vuorten listalla kun Halti ei pääse edes 200 korkeimman huipun joukkoon.

Vielä toistaiseksi kansanliike on kuitenkin vain reilun 400 hengen Facebook-ryhmä. Mutta ehtiihän se tästä vielä kasvaa.

Otin oheisen kuvan 18. huhtikuuta 2014.