AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kuinka raitiovaunupysäkit pitäisi nimetä?

16.12.2015 klo 12.12 | Niko Lipsanen

aiheet paikat,

sijainnit helsinki,

Raitiovaunu 3B, Kaisaniemi

Kaisaniemi ei ole enää metroaseman eikä kohta enää raitiovaunupysäkkienkään nimi (HU 16.12.15). Pysäkkien nimi muuttuu Kaisaniemenkaduksi. Samalla viereiset Varsapuistikon pysäkin muuttuvat Kaisaniemenpuistoksi. Jälkimmäinen muutos koskee myös viereisiä bussipysäkkejä.

Kaupungin puolesta muutosta perustellaan sillä, että ”Kaisaniemi” viittaa laajempaan alueeseen kuin vain pysäkin ympäristöön. Varsapuistikko taas ei kuulemma ole ihmisille nimenä tuttu.

Kehitys kulkee tässä väärään suuntaan. Kadunnimet ylipäänsä ovat huonoja pysäkinnimiä, jollei kyse ole kovin lyhyestä kadusta. Nimi kun ei kerro sitä, millä kohtaa katua pysäkki on. Kaisaniemenkadullakin sijaitsevat nyt kadun mukaan nimettävien lisäksi myös yllä mainitut Varsapuistikon (tulevaisuudessa Kaisaniemenpuiston) pysäkit.

Pysäkkien nimeäminen katujen mukaan sopii lähiöihin, joissa bussi kulkee alueen pääväylää pitkin ja pysäkin nimi kertoo, minkä poikkikadun tai tien kohdalla pysäkki on. Sen sijaan ruutukaavakaupungissa kadunnimi paikantaa pysäkin turhan epätarkasti.

”Kaisaniemi” kieltämättä on laajemman alueen nimi. Se oli selkeä silloin, kun metroasema oli samanniminen. Johdonmukaisin ratkaisu olisikin palauttaa metroaseman nimi entiselleen, jolloin raitiovaunupysäkit aseman päällä voisivat käyttää samaa nimeä. Raitiovaunupysäkkien nimeäminen ”Helsingin yliopistoksi” ei oikein toimisi, koska pysäkkejä on yliopiston keskustakampuksen kulmilla muitakin. Nimi sopisi paremmin Senaatintorin pysäkeille, jotka ovat yliopiston päärakennuksen kulmalla. Mutta parempi nimi niillekin on nykyinen ”Senaatintori”.

Jos Kaisaniemen raitiovaunupysäkkien nimi on pakko vaihtaa, niin paras ratkaisu olisi antaa jokin nimi metroaseman päällä olevalle aukiontapaiselle ja nimetä pysäkit sen mukaan. Eräs tuttavani käyttää siitä nimeä ”Jaarinaukio” Pukevan perustajan, kauppaneuvos Ruben Jaarin mukaan. Tylsempi vaihtoehto voisi olla ”Kaisaniemenaukio”.

Muutkin katujen mukaan nimetyt raitiovaunupysäkit voisi ainakin kantakaupungissa nimetä uudestaan. Hyviä nimiä ovat esimerkiksi aukiot, puistot ja merkittävät rakennukset. Jos sellaisia ei ole pysäkin tuntumassa tarjolla, niin sitten voi luoda ihan uuttakin nimistöä. Muualla maailmassa ainakin metroasemia on nimetty henkilöiden ja historiallisten tapahtumien mukaan. Toisaalta nimiä voi kaivella alueen paikallishistoriasta. Parhaimmillaan nimet alkaisivat kuvata myös ympäröivää naapurustoa ja kaupungin nimistötiheys kasvaisi.

Jottei nimille kävisi kuten ”Varsapuistikolle”, josta ollaan luopumassa huonon tunnettavuuden takia, olisi nimet myös syytä tehdä tunnetuiksi. Aivan ensimmäiseksi nimet voitaisiin kirjoittaa pysäkkien katoksiin sen verran suurella tekstillä, että ne huomaisi niin raitiovaunun tai bussin kyydistä kuin ohi kävellessäkin. Kyllä metroasemienkin nimet kaikki Helsingissä vähänkään liikkuvat tietävät, koska niiden nimiä ei tarvitse tihrustella.

Nimistötiheyden lisääminen tekisi kaupungista paikkaisamman. Sellaisista kulmista, joilla on nimi, tulee helpommin paikka. Paikkaisuus taas tekee kaupungista hahmotettavamman.

Kuvassa on kadonnutta ja pian katoavaa nimistöä: raitiovaunu 3B Kaisaniemen pysäkillä. Otin kuvan 2.5.2013.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2015 : Kuinka raitiovaunupysäkit pitäisi nimetä?

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan