ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Georg Henrik von Wrightin terassi

Georg Henrik von Wrightin terassi (Eiranpuisto, Helsinki)

Eiranpuiston etelälaidalla sijaitseva kivinen terassirakennelma on äskettäin nimetty filosofi Georg Henrik von Wrightin mukaan Georg Henrik von Wrightin terassiksi (Hel.fi 11.2.16) Ruotsiksi nimi on Georg Henrik von Wrights terrass. Filosofi asui suuren osan elämästään Laivurinkadulla lähes terassin kupeessa.

von Wrightin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Terassi on vielä vähän vanhempi: se on osa puiston alkuperäistä puistosuunnitelmaa. Portaat ja luonnonkivimuuri on rakennettu vuonna 1914.

Terassin uusi nimi on vähän pitkä ja hankalahko jokapäiväiseen käyttöön, mutta varmasti osuva muuten. Georg Henrik von Wright on kuitenkin itsestäänselvästi sellainen lähihistorian henkilö, joka ansaitsee saada mukaansa nimetyn paikan Helsingissä.

Ylipäänsä olen sitä mieltä, että erilaisia paikkoja pitäisi nimetä ahkerammin. Itse asiassa nimeäminen on osa sitä prosessia, jonka kautta tila muotoutuu paikoiksi. Paikat tuovat kaupunkitilaan kiintopisteitä ja parantavat sen hahmotettavuutta.

Olin tuon terassin olemassaolon aiemminkin huomannut, kun lähistöllä kuitenkin asun. Sen verran se oli kuitenkin päässyt menemään ohi, että en vanhoista valokuvistani löytänyt siitä kunnollista otosta. Tuon ylempänä näkyvän kesäisen kuvan rajasin isommasta kuvasta. Tähän asti terassi on ollut minulle vain jokin epämääräinen kivirakennelma, johon en ole erityisemmin kiinnittänyt huomiota. Niin varmaan monelle muullekin.

Toivottavasti paikalle tuodaan myöhemmin kyltti, jossa sen nimi kerrotaan. Sellaista voisi harjoittaa enemmän muutenkin, jotta alueen nimistö tulisi tutuksi ainakin siellä asuville. Henkilöiden mukaan nimetyissä paikoissa kylteissä voisi myös kertoa jotain siitä henkilöstä, joka nimensä paikalle on antanut.

Kävin keskiviikkona ottamassa muutaman kuvan Georg Henrik von Wrightin terassista. Se ei tähän vuodenaikaan ehkä ole aivan viehättävämmillään. Käyn sitten kesemmällä kuvaamassa paremmin.

Georg Henrik von Wrightin terassi, talvikuva

Georg Henrik von Wrightin terassi, toinen talvikuva

Otin ylimmän kesäisen kuvan 5.7.2015 ja kaksi talvisempaa kuvaa 24.2.2016.

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 28.2.2016 klo 15.00:

  Samalla korjattiin puiston nimi oikeakielisemmäksi. Ennen se oli virallisesti Eiran puisto, nyt Eiranpuisto. Ruotsinkielinen nimi pysyi ennallaan: Eiraparken.