ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kaupunkibulevardit ehkäisevät ruuhkautumista

Länsiväylä Lauttasaaressa

Helsingin uudessa yleiskaavassa sisääntuloväylien varteen Kehä I:n sisäpuolelle on kaavailtu runsaasti uutta asumista. Tämä edellyttää, että väylät muutetaan moottoriteistä tai moottorikaduista normaaleiksi kaupunkikaduiksi. Näitä on ryhdytty kutsumaan nimellä kaupunkibulevardit.

Yksi yleinen kaupunkibulevardeihin liittyvä harhaluulo on, että ne lisäisivät ruuhkia. Tosiasiassa asia on kuitenkin juuri päinvastoin: kaupunkibulevardien toteuttaminen ehkäisee Helsingin tulevaa ruuhkautumista.

Helsinki on voimakkaasti kasvava kaupunki. Tänne halutaan muuttaa. Sillä, minne kaupungin kasvava väestö asettuu, on ratkaiseva merkitys sille, kuinka ruuhkaista täällä tulevaisuudessa on. Jos uudet asunnot ovat hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella ja lähellä kantakaupunkia, niin sitä suurempi osa asukkaista liikkuu joukkoliikenteellä tai lihasvoimin. Mitä kauemmaksi keskustasta ja mitä enemmän hajalleen asukkaat asettuvat, sitä suurempi osa liikkuu omalla autolla.

Kaupunkibulevardit tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden rakentaa asuntoja hyville sijainneille ja erinomaisten joukkoliikenne-, pyöräily- ja kävely-yhteyksien varteen. Siksi ne ovat ruuhkautumisen kannalta nimenomaan mahdollisuus eivätkä uhka: mitä useampi liikkuu muuten kuin autoilemalla, sitä vähemmän ruuhkaa kaupungin kaduilla on. Osa tietysti autoilee jatkossakin, mutta heillekin jää kaduille enemmän tilaa, kun suurempi osa liikkuu muilla tavoin.

Kaupunkibulevardit eivät edes merkittävästi vähennä autoliikenteen kapasiteettia väylillä. Nytkään moottoritiet eivät voi syöttää kaupunkiin enemmän liikennettä kuin sen katuverkko vetää. Tämä tilanne ei muutu miksikään sillä, että moottoritie muuttuu kaduksi vähän aiempaa kauempana keskustasta.

Ruuhkat saattavat toki nykytilanteeseen verrattuna lisääntyä tulevaisuudessa, kun kaupungin ja seudun väkimäärä kasvaa. Ne lisääntyvät kuitenkin vähemmän kaupunkibulevardien kanssa kuin ilman niitä.

Haluatko ehkäistä tulevaisuuden ruuhkia? Kannata siis kaupunkibulevardeja.

Kuvassa Länsiväylää Lauttasaaressa. Kuva on otettu Lauttasaaren vesitornista 24.5.2008 (torni on sittemmin purettu).