ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Dominica nosti maastapoistumisveroa

Roseau Ferry Terminal, Dominica

Maastapoistumisvero (departure tax) on monessa maassa kerättävä vero, joka pitää maksaa maasta poistuttaessa. Usein se on jo mukana lento- tai muiden matkalippujen hinnassa, mutta joissakin maissa, kuten Dominicalla, se pitää erikseen maksaa maasta poistumisen yhteydessä.

Ainakin Dominicalla vero pitää maksaa käteisellä; kortit eivät käy. Olin itse tähän varautunut ja jättänyt sopivan määrän paikallista valuuttaa lompakkooni. Edelläni jonottaneelle turistirouvalle tilanne tuli kuitenkin yllätyksenä ja hän oli siitä kovin tuohtunut. Onneksi oli ajoissa satamassa, niin ei tullut kiire, vaikka joutui lähtemään rahaa vaihtamaan.

Viimeksi Dominicalta lähtiessäni, eli helmikuussa tänä vuonna, veron suuruus oli 59 Itä-Karibian dollaria (tämänhetkisellä kursilla noin 20 euroa). Veroa on kuitenkin äskettäin nostettu, ja korotus on ollut varsin huomattava (DNO 10.5.17).

Uutisen mukaan veroa on korotettu 45 dollarista 87:ään eli korotus on peräti 93 prosenttia. Tuo 45 Itä-Karibian dollaria on siis summa, jonka Dominican ja muiden CARICOM-maiden kansalaiset ovat maksaneet. Meille muille vero oli aikaisemmin korkeampi, ja todennäköisesti on sitä yhä edelleen. Uutisessa ei kuitenkaan kerrottu, paljonko ulkomaalaisten vero nykyään on.

Joka tapauksessa noin suuri korotus, ja veron suuruus ylipäänsä, alkaa tuntua jo aikamoiselta rahastukselta. Tuosta jää jo ikävä maku maasta lähtiessä. Ja jos Karibialla vierailee monilla eri saarilla, niin alkaa tuo tuntua matkabudjetissakin. Dominica kun ei ole ainoa, joka vastaavaa veroa kerää, vaan käytäntö on sama useimmilla ainakin itäisen Karibian itsenäisillä saarilla. Sitä en tiedä, onko vero muilla saarilla yhtä kiskurimaisen korkea.

Eli jos matkailet Karibialla, niin kannattaa jo uuteen valtioon tullessa tarkistaa maastapoistumisveron suuruus. Yleensä se on merkitty jonnekin taululle, tai selviää ainakin kysymällä. Pääsee vähemmällä vaivalla, kun muistaa jättää vaadittavan summan paikallisessa valuutassa taskun pohjalle valmiiksi.

Kuvassa on matkustajia odottamassa katamaraanin saapumista Roseaun lauttaterminaalissa Dominicalla. Otin kuvan 6.2.2017.

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 11.5.2017 klo 20.40:

  Aihetta koskeva uutinen on poistunut DNO:n sivuilta. Eikö veroa nostettukaan vai mikä juttu tämä on?