Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
Anna Kontula ja talousjärjestelmän vaihtaminen
9.10.2018 klo 16.27 | Niko Lipsanen
Kansanedustaja Anna Kontula (vas) kertoi Twitterissä, että ”meillä ei ole kestäviä esimerkkejä kapitalismista, joka toimisi ilman kasvua” ja siten ilman hiilipäästöjen kasvua. Niinpä hänen mielestään ”ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttää talousjärjestelmän vaihtamista”.
Kontula jättää huomiotta sen, ettei meillä ole kestäviä esimerkkejä mistään talousjärjestelmästä, joka toimisi ilman kasvua. Toki meillä on esimerkkejä sosialismeista, joissa talous ei ole kasvanut, mutta silloin nimenomaan talousjärjestelmä ei ole toiminut. Esimerkiksi Venezuelassa hiilipäästöt ovat vähentyneet viime vuosina rajusti, mutta se ei silti liene venezuelalaisille juuri nyt suuri ilonaihe.
Kuitenkaan edes talouden romahduttaminen Venezuelan malliin ei olisi ratkaisu nyt käsillä olevaan ilmastokriisiin. IPCC:n arvioiden mukaan meillä on 10–12 vuotta aikaa toimia, jos ilmaston lämpeneminen halutaan pitää 1,5 asteessa ja siten välttää pahimmat katastrofit. Hugo Chávez nousi Venezuelassa valtaan vuonna 1998. Venezuela on suurista luonnonvaroistaan huolimatta kehitysmaa, ja silti senkin talouden romahduttaminen sosialismilla kesti lähes 20 vuotta. Kehittyneen teollisuusmaan romahduttaminen kestäisi todennäköisesti kauemmin. Sosialismi ei siten ole, kaikkine muine ongelmineen, edes riittävän nopea ratkaisu.
Meillä ei yksinkertaisesti ole aikaa ryhtyä yhteiskunnallisiin kokeiluihin ja talousjärjestelmien radikaaliin muuttamiseen. Sellaisia esittävät ääriajattelijat vain yrittävät käyttää ilmastonmuutosta keppihevosena omien yhteiskunnallisten näkemystensä edistämiseen.
Jos ilmastonmuutos yritetään pysäyttää jollakin muulla tavalla kuin venezueloittamalla talous, niin meidän on pärjättävä tämän nykyisen sekatalousjärjestelmämme kanssa. On purettava esteitä teknologisilta innovaatioilta ja rajoitettava päästöjä verotuksella ja sopimuksin. Meidän on käytettävä niitä keinoja, jotka meillä jo on – ja niistä priorisoitava niitä, jotka vaikuttavat nopeimmalla aikataululla.