ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Miksi HSL:n vyöhykelippuja ei hinnoitella kuten pysäköintiä?

Helsingin keskustassa pysäköinti on kallista, vähän ulompana edullisempaa – ja kun tarpeeksi kauaksi keskustasta menee, saa pysäköidä ilman maksua. Näin sen tietysti pitää mennäkin. Kantakaupungissa, ja etenkin keskustassa, tila on kallista ja pysäköinnin järjestäminen maksaa enemmän. Siksi se saa myös maksaa enemmän kuin siellä, missä tilaa on riittämin.

Joukkoliikenteen järjestäminen taas on edullisinta siellä, missä on joukkoja. Kantakaupungissa asutaan tiiviisti, joten joukkoliikenteelle riittää käyttäjiä. Niinpä sen järjestäminen matkaa kohti on täällä halvempaa. Lipun hinnoissa kustannuseroa ei ole juurikaan huomioitu (toisin kuin pysäköinnin hinnassa). Vielä toistaiseksi myynnissä on toki edullisempi raitiovaunulippu, josta on iloa etenkin joukkoliikenteen satunnaiskäyttäjille. Kun HSL saa joskus uuden vyöhykemallinsa aloituskuntoon, niin sitten sekin poistuu.

HSL:n vyöhykemall
Kuinka kauas kotoaan kullakin vyöhykkeellä asuva henkilö pääsee halvimmalla kertalipulla HSL:n uudessa vyöhykemallissa?

Kantakaupungin ja sen lähialueet kattavalle A-vyöhykkeelle ei voi ostaa lippua, vaan siihen on aina ostettava mukaan vähintään myös B-vyöhyke. Myöskään B- ja C-vyöhykkeille ei myydä yhden vyöhykkeen lippuja, mutta niillä sentään voi valita, kumman vierekkäisistä vyöhykkeistä ostaa lippuunsa mukaan. D-vyöhykeläiset saavat erityiskohtelun: uloimmalle vyöhykkeelle voi ostaa myös vain yhden vyöhykkeen lipun.

Onkin kohtuutonta, että palvelujen järjestämisen hintaerot huomioidaan vain kantakaupungin tappioksi. Pysäköinnin järjestäminen on täällä kalliimpaa, joten se maksaa enemmän. Ok. Joukkoliikenteen järjestäminen on täällä edullisempaa, mutta otetaan silti sama hinta, vaikka tarjotaankin vähemmän vaihtoehtoja. Ei ok. Esimerkiksi B-vyöhykkeellä asuva pääsee kotoaan halvimmalla lipulla kaikkialle sinne, minne A-vyöhykkeelläkin asuva, mutta sen lisäksi myös C-vyöhykkeelle.

Reunimmaiselle vyöhykkeelle tulee tarjolle myös yhden vyöhykkeen lippu. Sama mahdollisuus pitäisi tarjota myös sisimmällä vyöhykkeellä.

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.