Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
bisnes
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "bisnes".
Kauppahalleihin eloa myös iltaisin

Matkoilla on mukava kurkata sisään kauppahalleihin, ehkä ostaakin niistä jotain. Ovat usein värikkäitä ja eläväisiä paikkoja. Niinpä käväisin myös Las Palmasin satamakauppahallissa (Mercado del Puerto de la Luz), josta sisäkuva yllä. Olen eläväisempiäkin kauppahalleja nähnyt, mutta ei tuo hassumpi ollut: ruokatarvikkeita oli myynnissä ja reunoilla muutama ravintola. Johonkin ravintoloista olisin voinut istahtaa lounastamaan, kun sen aika olisi sopivasti ollut, mutta olivat turhan täysiä.
Yllätyksekseni samainen kauppahalli oli paljon eläväisempi, kun vierailin siinä uudestaan illalla. Hedelmä- ja lihakojut olivat laittaneet luukkunsa kiinni, mutta niiden eteen oli tuotu myyntipöytiä, joilla kaupattiin vaatteita, koruja ym. tavaraa.
30.1.2016 | Kommentit pois päältä artikkelissa Kauppahalleihin eloa myös iltaisin | Lue koko artikkeli »
Alko ja marketit -keskustelun unohdetut pointit
Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen ei usko johtamansa yrityksen kilpailukykyyn kilpailluilla markkinoilla. Hänen mukaansa Alkon kaltaisella erikoisliikeketjulla ei olisi merkitystä, jos viinejä voisi ostaa tavallisista ruokakaupoista. ”Silloinhan pitäisi myös vapauttaa kossut huoltoasemille tai R-kioskeille”, Korhonen sanoo Nykypäivän haastattelussa (Verkkouutiset 6.12.14).
Etenkin Alkon uudemmat myymälät ovat yleensä suurten ruokakauppojen kupeessa. Sillä, mikä kauppa Alkon kylkeensä saa, on iso merkitys kyseiselle kaupalle ja sen kilpailijalle: Alko nostaa viereisen myymälän myyntiä 10–15 prosenttia. Valtaosa Alkoista on S- ja K-duopolin liikkeiden kupeessa, mutta viime aikoina myös Lidl ja Suomen Lähikauppa (Siwat ja Valintatalot) ovat saaneet joitakin kylkeensä.
Eri kaupparyhmittymen tasapuolisempi kohtelu on ollut viime aikoina kiitettävästi esillä, kun Alkon liikepaikkapolitiikasta on käyty keskustelua. Pari muuta pointtia sen sijaan usein unohtuu.
6.12.2014 | 2 | Lue koko artikkeli »
Ei näillä hinnoilla, ABC!

Tien päällä on kiva suosia pieniä ja persoonallisia taukopaikkoja. ABC-asemien ja muiden tylsien ketjupaikkojen iso etu kuitenkin on, että ne ovat auki sellaisinakin aikoina, kun itse siellä tiellä tien päällä usein on.
Tänäänkin olisin pysähtynyt Haapasen kotileipomossa Otavassa, mutta olivat lauantaina laittaneet oven kiinni jo klo 14. Niinpä pysähdyin taukoteelle Kuortin ABC-asemalle Pertunmaalla.
ABC-asemilla on kalliit hinnat ja niukasti palvelua, mutta olen hyväksynyt asiaintilan juuri hyvien aukioloaikojen vuoksi. Työntekijät ovat kalliita öisin ja viikonloppuisin, joten itsepalvelulle on perusteensa. Nyt Kuortin ABC:lla on kuitenkin menty jo hyväksyttävyyden rajan yli.
22.11.2014 | 2 | Lue koko artikkeli »
Teenjuoja ei halua eteensä askartelusarjaa
Valmiiksi haudutetun teen tarjoaminen on yleistynyt kahviloissa. Usein se on tehty teepusseista, mutta on ainakin omasta mielestäni silti usein parempi vaihtoehto kuin itse askarreltava tee.
On tietysti kiva, jos kahvilassa on laaja irtoteevalikoima, josta voi hauduttaa haluamansa teen. Usein siinä vain käy niin, että lehdet unohtuvat kuppiin, ja teestä tulee kitkerää. Kahvilaan tullaan usein seuran kanssa, ja siinä jutellessa (tai vaikka lehteä lukiessa) ei muista vahtia, ettei haudutus mene pitkäksi.
Jos tilaa kahvilassa kahvin, niin harvemmin saa eteensä askartelusarjan. Vähän erikoisempienkin kahvien ystävät saavat kupillisen eteensä valmiiksi tehtynä. Miksi oletus on, että teenjuojat haluavat askarrella juomansa itse?
3.9.2014 | Kommentit pois päältä artikkelissa Teenjuoja ei halua eteensä askartelusarjaa | Lue koko artikkeli »
Westbahn: hyvän palvelun rautatieyhtiö Itävallassa
Westbahn on yksityinen junaliikennettä harjoittava yhtiö Itävallassa. Kilpailijaansa, valtiolliseen ÖBB:iin, verrattuna se tarjoaa parempaa palvelua edullisemmin hinnoin.
Matka Wienin läntiseltä asemalta (Westbahnhof) Salzburgiin maksoi 23,90 euroa. Lipun ostimme tupakkakaupasta läheltä hotellia, jossa Marin kanssa majoituimme. Hinta olisi ollut sama myös netistä tai junasta ostettuna (iso osa matkustajista ostikin lipun vasta junasta). Ostamamme lippu ei ollut tiettyyn junaan, vaan olisi ollut voimassa vuoden. Paikkavarausta meillä ei ollut, kuten ei ilmeisesti suurimmalla osalla muistakaan matkustajista.
ÖBB tarjoaa netissä samalle välille lippua IC- ja Railjet-juniinsa hintaan 49,90 euroa eli yli tuplaten Westbahnin hinnan verran. Aseman lipunmyynnistä emme kysyneet.
Matka Wienistä Salzburgiin taittui siistin kaksikerrosvaunun yläkerrassa aikataulun mukaisessa 2,5 tunnin ajassa. ÖBB:n Railjet olisi ollut kahdeksan minuuttia nopeampi, mutta InterCity taasen 22 minuuttia hitaampi.
30.7.2014 | 3 | Lue koko artikkeli »
Helppoa työskentelyä Eezyn kautta
Jos oman yrityksen perustaminen ei vaikuta ainakaan toistaiseksi vaivansa väärtiltä, mutta haluaa silti tehdä hommia yrittäjämäisesti omaa työtänsä myyden, niin Eezy-osuuskunnan kautta työskenteleminen on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.
Puhun kokemuksesta, sillä olen tehnyt joitakin sivutoimisia hommia, kuten WordPress-ylläpitoa ja valokuvien myyntiä, Eezyn kautta laskuttaen. Eezy ottaa muutaman prosentin palkkiota välistä, mutta vastineeksi vältyn yrittämiseen liittyvästä paperinpyörityksestä, kuten kirjanpidosta, eläkemaksujen laskemisesta yms. Eezy hoitaa ne puolestani.
Nyt Eezyllä on käynnissä tarjouskampanja: Anna palveluun rekisteröityessäsi viitteeksi koodi 00375769, niin saat 25 euron bonuksen käytettäväksi Eezyn palvelumaksuihin.
12.4.2014 | 1 | Lue koko artikkeli »
Iltakaljakiellon sivuvaikutuksista
Ehkäisevää päihdetyötä tekevän Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi on sitä mieltä, että oluen myynnin kieltäminen lauantaisin ja sunnuntaisin klo 18 jälkeen on hyvä idea (US 13.3.14). Kuulemma nuoret eivät suunnittele kaljaostoksiaan etukäteen, joten heidän kulutuksensa vähenisi.
Liekö sitten syytä opettaa nuoret suunnitelmallisemmiksi? Kun kaljaa ei saa silloin, kun sitä haluaa, pitää varautua etukäteen. Ja kun varautuu etukäteen, niin helposti varautuu sitten vähän yli. Eihän sitä etukäteen voi olla varma, kuinka janoinen on perjantai-iltana. Parempi siis ostaa samantien sen verran, ettei lopu kesken.
13.3.2014 | 1 | Lue koko artikkeli »
Maksat yleveron kahteen kertaan
Yleisradioveron vuotuinen tuotto on noin puoli miljardia euroa. On kuitenkin virhe olettaa, että Yleisradion kustannus yhteiskunnalle rajoittuisi siihen.
Jos Yleisradion nykyinen ohjelmisto poistuisi verorahoituksen piiristä, niin vastaavaa ohjelmistoa tulisi enemmän kaupallisille kanaville. Tällä hetkellä se ei niille kannata, koska verorahoilla ilman markkinariskiä toimivaa mediataloa vastaan on hankala kilpailla.
Kaupalliset kanavat maksavat tuotostaan veroja. Nyt nuo verotuotot jäävät yhteiskunnalta saamatta. Tilanne on suorastaan absurdi: käytetään verorahoja siihen, että saadaan vähemmän verotuloja.
Yleisradion koko kustannus yhteiskunnalle ei kuitenkaan rajoitu edes tähän.
22.2.2014 | 2 | Lue koko artikkeli »
S-ryhmän virallisten vaatimusten mukainen ilmoitus
Mikkelin Prismassa ollaan vähän niuholla tuulella. Sinne viemäni ilmoitus myytävästä lumilingosta oli otettu pois ilmoitustaululta. Ilmeisesti syynä oli, etten ohjeiden mukaisesti käyttänyt kaupan omaa lappua, vaan vein sinne itse tekemäni valokuvailmoituksen.
Korjasin asian ja teippasin kuvan kiinni Prisman lappuun. Kirjoitin lapun kulmaan vielä ilmoituksen jättöpäivämääränkin. Jokohan nyt kelpaisi?
Jos tehokas ja muutenkin vallan mainio lumilinko kiinnostaa, niin se olisi yhä myynnissä. Ilmoitus on myös Tori.fi-sivuilla.
28.1.2014 | 2 | Lue koko artikkeli »
Onko S-etukorttia?
Osuustoimintaprofessori Iiro Jussilan mielestä S-kaupan kassalla ei pitäisi kysyä etukorttia, vaan sitä, onko asiakas omistaja.
Tunnustan: olen OK Suur-Savon tuore jäsen. Kun käyn HOK-Elannon omistamassa Alepassa, niin mitä minun pitää vastata, jos kassa kysyy, olenko omistaja? Enhän ole HOK-Elannon vaan Suur-Savon jäsen (omistaja). Entä jos kassalle menee vaimoni, jolla on rinnakkaiskortti?
Ymmärtääkseni molemmissa tapauksissa vastaus on ei. Asiakas ei ole omistaja. Miksi osuustoimintaprofessori haluaa tehdä asiasta tarpeettoman monimutkaisen? Eikö olisi helpompi jatkossakin vaan kysyä sitä etukorttia?
3.11.2013 | Kommentit pois päältä artikkelissa Onko S-etukorttia? | Lue koko artikkeli »
Tornihotelli Hernesaaren kärkeen
Jätkäsaareen suunniteltu tornihotelli kaatui eilen täpärästi Helsingin valtuustossa. Helsingin maiseman puolesta kovasti pelättiin, eikä pelko toki täysin vailla perusteita ollut.
Uusi iso kongressihotelli olisi kuitenkin tervetullut vahvistamaan Helsingin asemaa kongressikaupunkina. Voisi se olla tornikin. En ole kauhean innostunut Pasilaan suunnitellun kaltaisista pilvenpiirtäjälähiöistä, mutta yksittäisenä maamerkkinä hyvin valituilla paikoilla tornit toimivat. Hernesaaren kärki voisi olla yksi sellainen.
Hernesaaresta olisi komeat maisemat sekä merelle että kaupunkiin päin. Torni olisi kuitenkin riittävän kaukana vanhasta ruutukaava-alueesta, että se ei järkyttäisi niiden maisemia. Mereltä ja Etelä-Helsingin rannoilta se toki näkyisi, ja siksi olisikin toivottavaa, että torni olisi vähän kauniimpi kuin Jätkäsaareen suunniteltu rumilus.
16.5.2013 | Kommentit pois päältä artikkelissa Tornihotelli Hernesaaren kärkeen | Lue koko artikkeli »
Tyttöjen ja poikien lelut
Facebookissa kiertää kaavio, jossa opastetaan lelujen valintaa pojille ja tytöille. Kaaviossa on vain yksi kysymys: käytetäänkö lelua sukuelimillä? Jos käytetään, se ei sovi lapsille. Jos ei käytetä, se sopii molemmille.
Kaavio on kieltämättä sekä oivaltava että hauska. Useimmat kuvan jakaneista ovat kuitenkin, kuka suoremmin ja kuka epäsuoremmin, jakaneet sen vastauksena keskusteluun lelukuvastojen sukupuolittuneisuudesta. Toisia leluja mainostetaan pojille, toisia tytöille.
Ruotsissa Toys R Us -lelufirma taas on tehnyt lelukuvaston, jossa perinteiset roolit on käänetty toisin päin (MTV3 24.11.12). Jotkut kutsuvat tätä sukupuolineutraaliudeksi.
Kaavio menee kuitenkin useiden muiden hassujen kuvien ja kaavioiden tapaan ohi maalinsa.
29.11.2012 | 1 | Lue koko artikkeli »
Miksi ruotsinlaivat eivät mene Paldiskin kautta?
Kävin viikko sitten taas risteilemässä Ruotsissa (oheinen kuva on vanhempi, ei sentään vielä ollut jäätä meressä). Ahvenanmaan-kierroksen takia aika perillä vain jää kovin niukaksi. Ja vielä niukemmaksi se jää, kun Viking Line säästää polttoainetta ajamalla talviaikaan hitaammin.
Ahvenanmaalla käynti on Helsingin ja Tukholman väliä kulkevien laivojen ohjelmassa vain siksi, että siellä pysähtymällä laivat saavat mahdollisuuden verovapaaseen myyntiin, mitä EU:n sisäisessä liikenteessä ei muutoin olisi. Kauppa ei kuitenkaan käy samaan tahtiin kuin Tallinnan-liikenteessä, sillä matkustajalle verovapaus ei näy halvempina hintoina. Ja verovapauden myötä voimassa ovat myös vanhat rajoitukset litrasta viinaa, kahdesta viiniä ja mitä niitä nyt onkaan.
Entä jos laivat pysähtyisivätkin Maarianhaminan sijaan Paldiskissa? Matkassa siinä ei tosin paljon säästä. En ole ihan varma, mitä reittejä laivat merellä käyttävät, mutta eri vaihtoehtoja tutkailemalla sain Paldiskille etua vain muutamasta kilometristä kymmeniseen. Saaristossa puikkelehtiminen kuitenkin vähenisi, minkä luulisi olevan etu senkin.
19.11.2012 | 4 | Lue koko artikkeli »
Café La Famille, Tampere
Tuntemattomassa kaupungissa on useita eri tapoja valita kahvila.
Usein haluaa mennä kahvilaan, joka on kivalla paikalla veden äärellä, puistossa tai vaikkapa jossakin historiallisessa rakennuksessa. Toisaalta, vaatimattomammalla paikalla sijaitseva kahvila joutuu kilpailemaan jollakin muulla: laadulla, hinnalla, palvelulla tai jollakin yhdistelmällä niistä.
Tampere ei toki ole minulle enää aivan tuntematon kaupunki, mutta sikäläisiä kahviloita en juuri tunne. Kävin siellä viimeksi juhannuksen jälkeen, ja halusin kahvilaan, josta saisi hyvää teetä ja kakkua. Koska en tiennyt, mistä sellaista saa, päätin valita kahvilan, joka ei ainakaan kilpailisi sijaintinsa viehättävyydellä.
3.7.2012 | Kommentit pois päältä artikkelissa Café La Famille, Tampere | Lue koko artikkeli »
Onnibussin kyydissä Turkuun ja Tampereelle
Sääntelyn murtuminen avaa uusia mahdollisuuksia kilpailulle linja-autoliikenteessä, ja tähän rakoon on tarttunut uusi halpabussien verkosto Onnibus.
Ensimmäinen reitti Tampereelta Poriin on ollut käytössä jo vuoden alusta asti. Kesäkuussa aloitettiin liikenne Helsingistä Tampereelle ja Turkuun.
Kävin testaamassa molemmat Helsingistä lähtevät reitit. Joistakin minulle tuntemattomista byrokratian kiemuroista johtuen Turun Onnibussi lähtee Kampin bussiterminaalista, mutta Tampereen linja Postitalon pysäkiltä Kiasman edestä.
Tampereen suunnan bussit on hiottu Onnibus-konseptiin Turun linjaa huolellisemmin. Silmiinpistävin ero on bussin väritys: Tampereelle ajetaan Onnibussin punavalkoisessa kuosissa, mutta Turkuun menevissä sinivalkoharmaissa lukee ”Mikko Rindell”.
26.6.2012 | 3 | Lue koko artikkeli »
Groupon-CityDeal on šoppailun Ryanair

Kimppaostamispalvelu Grouponista otettiin yhteyttä. Tarjosivat lahjakorttia palveluunsa vastineeksi siitä, että kirjoitan kokemuksestani jutun tähän blogiin.
Otin tarjouksen vastaan ja kävin Marin kanssa dim sum -brunssilla. Tällä kertaa kirjoitan itse Grouponista, jota myös nimellä CityDeal välillä kutsutaan.
Grouponin kautta ostamisesta tulee mieleen Ryanair (molempien palveluita olen nyt käyttänyt kerran). Hinnat saattavat olla hyvinkin edullisia, mutta ehdot ja ohjeet on syytä lukea tarkkaan.
Kannattaa katsoa myös se, missä palvelu sijaitsee. Aivan kuten Ryanairkin lentää usein syrjäisille kakkoslentokentille, ovat Grouponinkin tarjousravintolat ja -kaupat välillä jossakin vähän keskustasta sivummalla. Eivät tosin aina.
20.6.2012 | 1 | Lue koko artikkeli »
Halpoja neuvostohotelleja ja ruokasalien takahuoneita Armeniassa
Oheinen kuva on hotellihuoneemme ruokasalista Gavarissa, joka on Gegharkunikin maakunnan pääkaupunki Armeniassa. Tai itse asiassa, kyseessä oli ennemminkin ruokasali, johon kuului myös makuuhuone ja wc sekä suihku.
Armeniassa on nimittäin usein niin, että ravintoloissa ei ole yhtä isoa ruokasalia, tai jos onkin, niin sen rinnalla on pieniä yhden pöydän kabinetteja. Armenialaiset ruokailevat mieluummin sellaisissa kuin samassa salissa seurueeseensa kuulumattomien kanssa. Tämä ravintola oli sitten keksinyt laajentaa liikeideaa, ja lisännyt osaan näistä ruokasaleista myös majoitus- ja saniteettitilat.
Siisti huone se oli ja edullinenkin, ei siis niiden suhteen valittamista. En enää muista hintaa, mutta vanha tviittini kertoo kahden hengen huoneiden kustantaneen tuolloin kolme vuotta sitten 12–28 euroa. Gavarin hotelli oli edullisemmasta päästä, mutta ei aivan halvin.
21.5.2012 | Kommentit pois päältä artikkelissa Halpoja neuvostohotelleja ja ruokasalien takahuoneita Armeniassa | Lue koko artikkeli »
Taiteen ja taiteilijan määrittelemisestä
Kirjoitin Lipsanen & Ruso -blogiin eilen merkinnän Guggenheimin varjosta.
Muun asian ohessa sanoin, ettei nykytaide ole rakentavaa, eikä siitä keskusteltaessakaan siksi täydy olla rakentava. Sanoin nykytaiteen olevan ”pelkkä puhkeamistaan odottava kupla”, jonka edistämiseen ei ole syytä käyttää verorahoja.
Merkintää kommentoi Rami, joka kysyi, mitä mahdan tuolla sanomisellani tarkoittaa. Hän kirjoitti myös:
Omasta mielestäni meillä on sekä varaa että syytä tukea nykytaidetta. Ennen kaikkea ostamalla sitä omiin koteihin ja yrityksiin mutta myös verovaroilla.
En tiedä, keitä ovat Ramin tarkoittamat ”me”, mutta Rami on toki vapaa ostamaan tai muulla tavoin tukemaan nykytaidetta. Ei sitä ole missään nimessä syytä kieltää. Ongelmalliseksi tilanne muuttuu vasta sitten, kun toimitaan veronmaksajien rahoilla.
28.4.2012 | 1 | Lue koko artikkeli »
Koirat mukaan kahvilaan
Ensi vuonna koirat saa ottaa mukaan kahvilaan ihan luvallisesti, kertoo Yle Turku. Asetus, jolla se sallitaan, on tosin vasta ehdotus, joten ihan varma ei uskalla vielä olla. Nykyäänhän elintarvikehuoneistossa, kuten virallinen termi kuuluu, sallitaan vain viralliset opas- ja avustajakoirat.
Toivottavasti asetus hyväksytään – ja toivottavasti kahvilanpitäjät innostuvat asiasta. Mikään pakko koiria ei ole päästää kahviloihin tai ravintoloihin jatkossakaan, vaan siitä päättää paikan omistaja.
5.9.2011 | 1 | Lue koko artikkeli »
R-Kioskeja voisi olla tiheämmässäkin
R-Kioskit ovat uusimassa ilmettään. En tiedä, kuinka kauan sitten muutos on alkanut, mutta nyt se on ehtinyt tänne Helsingin eteläisiinkiin osiin. Kotiani lähin R-kioski muutti hieman lähemmäksi Tehtaankadulle ja avasi ovensa ketjun uudessa kuosissa.
Pidän Ärrän konseptista ja etenkin luovasta tavasta yhdistellä siihen uudenlaisia palveluita. Junalipun olen joskus R-kioskin tiskiltä hakenutkin. Ärräpakettia en ole kokeillut, mutta sekin vaikuttaisi olevan perinteistä postipakettia joustavampi.
Uuden kioskin ikkunassa lukee isolla ”Herkkupaikka” ja ”Delitori”. Onko R-Kioski nyt siis astumassa kahviloiden reviirille? Se olisi tietysti ikävää, jos Ärrä kuihduttaisi läheltään perinteiset kahvilat pois, mutta toisaalta kilpailu kyllä yleensä piristää alaa kuin alaa.
18.5.2011 | 2 | Lue koko artikkeli »
Lottovoitto: Jobin kohtalo vai talentti?
Kuinka toimia, jos iso lottopotti osuu kohdalle? Mitä rahoilla pitäisi tehdä, jos oman hyvinvointinsa kohottamisen ohella (tai sijaan) haluaisi saada aikaan myös hyvää? Entä, jos voittaja olisi kaiken lisäksi vieläpä kristitty?
Olen ajatellut, että lotossa voittaminen voisi olla vähän kuin Vanhan testamentin Jobin kohtalo, mutta käänteisenä. Jobhan oli nuhteeton ja varsin varakas mies. Saatana kuitenkin piikitteli Jumalaa sanoen Jobin hurskauden olevan vain seurausta siitä, että hänen elämänsä on niin siunattua. Saatanan mukaan Job hylkäisi Jumalan, jos häntä kohtaisi onnettomuus.
Useimmat varmaankin tuntevat tarinan. Kärsimykset ja koettelemukset seuraavat toisiaan, mutta Job pysyy uskollisena eikä kiroa Jumalaa. Lopulta hän saa kaiken menettämänsä Jumalalta takaisin kaksinkertaisena.
5.4.2011 | 3 | Lue koko artikkeli »
Yhteisömatkailu nostaa päätään Dominicalla
Paikallisyhteisömatkailu (community tourism), tai lyhyemmin yhteisömatkailu, on matkailua, joka hyödyttää mahdollisimman paljon niitä kyliä ja paikallisyhteisöjä, joihin matka suuntautuu.
Karibian itäosissa sijaitseva Dominica on otollinen kohde yhteisömatkailulle. Suuret hotelliketjut loistavat poissaolollaan, ja suurin osa majoituskapasiteetista on joko paikallisten tai paikan päällä asuvien ulkomaalaisten omistuksessa. Majoitukseen ja ruokailuun käytetty raha jää saarelle.
Paitsi rahan jättämistä kohteeseen, yhteisömatkailu on myös paikallisyhteisöihin ja niiden elämään tutustumista. Tätä on myös Dominicalla alettu viime aikoina nostaa esiin. Community Tourism Dominica -hanke listaa saaren yhteisömatkailuhankkeita ja kehittää uusia.
16.10.2010 | 1 | Lue koko artikkeli »
Wingo ei lennä eikä palauta rahoja

Virtuaalilentoyhtiö Wingo xprs on viime päivinä ollut otsikoissa alettuaan tarjota lentoja Finncomm Airlinesin hylkäämälle Helsinki–Pori -välille.
Virtuaalilentoyhtiö tarkoittaa yhtiötä, jolla ei ole omaa lentotoimintalupaa. Se kyllä myy lentoja, mutta ei lennä niitä. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että itse lennot hoitaa jokin oikea lentoyhtiö, jolla on asianmukaiset luvat. Wingon tapauksessa tämä tuntuu turhan usein tarkoittavan sitä, että myytyjä lentoja ei lennetä lainkaan (ks. esim. SK 16.8.10).
Myös meidän perheessämme on kokemusta Wingosta. Aiemmin mainitsemani Ahvenanmaan ja Uppsalan reissu toteutettiin niin, että Mari lensi kaverinsa kanssa Tukholmaan, ja minä tulin laivalla Ahvenanmaan kautta perässä. Paluumatkan tulimme sitten kaikki yhtä matkaa.
17.8.2010 | 2 | Lue koko artikkeli »
Kaivarin Kanuuna on laadukkaan tavaran kirppis
Ullanlinnaan on avattu uusi laatutavaraan suuntautunut kirpputori Kaivarin Kanuuna. Tai ei se ilmeisesti aivan uusi ole, avajaiset olivat jo vappuna. Minulta se on kuitenkin jäänyt huomaamatta, kun ei tule usein Merikatua pitkin käveltyä.
Ensimmäisen kerran kävelin Kanuunan ohi eilen maanantaina, jolloin se oli kiinni. Pähkäilin, että kuinkahan mahtaa kirpputori tuollaisella paikalla pärjätä. Onhan se kuitenkin vähän syrjässä asiakasvirroista. Merikatu ei ole mikään bisneskatu.
Kirppikselle sijainti on kuitenkin tärkeää paitsi ostavien myös myyvien asiakkaiden kannalta. Ja siinä taitaa olla Kaivarin Kanuunan valtti. Ympärillä on paljon asukkaita, joilta varmasti löytyy laadukasta, mutta tarpeettomaksi jäänyttä tavaraa vaikka kuinka. Nyt heillä on kotikulmilla paikka, jonne viedä kamppeet myyntiin.
6.10.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Clas Ohlsonin takuu toimii

Keittolevy hajosi taas jokin aika sitten. Hetken aikaa pärjäilimme mikroaaltouunilla ja vedenkeittimellä pähkäillen samalla kunnollisemman lieden hankkimista. Tilaa ei vain ole liikaa eikä useimpien liesien tarvitsemaa voimavirtakytköstäkään asunnossa ole. Ja kun keittolevyn kahden vuoden takuukin oli vielä voimassa, niin päätimme käydä hankkimassa hajonneen tilalle uuden samanlaisen.
Tämä olikin jo kolmas Clas Ohlsonin Coline-keittolevy, mutta maksettu ei olla kuin ensimmäisestä. Se kesti nelisen kuukautta, ja tämä toinen puoli vuotta. Tällä vauhdilla ehditään se vielä takuuaikana ainakin kerran vaihtamaan.
7.9.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Clas Ohlsonin takuu toimii | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: bisnes
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä