Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
hakukoneet
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "hakukoneet".
Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin
Monessa blogissa on selaimen yläpalkissa näkyvässä otsikossa varsinaisen artikkelin otsikon perässä jokin tunniste, joka yleensä on blogin nimi. Tässä blogissa ei ole. Tämänkin artikkelin otsikko näkyy siksi muodossa
Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin
eikä esimerkiksi näin:
Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin - Aiheita
Syy juontaa juurensa kesälle 2005, kun Lipsanen & Ruso -blogia pystyttäessäni ensimmäistä kertaa muokkasin WordPressin ulkoasuteemoja. Php-kielen salat eivät vielä olleet auenneet, enkä siksi osannut koodata otsikkoa niin, että tunniste olisi näkynyt muilla sivuilla, mutta ei etusivulla. Etusivulla otsikko oli sama kuin tunniste. Näytti typerältä, kun se oli kaksi kertaa peräkkäin.
16.10.2011 | 5 | Lue koko artikkeli »
Google-haun uudet ominaisuudet

Googlen hakutulossivu on uudistunut. Vasen sivupalkki, jota Google jo aiemminkin kokeili, on jäänyt pysyväksi. Myös Googlen logo on uusittu: värit ovat kirkkaammat ja varjostus poissa.
Uusi ulkonäkö on ainakin minun silmääni entistä selkeämpi ja tyylikkäämpi. Olennaisempaa kuitenkin on, että hakutulossivun päivitys toi mukanaan myös joukon uusia ominaisuuksia: mahdollisuuden rajata tuloksia aika-akselilla, sivujen esikatselukuvakkeet, kuvia sisältävien sivustojen haun ja muuta.
Yksi erikoisimmista uutuuksista on haettuun aiheeseen liittyviä muita hakulauseita tarjoileva ”Wonder Wheel” eli maailmanpyörä.
Mukana ovat tietysti myös vanhat rajaustoiminnot, jolla voi rajata haun vain suomalaisiin tai suomenkielisiin sivuihin (Google.fi-hakua käytettäessä).
7.5.2010 | 2 | Lue koko artikkeli »
Ecosia on ekohakukone, mutta…

Ecosia on uusi hakukone, joka lupaa pelastaa kaksi neliömetriä sademetsää jokaista sillä tehtyä hakua kohti.
Vaikuttava lupaus, eikä hakukone muutenkaan mitenkään erityisen huono ole. Ecosia käyttää Bingin ja Yahoo!n hakutietokantoja, ja vaikkeivät ne aivan Googlen veroisia olekaan, niin tulokset ovat varsin kelvollisia etenkin englanninkielisiä hakuja tehtäessä.
Ecosiaa kannattaa ilman muuta kokeilla. Jos se tuntuu omalta, niin onhan se kiva suojella sademetsää samalla kun etsii tietoa netistä. Itse aion kuitenkin, syistä jotka kerron alla, pitää ainakin toistaiseksi Googlen pääasiallisena hakukoneenani.
Ensiksi on syytä tarkentaa Ecosian väitettä. Hakujen tekeminen ei sinänsä pelasta yhtään mitään, vaan hakukoneen mainosten klikkaaminen. Niinpä jos sinulla on selaimessa jokin mainostenestotyökalu, niin älä suotta vaihda hakukonettasi. Siitä ei silloin ole sademetsille mitään iloa. Päinvastoin – klikkailemattomista kävijöistä aiheutuu Ecosiallekin kuluja. Sama pätee tietysti silloin, jos et ikinä klikkaa mainoksia.
29.3.2010 | 6 | Lue koko artikkeli »
Kuinka paljon sivujen hitaus haittaa?
Nettiselaajat eivät jaksa odottaa hitaiden sivujen latautumista. Eihän? Niin meille ainakin on kerrottu. Yhteysnopeudet ovat tietysti kasvaneet, joten raskaammatkin sivustot latautuvat nopeammin, mutta hidastelevia palvelimia ei kukaan jaksa odottaa.
Näin minäkin uskoin vielä tunti sitten. Nyt kuitenkin jo epäilen. En minä itsekään sulje hitaasti aukeavia sivuja, jos epäilen sieltä löytyvän jotakin vähänkin mielenkiitoista. Olenko sitten kovinkin poikkeava käyttäjä?
Hitaasti latautuvat sivut saattoivat tietysti ärsyttää vielä joskus silloin, kun selaimissa ei ollut välilehtiä tai moni-ikkunointia. Mutta kuka enää nykyään sellaisia selaimia käyttää?. Olen kuullut huhuja, että jopa Internet Explorerissa olisi nykyään jonkinlainen välilehtiviritys. Vai täbeiksikö niitä pitäisi kutsua?
5.1.2010 | 6 | Lue koko artikkeli »
Kalooga hakee kuvia gallerioittain
Huomasin kuvasivujeni tilastoja tutkiessani itselleni aikaisemmin tuntemattoman Kalooga-kuvahakukoneen. Tarkempi tutustuminen osoitti, että kyseessä on varsin mielenkiintoinen palvelu.
Keskeisin ero Kaloogan ja esimerkiksi Googlen kuvahaun välillä on se, että siinä missä Google hakee yksittäisiä kuvia, Kalooga hakee kuvagallerioita. Hakutulossivulla on viisi eri galleriaa (tai kuvasettiä) ja niistä kustakin neljä pienennettyä kuvaa. Lisäksi kerrotaan kuvasetin otsikko ja kuvien kokonaismäärä.
Tämä on varsin kätevää. Yleensä, kun haen kuvia verkosta, en etsi mitään yhtä tiettyä kuvaa. Sen sijaan haluan esimerkiksi nähdä, miltä jossakin paikassa näyttää. Kaloogan avulla löydän paremmin ne sivut, joilla on useita eri kuvia etsimästäni kohteesta tai aiheesta.
8.11.2009 | 4 | Lue koko artikkeli »
Kommentteja linkkimehulla
Yksi ensimmäisistä kirjoituksistani tässä blogissa käsitteli kommentointia. Houkuttelin blogiin aktiivisia kommentoijia lupaamalla, että viiden kommentin jälkeen (ensin 10) kommenteihin jätetyt linkit saa ilman nofollow-määrettä.
Nofollow-määre (tai attribuutti) tarkoittaa sitä, että linkin koodiin lisätään merkintä, jolla Googlea ja muita hakukoneita kehotetaan olemaan seuraamatta kyseistä linkkiä. Tällöin linkin jättäjä ei saa linkistä hyötyä hakukoneissa. Määre on kehitetty nimenomaan blogi- ja muita kommenttipalstoja varten, jotta ne eivät olisi roskapostittajien näkökulmasta niin houkuttelevia.
Toisaalta suurin osa kommentoijien jättämistä linkeistä on aivan asiallisia ja ansaitsisi myös hakukoneiden huomion.
14.7.2009 | 10 | Lue koko artikkeli »
Ennustaako Google eurovaalit?
Googlen avulla on viime aikoina ennustettu erilaisia asioita, kuten sikainfluenssan ja tavallisempienkin flunssien leviämistä sekä euroviisujen voittajaa. Taisi Google osua euroviisujen suhteen aika kohdalleenkin.
Kuinka onnistuu vaalivoittajan veikkaaminen tulevissa eurovaaleissa? Uusi Suomi on selvittänyt puolueiden hintoja Googlen AdWords-mainosjärjestelmästä. Eniten saa maksaa kokoomuksesta, vihreät tulee kakkosena ja sdp kolmantena.
Ennustamisiin ei kuitenkaan ole käytetty AdWords-tietoja, vaikka tietysti nekin jostakin kertovat. Haetuimmat hakusanat ovat kalliimpia, sekä tietysti myös ne, joita mainostetaan eniten. Jos sanaa sekä haetaan että sillä mainostetaan, kipuaa sen hinta korkeammalle.
Ennustamistarkoitusta varten lienee kuitenkin parempi katsoa, mitä Google Trends -palvelu kertoo puolueiden hakemisesta:
21.5.2009 | 2 | Lue koko artikkeli »
Epäilyttävää naapurustoa
Huomasin kävijätilastoista, että sivustolleni on tultu kohtalaisen usein sangen pahaenteiseltä kuulostavalta Bad Neighborhood -sivustolta.
Linkin takaa löytyy tekstilinkkien tarkastin, jolla voi katsoa, ettei vahingossa linkitä mihinkään kovin epämääräiseen paikkaan. Hakukoneet kun ovat välillä tarkkoja siitä, mihin sivustolta linkitetään. Jos linkkien kohteet ovat kovin spämmähtäviä, niin linkittävää sivua arvellaan samanlaiseksi. Ja sehän tietysti pudottaa sijoituksia hakukoneiden tuloksissa.
28.4.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Epäilyttävää naapurustoa | Lue koko artikkeli »
Oikotieto ja linkinvaihto
Sain sähköpostiini viestin, jossa ehdotettiin linkkien vaihtamista Lipsanen & Ruso -blogin ja Oikotieto-nimisen uuden uutisotsikkopalvelun kanssa. Näitä viestejä on ilmeisesti tullut monille muillekin bloggaajille, ja joissakin blogeissa niitä on jätetty myös kommenttiosastolle.
Suhtaudun kuitenkin skeptisesti linkkien vaihtamiseen, koska siitä voi hyvinkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Vastasin siksi Oikotiedolle kieltävästi (vastaukseni sisältö ohessa).
23.11.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
Poukkoilua Googlen hakutuloksissa
Kirjoitin lauantaina jutun Lasipalatsilla pidetystä suklaafestivaalesta. Se ponnahti nopeasti suklaafestivaali-hakusanalla Googlen tuloksissa kolmanneksi. Koska tapahtuma jatkui vielä sunnuntaina, sanaa myös haettiin ja kävijöitäkin kertyi ihan mukavasti. Maanantaina juttu kuitenkin katosi hakutuloksista.
Jos nyt teen Google-haun kyseisellä hakutermillä, ei lauantaista juttuani löydy enää lainkaan ja tämän blogin etusivukin tulee vastaan vasta seitsemännellä hakutulossivulla. Eipä niin, että tuo nyt kauheasti haittaisi, kun muuten liikennettä tulee Googlen suunnalta ihan entiseen tahtiin. Eipä tuota varmaan enää niin kauheasti haeta, kun festarit ovat jo ohi. Mutta kummastuttaa vain, että mihin se juttu sieltä hakutuloksista katosi.
18.11.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
Blogitauon vaikutus lukijamääriin
Edellisen merkinnän julkaisusta on kulunut nyt jo muutamaa tuntia vaille viikko. Tämä taitaa olla yksi pisimmistä tauoista, mitä tässä blogissa on tähän mennessä ollut. Se tarjoaakin hyvän tilaisuuden tarkastella, kuinka muutaman päivän tauko muutoin kohtuullisen säännöllisesti päivittyvässä blogissa vaikuttaa lukijamääriin.
25.8.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
Älä estä kuvien indeksointia
Varsin iso osa kotisivujeni sisällöstä on valokuvia. Pari vuotta sitten keksin mielestäni hyvän idean, ja estin robots.txt-tiedostolla joidenkin valokuvia sisältävien hakemistojen indeksoinnin hakukoneilta. Tulos on selvästi nähtävissä, jos katsoo kuukausittaisia kävijätilastojani heinäkuulta ja syyskuulta 2006. Kävijämäärissä kävi kertakaikkinen romahdus, eivätkä ne edelleenkään ole palautuneet entiselle tasolle.
7.8.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Älä estä kuvien indeksointia | Lue koko artikkeli »
WordPressin tägit ja niiden käyttäminen
Version 2.3 myötä WordPressiin tuli uusi toiminto: tägit. Aikaisemminkin ne olivat saatavissa lisäosien, kuten Ultimate Tag Warrior avulla, mutta uudemmissa versioissa ne ovat osa WordPressin ydintä. Mutta kuinka ne eroavat kategoriatoiminnosta? Entä millä tavoin tägejä olisi syytä käyttää?
4.8.2008 | 7 | Lue koko artikkeli »
Kuka hakee domnikkia?
Kotisivujeni verkkotunnus on domnik.net. Olen kertonut täällä aiemmin nimen taustoista. Nyt heinäkuussa ”domnik” on yhtäkkiä noussut suosituimmaksi hakusanaksi, jolla sivustolle tullaan. Ei sitä ennen juurikaan ole haettu. Mistä tämä yllättävä suosio voisi johtua?
18.7.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Kuka hakee domnikkia? | Lue koko artikkeli »
Google News tulossa myös Suomeen?
Googlen uutishakupalvelu Google News on ollut saatavilla useilla eri kielillä. Esimerkiksi ruotsinkielinen palvelu on ollut olemassa jo yli puolitoista vuotta. Suomeksi hakupalvelua ei kuitenkaan ole ollut vielä tarjolla, eikä osoite news.google.fi vielä tarjoa suomenkielistä palvelua. Pienen mutkan kautta uutisia pääsee kuitenkin jo nyt hakemaan myös suomeksi.
3.7.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
Kyykkykuvia Pyreneiltä
Laitoin viime kesäisen Venäjän-matkan kuvia kotisivuilleni. Koska joukossa on yksi kuva jostain kaverista kyykyssä, halusin tietää, mitä se on englanniksi (sivut ovat suomeksi ja englanniksi, ranskannos tulee vähän myöhemmin). Welhon nettisanakirjan mukaan se on on one’s hunkers. Hyvä tapa varmistaa, että on ymmärtänyt sanan oikein, on googlettaa se ja katsoa mitä tulee tulokseksi. Niin sitten tietysti teinkin.
10.6.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
Googlen kartat täynnä virheitä
Jätkäsaarenlaiturissa Helsingissä seisoo Hocus Pocus -niminen ravintolalaiva. Koska laivat ovat kovin kiehtovia kapistuksia, googletin saadakseni lisätietoa mistä se on siihen ilmestynyt. Muistan sen joskus aiemminkin Helsingissä nähneeni, ja Helsinki oli merkitty laivan perään kotipaikaksikin. Laitoin siis hakuun ”hocus pocus” lainausmerkeissä ja lisäksi ”helsinki” ilman, kuten kuvasta alla näkee. Tällä oli tarkoituksenani kaventaa hakutuloksia, koska arvelin hocuksen ja pocuksen olevan kovin yleisiä osumia muutenkin kuin kyseisen laivan yhteydessä.
26.5.2008 | 9 | Lue koko artikkeli »
Pornosivusto voi varastaa nimesi
Tuttujen ja vähemmän tuttujen nimien googlettaminen lienee yleinen harrastus. Minä ainakin teen sitä, ja minunkin sivuilleni tullaan usein sivuilla mainittuja nimiä hakien. Joskus tulokset voivat kuitenkin yllättää.
20.4.2008 | 14 | Lue koko artikkeli »
Joitakin havaintoja Twinglyn blogihausta
Blogihakupalvelu Twinglyn beta-versioon pääsee nyt kirjautumaan. Tähän asti olen tuntenut Twinglyn lähinnä palveluna, jota kautta Hesarin uutisiin tulee linkit niitä kommentoiviin blogeihin, tosin hyvin piilotettuina. Kuinkahan moni oikeasti jaksaa klikkailla ”Tästä blogattua” -tabin auki uutisten alla ja sen jälkeen odotella, kun Twingly kaivaa niitä blogeja. Ainakaan Lipsanen & Ruso -blogiin ei kauheasti tulla Hesarin uutisten kautta, vaikka linkki monen uutisen perässä onkin.
3.4.2008 | 4 | Lue koko artikkeli »
Datamapin palvelukatkos
Tämä blogi sijaitsee äskettäin Louhi Oy:n ostaman Datamappi Oy:n palvelimella. Eilisiltana noin yhdeksän maissa sivut kaatuivat, eikä osaan domnik.nettiä päässyt lainkaan. Tämä blogi oli näkyvissä vielä aamuyöllä, mutta esim. kommentointi tai uusien artikkelien kirjoittaminen ei toiminut. Sivut alkoivat toimia vasta noin klo 18. Lähes vuorokauden katkos webhotellipalvelussa on varsin pitkä.
29.1.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
Kommentoi, saat linkin
WordPress ja monet muut blogialustat lisäävät automaattisesti kirjoitusten kommentteihin lisättyihin linkkeihin nofollow-attribuutin. Sen tarkoituksena on kertoa hakukoneille, ettei kyseisiä linkkejä ole syytä seurata, jolloin linkitetty sivu ei saa hakukoneiden silmissä ns. linkkisuosiota. Tarkoituksena on tietysti tehdä spämmilinkkien jättäminen kommentteihin vähemmän houkuttelevaksi. Asiallisten kommenttien asialliset linkit ansaitsisivat kuitenkin täyden huomion myös hakukoneissa.
28.1.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
Blogilistalle vasta vähän myöhemmin
Blogilista.fi on kankeudestaan ja ajoittaisesta takkuisuudestaan huolimatta varsin kelpo tapa seurata suomalaista blogimaailmaa. Mutta jos haluaa blogilleen lukijoita, ei kannata liittää sitä listalle heti alussa. Paitsi, että tyhjä blogi tuskin innostaa tilaajia, voi liian aikainen listautuminen haitata myös blogin näkyvyyttä hakukoneissa.
28.1.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Blogilistalle vasta vähän myöhemmin | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: hakukoneet
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä