ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

ilmoitukset

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "ilmoitukset".

Miljoona on nyt kasassa

Miljoona

Aiheet-blogin laskurissa luku pyörähti äsken toiselle miljoonalle. Toivottavasti se tulee täyteen vähän nopeammin kuin ensimmäinen, jonka kertymiseen meni melkein kahdeksan vuotta.

Koska olen ottanut talteen paitsi ensimmäisen kymppitonnin myös kunkin sitä seuraavan sadan tuhannen rikkoutumisen, sain kätevästi piirrettyä kuvaajan kävijämäärän kehityksestä. Luvut perustuvat blogin virolaisen OK.ee:n tarjoamaan laskuriin, joka näkyy tämänkin sivun alareunassa.

Talviaika alkaa lokakuun viimeisenä sunnuntaina

Talviaika

Ilmat viilenevät, osassa Lappia on jo lunta maassa. Syyspäiväntasauskin meni jo. Talvi lähestyy. Seuraava askel on, kun kesäaika päättyy ja normaaliaika eli talviaika alkaa taas lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Kelloja käännetään silloin tunti taaksepäin klo 4 aamuyöllä.

Alla on kootusti talviajan alkamisajankohtia lähivuosina. Katso myös aiempi artikkelini, johon olen koonnut argumentteja kesäajan puolesta ja sitä vastaan (jälkimmäisiä jonkin verran painottaen).

S-ryhmän virallisten vaatimusten mukainen ilmoitus

Lumilinko Murray Ultra 29

Mikkelin Prismassa ollaan vähän niuholla tuulella. Sinne viemäni ilmoitus myytävästä lumilingosta oli otettu pois ilmoitustaululta. Ilmeisesti syynä oli, etten ohjeiden mukaisesti käyttänyt kaupan omaa lappua, vaan vein sinne itse tekemäni valokuvailmoituksen.

Korjasin asian ja teippasin kuvan kiinni Prisman lappuun. Kirjoitin lapun kulmaan vielä ilmoituksen jättöpäivämääränkin. Jokohan nyt kelpaisi?

Jos tehokas ja muutenkin vallan mainio lumilinko kiinnostaa, niin se olisi yhä myynnissä. Ilmoitus on myös Tori.fi-sivuilla.

Tarkista päivämäärät Aiheita-blogin kalenterista

Kiinalainen uusivuosi

Joku on ehkä saattanut jo huomatakin, että Aiheita-blogin kyljessä on vähän aikaa ollut myös kalenterisivusto.

Aiheita-blogin säännönmukaisimpia bloggausaiheita ovat olleet erilaiset kalenterijutut.

Koska olen kristitty, kiinnostavat minua tietysti kristilliset juhlapyhät, kuten lähestyvä pääsiäinen. Toisaalta maantieteilijänä minua kiinnostavat erilaiset vuodenkiertoon liittyvät päivämäärät, kuten nyt vaikka kevätpäiväntasaus sekä eri kulttuurien juhlat, kuten kohta tuleva kiinalainen uusivuosi.

Jouluinen kotikirppis avaa ovensa tänään

Joulukirppis, Helsinki

Hernesaarenkatu 15:ssä avaa tänään keskiviikkona 11.12.2013 klo 16.00 ovensa kotikirppis, jossa on myynnissä vanhoja nostalgisia joulukoristeita, kankaisia liinoja, joulukrääsää sekä paljon lasitavaraa ja kristallia (mm. Iittala, Riihimäki).

Aukioloajat ovat klo 16–21 paitsi lauantaina ja sunnuntaina, jolloin olemme auki klo 12–19.

Kirppis on auki keskiviikosta keskiviikkoon, eli 18.12. asti, jos vain tavaraa riittää.

Alempana tässä merkinnässä on joitakin kuvia kirppiksesta sekä myynnissä olevista tavaroista. Tavaraa on kuitenkin kaiken kaikkiaan enemmänkin kuin mitä kuvissa näkyy.

Talvipäivänseisaus 2013 on lauantaina 21.12.

Talvipäivänseisaus (kaavio)

Katso myös: Talvipäivänseisaus 2014

Päivä lyhenee ja yö pitenee vielä melkein kolmen viikon ajan. Talvipäivänseisaus 2013 on lauantaina 21. joulukuuta. Sen jälkeen päivä alkaa taas pidetä.

Pohjoisen pallonpuoliskon talvipäivänseisaus on se hetki, kun Aurinko paistaa kohtisuoraan kohti Kauriin kääntöpiiriä eteläisellä pallonpuoliskolla. Se osuu useimmiten joulukuun 21. päivään, kuten tänäkin vuonna, mutta joskus myös seuraavaan. Seisauksen kellonaika on tänä vuonna klo 19.11 Suomen aikaa.

Ensi vuonna seisauksen päivämäärä vaihtuu. Talvipäivänseisaus 2014 on maanantaina 22. joulukuuta yöllä klo 1.03 Suomen aikaa.

Aiheita-blogi uudistuu

Aiheita-blogi on paraikaa uudistumassa niin ulkoasunsa kuin monien toiminnallisuuksiensakin osalta. Jos jokin näyttää kummalta tai blogi ei hetkeen toimi lainkaan, niin syy on todennäköisesti tässä. Palaa silloin hetken päästä uudelleen.

Talviaika 2013 alkaa sunnuntaina 27. lokakuuta

Pysäköity auto lumihangen alla, Helsinki

Katso myös: Talviaika 2014

Normaali- eli talviaikaan siirtyminen on edessä taas lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Talviaika 2013 alkaa sunnuntaina 27.10. klo 4 aamulla. Kelloja siirretään silloin tunti taaksepäin klo 3:een.

Hyvä muistisääntö talvi- ja kesäajan kanssa onkin, että kelloa käännetään aina kesää kohti: keväällä eteenpäin ja syksyllä taakse.

Monet, minäkin, ovat sitä mieltä, että moisesta kellojen kääntelystä edestakaisin voisi kokonaan luopua kokonaan. Ei kuitenkaan riittävän moni: kansalaisaloite kesäajasta luopumisen puolesta sai tuekseen reilut 16 tuhatta allekirjoittajaa, mikä ei riittänyt sen etenemiseen eduskunnan käsittelyyn.

Syyspäiväntasaus 2013 on sunnuntaina 22.9.

Syyspäiväntasaus (kaavio)

Syksyn myötä päivät lyhenevät ja yöt pitenevät. Syyspäiväntasauksen hetkellä auringon paistaessa kohtisuoraan kohti päiväntasaajaa päivä ja yö ovat yhtä pitkät kaikkialla Maapallolla. Tasaus osuu yleensä joko syyskuun 22. tai 23. päivään. Tänä vuonna ollaan aivan siinä rajalla: syyspäiväntasauksen tarkka hetki on sunnuntaina 22. syyskuuta klo 23.44 Suomen kesäaikaa.

Eteläisellä pallonpuoliskolla on samaan aikaan kevätpäiväntasaus. Meillä täällä pohjoisella puoliskolla seuraava kevätpäiväntasaus on ensi maaliskuussa. Kevätpäiväntasaus 2014 on 20. maaliskuuta klo 18.57 Suomen normaaliaikaa.

Ensi vuoden syyspäiväntasaus osuu päivää myöhemmäksi kuin tämänvuotinen. Syyspäiväntasaus 2014 on 23. syyskuuta klo 5.29 aamulla.

Kaaviossa näkyy auringonsäteiden suora kulma päiväntasaajaa vasten. Alkuperäinen: Przemyslaw Idzkiewicz / Wikipedia (lisenssi).

Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2013

Juhannusruusu

Katso myös: Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2014

Pohjoisen pallonpuoliskon kesäpäivänseisaus 2013 osuu juhannusaattoon perjantaina 21. kesäkuuta. Tarkka ajankohta, jolloin Aurinko paistaa kohtisuoraan kohti Kravun kääntöpiiriä, on kello 8.04 aamulla Suomen aikaa.

Juhannuspäivä 2013 on lauantaina 22. kesäkuuta. Vuoteen 1954 saakka juhannus oli Suomessa aina Johanneksen päivänä 24. kesäkuuta, joka tänä vuonna on juhannusviikonlopun jälkeinen maanantai.

Kristinuskossa juhannus on Johannes Kastajan juhla, koska Luukkaan evankeliumin mukaan hän syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta, ja Jeesuksen syntymäpäiväksi on suurimmassa osassa kristikuntaa vakiintunut 25. joulukuuta. Mutta miksi juhannuksen perinteinen päivämäärä sitten on 24. eikä 25. kesäkuuta? Jos joku tietää, niin sen voi kertoa kommenteissa.

Kesäaika peruttu: käännä kello takaisin normaaliaikaan

Talvista maisemaa

Eduskunnan on päättänyt hallituksen esityksen mukaisesti, että kesäajasta luovutaan alkaen tänään 1.4.2013. Viime yönä kesäaikaan siirretyt kellot on siis tänä yönä käännettävä takaisin normaaliaikaan, jota myös talviajaksi on tavattu kutsua.

Toimittajamme kävi haastattelemassa Henrikki Huja-ahoa oikeusministeriöstä lakimuutokseen liittyen.

Lainsäädäntöneuvos Huja-aho, miksi kesäajasta päätettiin luopua?

”Tehtyjen selvitysten perusteella kellojen kääntäminen kaksi kertaa vuodessa on paitsi tarpeetonta, myös jopa haitallista. Kesäajan takia vaaditaan erikoisjärjestelyjä henkilö- ja rahtiliikenteessä kuin sekä tiedon- ja rahojen siirroissa. Tästä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia, jotka tulevat meidän kaikkien maksettaviksi. Lisäksi aina joku myös myöhästyy jostakin, kun on unohtanut kääntää kelloa – tai tulee paikalle tunnin etuajassa. Näistäkin syntyy jatkuvasti hyvinvointitappiota.”

Kevätpäiväntasaus 2013 on keskiviikkona 20.3.

Kevättalven auringonpaistetta Etelä-Helsingissä

Katso myös: Kevätpäiväntasaus 2014

Pohjoisen pallonpuoliskon kevätpäiväntasaus 2013 on 20. maaliskuuta Suomen aikaa klo 13.02. Tänä vuonna tasaus osuus keskiviikolle.

Kevätpäiväntasauksen aikaan päivä ja yö ovat periaatteessa yhtä pitkiä koko maapallolla. Käytännössä kevätpäiväntasauksen aikaan päivä on kuitenkin jo voitolla yöstä.

Jos päivä alkaisi vasta, kun auringon keskikohta nousee horisontin yli, olisivat päivä ja yö yhtä pitkät. Päivä alkaa kuitenkin siitä, kun auringon yläreuna pilkistää horisontin yli ja loppuu, kun se painuu uudestaan horisontin taakse. Siksi se on kevätpäiväntasauksen aikaan jo vähän yötä pidempi.

Kesäaika 2013 alkaa pääsiäisenä

Kukkaiskello Pietarissa

Katso myös: Kesäaika 2014 ja Pääsiäinen 2014

Normaali- eli talviaika päättyy ja kesäaika 2013 alkaa sunnuntaina 31. maaliskuuta, joka sattuu tänä vuonna olemaan pääsiäinen. Kelloja käännetään tuolloin tunti eteenpäin. Ikävänä sivuvaikutuksena tästä siis seuraa, että pääsiäispyhät ovat tänä vuonna tunnin normaalia lyhyemmät.

Toisaalta, jostakin viikonlopusta se tunti keväällä joka tapauksessa otetaan. Kellojen siirtämisen osumisessa pääsiäiselle on se hyvä puoli, että jää yksi päivä enemmän aikaa totutella uuteen aikaan ennen arjen alkamista.

Talvipäivänseisaus 2012 on perjantaina 21.12.

Katso myös: Talvipäivänseisaus 2014

Talvipäivänseisaus on vuoden lyhin päivä ja pisin yö. Talvipäivanseisaus 2012 on perjantaina 21. joulukuuta. Seisauksen tarkka hetki, eli se ajankohta, jolloin aurinko paistaa kohtisuoraan kohti Kauriin kääntöpiiriä, on Suomen aikaa klo 13.12.

Talvipäivänseisaus

Talviaika 2012 alkaa vaalisunnuntaina 28.10.

Helsingin rautatieaseman kellotorni

Katso myös: Talviaika 2014

Nyt on taas lokakuu ja lokakuun lopussa alkaa talviaika, tai oikeastaan normaaliaika. Talviaika 2012 alkaa sunnuntaina 28. lokakuuta. Kelloja käännetään neljältä aamulla tunnilla taaksepäin. Niinpä yö pitenee tunnilla, ja seuraavana aamuna onkin hyvä mennä pirteänä äänestämään.

Tänä vuonna nimittäin kunnallisvaalit osuvat samaksi sunnuntaiksi kuin talviaikaan siirtyminen. Onneksi kelloja käännetään taaksepäin, niin ei pääse keneltäkään menemään vahingossa äänestysaika ohi. Aamuvirkuimmille voi pahimmillaan käydä niin, että joutuvat seisomaan tunnin vaalipaikan edessä odottamassa ovien aukaisemista.

Tai voi vaalipaikan avautumista joutua kaksikin tuntia odottamaan, jos tekee niin kuin eräs kaverini joitakin vuosia sitten: muistaa kääntää kellon, mutta kääntää sitä väärään suuntaan. Silloin tosin ei ollut vaalisunnuntai.

Syyspäiväntasaus 2012 on lauantaina 22.9.

Pimeä syysilta Helsingissä

Illat ovat jo jonkin aikaa ollet kovin pimeitä. Vielä päivä on kuitenkin yötä pidempi, mutta ei enää pitkään. Syyspäiväntasaus 2012 on jo ensi viikon lauantaina 22. syyskuuta. Tarkka aika on klo 17.49 Suomen kesäaikaa.

Kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan Aurinko paistaa kohtisuoraan päiväntasaajan ylle ja päivä ja yö ovat yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla – ainakin periaatteessa. Käytännössä päivä on silloinkin vielä aavistuksen pidempi – sitä enemmän, mitä lähempänä napoja ollaan. Jos päivän pituus mitattaisiin Auringon keskikohdan mukaan, olisi se koko Maapallolla yhtä pitkä.

Vasenkätiset leivoshaarukat on nyt arvottu

Vasenkätiset leivoshaarukat

Vasenkätiset leivos- tai kakkuhaarukat, miten niitä halutaankaan kutsua, on nyt arvottu. Niitähän oli palkintona tämän blogin ensimmäisessä kilpailussa, joka päättyi eilen.

Kilpailuviestiin jätettiin määräaikaan mennessä 49 kommenttia. Kun niistä poistaa kaksi omaani ja yhden tuplaosallistumisen, jäi jäljelle 46 osallistujaa. Se oli vähemmän kuin oletin. Artikkelissa kävi useampi sata kävijää, mutta kovin iso osa ei sitten kuitenkaan osallistunut.

Lupasin yhden haarukkapaketin per alkava 30 osallistujaa. Tällä osallistujamäärällä paketteja olisi siten tullut jakoon kaksi. Päätin kuitenkin olla reilu, ja niinpä arvoinkin kolme pakettia.

Onnettarena ja arvonnan epävirallisena valvojana toimi vasenkätinen naapurini Rauno Varis, joka ei itse osallistunut kilpailuun.

Vasenkätisten päivän kilpailu 2012

Vasenkätisten päivä on taas ensi kuussa, tarkemmin maanantaina 13. elokuuta 2012. Sen kunniaksi laitan nyt hyvissä ajoin pystyyn kilpailun, joka onkin ensimmäinen laatuaan tässä blogissa.

Palkintona kilpailussa on vasenkätisiä leivoshaarukoita (ks. kuva alla). Arvon jokaista alkavaa 50 30 kilpailuun osallistujaa kohti yhden paketillisen haarukoita, kuitenkin enintään viisi kuusi pakettia. Yhdessä paketissa on neljä haarukkaa. Palkinto lähetetään postitse voittajan antamaan osoitteeseen Suomessa.

Osallistua voi vasenkätisten päivään asti. Kilpailu päättyy maanantaina 13.8.2012 klo 23.59 Suomen aikaa. Arvonta suoritetaan myöhemmin samalla viikolla. Vain yksi osallistuminen per henkilö (sähköpostiosoite) otetaan huomioon. Myös oikeakätiset saavat osallistua.

Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2012

Roine

Katso myös: Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2013

Kesäpäivänseisauksen aikaan aurinko paistaa kohtisuoraan Kravun kääntöpiirille ja siten päivä on pohjoisella pallonpuoliskolla pisimmillään.

Seisauksen tarkka ajankohta osuu Suomen aikaa yleensä 21. päiväksi kesäkuuta, eikä tämä vuosi tee poikkeusta: kesäpäivänseisaus 2012 on 21.6. klo 2.09 aamuyöstä.

Keskikesällä juhlitaan myös juhannusta. Juhlan nimi juontaa juurensa Johannes Kastajaan, jonka syntymäpäivän on kristillisessä perinteessä ajateltu olevan 24. kesäkuuta.

Äitienpäivä 2012 on sunnuntaina 13.5.

Vuoriananaksen kukka

Äitienpäivää vietetään Suomessa toukokuun toisena sunnuntaina. Tänä vuonna 2012 äitienpäivä on siten sunnuntaina 13. toukokuuta.

Vaikka äitienpäivää vietetäänkin monissa eri maissa, ei se kaikissa ole samaan aikaan. Toukokuun toinen sunnuntai on kuitenkin hyvin yleinen vaihtoehto. Silloin äitienpäivää vietetään muun muassa Yhdysvalloissa, josta perinne Suomeenkin levisi.

Yhdysvalloissa äitienpäivästä tuli kansallinen juhlapäivä vuonna 1914. Suomessa sitä vietettiin ensimmäisen kerran jo toukokuussa 1918, mutta aluksi äitejä muistettiin toukokuun kolmantena sunnuntaina. Nykyiselle paikalleen juhlinta vakiintui vuodesta 1927 alkaen.

Englannissa vietetään amerikkalaisperäisen äitienpäivän sijaan Mothering Sunday -juhlaa. En ole aivan varma, kuinka se pitäisi kääntää suomeksi. Ehkä ”äiteilysunnuntai”, vaikka kuulostaakin hassulta, olisi osuvin.

Taas uusi Domnik.net-kuvasivusto

Rinkeby, Tukholma

Verkkotunnukseni Domnik.netin sisältö painottuu vahvasti valokuviin. Maantieteilijä kun olen, niin useimmat niistä keskittyvät paikkoihin ja maisemiin.

Nyt olen aloittanut taas uuden kuvasivuston. Tämä ei ole kuitenkaan täysin uusi sivusto, sillä samalla vanhempi Kuva-Aiheita-valokuvablogi lakkaa päivittymästä. Uudella, vielä nimeämättömällä, sivustolla on sama tarkoitus: julkaista kuvasarjoja aiheista, yleensä paikoista, jotka eivät luontevasti istu Domnik.netin muihin kuvasivustoihin.

Yleensä en julkaise sivustoja kovin keskeneräisinä, mutta tällä kertaa teen poikkeuksen. Uudella sivustolla ei ole vielä edes etusivua. Ulkoasun ja toimintojen hiominenkin on kesken. Tarjolla on vasta yksi kuvasarja (Rinkebyn lähiö Tukholmassa), ja sekin vain suomeksi.

Kevätpäiväntasaus 2012 on tiistaina 20.3.

Kanto Koulupuistikossa (Helsinki)

Katso myös: Kevätpäiväntasaus 2014

Ensi viikolla Aurinko paistaa taas kohtisuoraan päiväntasaajaa vasten ja päivä ja yö ovat periaatteessa yhtä pitkiä kaikkialla Maapallolla. On jälleen kevätpäiväntasaus.

Kevätpäiväntasaus 2012 on siis tiistaina 20. maaliskuuta klo 7.14 aamulla Suomen aikaa. Tuskin kuitenkaan kannattaa sitä varten herätä, sillä ei tuolla kyseisellä kellonlyömällä mitään erityistä tapahdu.

On kevätpäiväntasaus kuitenkin yksi askel matkalla talven vääjäämätöntä kääntymistä taas kevääksi ja sitten kesäksi. Seuraava askel on kesäaikaan siirtyminen. Sen jälkeen tulee pääsiäinen ja sitten vappu. Kevät rytmittyy kivasti eri tapahtumilla, ja sitten onkin jo kesä.

Kesäaika 2012 alkaa sunnuntaina 25.3.

Orava puussa

Katso myös: Kesäaika 2014

Kevään lähestymisen tietää paitsi aurinkoisista kevätpäivistä myös siitä, että netinkäyttäjät alkavat googletella kesäajan alkamista. Tämänkin blogin tilastoissa se jo näkyy.

Tiedonjanoisille kerrottakoon, että kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Siten kesäaika 2012 alkaa sunnuntaina 25. maaliskuuta. Aamuyöllä kello kolme kelloja siirretään yksi tunti eteenpäin.

Kyseinen sunnuntai onkin siksi vain 23 tunnin pituinen. Yksi tunti jää välistä pois.

Kesäaika 2012 päättyy sunnuntaina 28. lokakuuta. Silloin palataan talvi- eli normaaliaikaan siirtämällä kelloja tunti taaksepäin kello 4 aamulla. Tällöin keväällä menetetty tunti saadaan takaisin.

Talvipäivänseisaus 2011 on torstaina 22.12.

Katso myös: Talvipäivänseisaus 2014

Talvipäivänseisauksen tarkka ajankohta vaihtelee joulukuun 20. ja 22. päivän välillä. Tänä vuonna 2011 talvipäivänseisaus on torstaina 22.12. Suomen aikaa klo 7.30 aamulla.

Eläviä joulukalentereita Helsingin seudulla

Tapanilan elävä joulukalenteri

Tapanilan kaupunginosassa Helsingissä on taas tänäkin vuonna jo perinteiseksi muodostunut elävä adventtikalenteri. Ideana on, että joka ilta on ohjelmassa yksi luukku, joka voi olla jokin esitys tai muu tapahtuma.

Kävin viime vuonna katsomassa yhden luukun (kuvassa) äitini kanssa, kun hän oli käymässä Helsingissä. Silloin ohjelmana oli musiikkiesitys omakotitalon parvekkeelta. Laulu oli kaunista ja tarjottu glögi lämmitti. Kannatti käydä.

Tapanilassa kalenteri on nimeltään adventtikalenteri, koska se alkaa jo ensimmäisestä adventista. Toisaalta luukkuja ei näytä tänä vuonna riittäneen aivan joka illalle.

Neljä vuotta vanhassa lehtijutussa (K&K 27.11.07) kerrotaan, että kalenteri olisi ollut Tapanilassa ensimmäisen kerran vuonna 2007. Idea on saatu Keski-Euroopasta.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit