ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

kartat

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "kartat".

Helsingin raitiovaunukartta 2014

Helsingin raitiovaunukartta 2014

Olen tässä blogissa tavannut julkaista Helsingin raitiovaunukarttoja kuvatiedostoina. Syy tähän on ollut, että HSL:n sivuilta ne ovat löytyneet aiemmin vain pdf-muotoisina.

Nyt tilanne on muuttunut sen verran, että perinteistä raitiovaunukarttaa ei HSL:n sivuilta löydy enää lainkaan. Ilmeisesti olettamus on, että kaikki käyttävät Reittioppaan karttoja.

Mielestäni linjastokartalle on roolinsa myös kuvatiedostona, ja blogiini myös tulee jatkuvasti kävijöitä karttaa etsin. Niinpä piirsin sellaisen itse.

Uudemman tyyppinen, metrokarttaa muistuttava linjakaavio HSL:n sivuilta edelleen löytyy, joskin aika monen mutkan takaa.

Helsingin raitiovaunukartat 2013

Helsingin raitiovaunukartta 2013

Katso myös: Helsingin raitiovaunukartta 2014

Uusi vuosi on tuonut jälleen joitakin pieniä muutoksia Helsingin raitiovaunulinjoihin. On siis syytä päivittää myös niitä kuvaavat kartat.

Samat kartat löytyvät pdf-tiedostoina myös HSL:n sivuilta, mutta laitan ne tänne näkyville myös kuvatiedostoina. HSL ei jostakin syystä sellaista vaihtoehtoa tarjoa, vaikka ainakin omista kävijätilastoistani huomaan, että sellaisiakin haetaan.

Reittimuutoksia on tapahtunut lähinnä Jätkäsaaren liikenteessä. Raitiovaunu 9:n päätepysäkki siirtyi Kolmikulmasta Länsiterminaaliin elokuussa 2012. Aiemmin tässä kuussa terminaalille alkoi liikennöidä myös raitiovaunu 6:n jatkettu versio 6T, tosin vain viikonloppuisin matkustajalauttojen lähtö- ja tuloaikoina.

Helsingin raitiovaunukartat vuodelle 2012

Raitiovaunukaavio ja raitiovaunukartta 2012

Katso myös: Helsingin raitiovaunukartta 2014

Kirjoitin toissa syksynä jutun Helsingin uudesta metromaisesta raitiovaunukartasta. Se ensiksi vähän hämäsi silmää, mutta lopulta aloin jo pitää siitä. Siinä on puolensa.

Mielipiteeni uudesta karttaformaatista eivät ole muuttuneet. Se, miksi palaan aiheeseen uudestaan, on, että blogiini on päädytään tasaisesti aina silloin tällöin hakukoneella etsien Helsingin raitiovaunukarttaa. Luulen, että nämä hakijat eivät ole pari vuotta vanhojen mielipiteideni perässä.

Kysyntään on hyvä vastata, ja niinpä laitoin blogiini kuvatiedostoina Helsingin raitiovaunukartan 2012 kahdessa eri muodossa: metromaisena kaaviokuvana ja perinteisenä karttana. Molemmat on otettu HSL:n eli Helsingin seudun liikenteen sivuilta. Sieltä linjakartat voi käydä hakemassa pdf-tiedostoina.

Raittijärvi on kylä tiettömien taipaleiden takana

Raittijärvi, Käsivarsi, Enontekiö

Kirjoitin edellisessä merkinnässä Raittijärvellä järjestetystä jumalanpalveluksesta. Itse kylästä ei tullut paljon kerrottua, joten korjataan se puute nyt.

Raittijärven kylä sijaitsee Enontekiön kunnan Yliperällä Käsivarren erämaa-alueen sisällä. Kylässä on kymmenkunta taloa, joissa kaikissa tosin ei asuta vuoden ympäri. Kyläläisillä on toiset asunnot muualla (aika monella ilmeisesti Kaaresuvannossa). Kylä ei kuitenkaan koskaan ole autio, vaan jossakin taloista ollaan aina paikalla.

Kylän saamenkielinen nimi on Ávžžášjávri. Useimpien, jollei kaikkien, kylän asukkaiden äidinkieli on pohjoissaame.

Helsingin uusi raitiovaunukartta

Helsingin raitiovaunukartta

Katso myös: Helsingin raitiovaunukartta 2014

Huomasin eilen raitiovaunussa, että seinällä oli kovin uuden näköinen kartta Helsingin raitiolinjoista. Kartta näytti suurten metropolien metrokartoilta. Raitiovaunulinjasto esitetään siinä kaaviona, jonka avulla voi helposti tarkastella verkoston sisäistä logiikkaa, mutta ei paikallistaa pysäkkien sijaintia kaupungin kartalla.

Ensimmäinen reaktioni olikin, että eihän se noin toimi. Tuollainen kaavio edellyttää, että matkustaja tietää, minkä nimiselle pysäkille hän on menossa. Metrossa näin yleensä onkin, mutta ei välttämättä raitiovaunussa. Raitiovaunulla matkustettaessa etsitään ensin kartalta kohde, jonne ollaan menossa, ja sitten katsotaan, millä linjalla niille kulmin pääsee.

Ei kuitenkaan ole pakko rajoittua vain siihen, mikä toimii nyt. Metromainen selkeys parantaisi raitiovaunujen käytettävyyttä ja nostaisi niiden imagoa. Uusi, kaaviomaisempi linjastokartta voisi olla siinä avuksi.

Armenian luostarit kartalla

Armenian kartta

Tärkein kohde Armenian-matkalla ovat maan lukuisat luostarit. Niitä on Armeniassa todella paljon, tosin iso on raunioina tai poissa käytöstä. Mutta osa niistä on toiminnassa.

Matkaa suunnitellessa hyvä kartta on olennainen, mutta sellaistapa ei ollut helppo löytää. Netistä ei löytynyt sellaista karttaa, josta voisi hahmottaa kerralla kaikki tärkeimmät luostarit ja samalla suunnitella reittejä. Tietoa kyllä oli saatavilla, mutta se on pilkottuna moneen eri lähteeseen.

Maantieteilijälle tuollainen ei tietysti ole suurikaan ongelma. Kartanhan voi aina piirtää itsekin.

Helsingin historiallinen kartasto

Helsingin kaupungin tietokeskuksen julkaisema Helsingin historiallinen kartasto on valmistunut muutama päivä sitten.

Kartasto on osa kansainvälistä Historic Town Atlas -projektia, jonka tiimoilta on muualla Euroopassa julkaistu viime vuosikymmenien aikana jo 400 historiallista kaupunkikartastoa. Helsingin kartasto on tehty tuossa projektissa asetettujen standardien mukaisesti.

En ole päässyt vielä hypistelemään itse kartastoa, mutta eilen Tieteiden talolla pidetyssä Urban History Workshopissa siitä näytettiin Powerpoint-esitys. Itse kirjasta en nähnyt kuin kannen ja senkin melko kaukaa, mutta esitys oli varsin vaikuttava. Kirja vaikuttaisi olevan tasokasta työtä ja tarjoaa varmasti arvokasta aineistoa niin tutkijoille kuin muillekin Helsingin historiallisesta maantieteestä kiinnostuneille.

Wikipedian karttojen taso nousussa

Sint Maarten

Wikipedian eri maita ja alueita käsitteleviä artikkeleita lukiessa olen huomannut, että joihinkin niistä on alkanut ilmestyä entistä tasokkaampia karttoja. Kartat ovat tarjolla SVG-vektorimuodossa, minkä ansiosta niitä on helppo skaalata eri kokoisiksi.

Kartat on myös varsin taidokkaasti piirretty, niissä on mukana korkeus- ja syvyyskäyrät ja niiden värimaailma on suorastaan kaunis. Maantieteilijän silmä suorastaan lepää niissä. Joitakin karttoja voisi jäädä tutkiskelemaan tuntikausiksi. Monista kartoista on tarjolla myös useampia eri versioita.

Googlen kartat täynnä virheitä

Hocus Pocus -laiva

Jätkäsaarenlaiturissa Helsingissä seisoo Hocus Pocus -niminen ravintolalaiva. Koska laivat ovat kovin kiehtovia kapistuksia, googletin saadakseni lisätietoa mistä se on siihen ilmestynyt. Muistan sen joskus aiemminkin Helsingissä nähneeni, ja Helsinki oli merkitty laivan perään kotipaikaksikin. Laitoin siis hakuun ”hocus pocus” lainausmerkeissä ja lisäksi ”helsinki” ilman, kuten kuvasta alla näkee. Tällä oli tarkoituksenani kaventaa hakutuloksia, koska arvelin hocuksen ja pocuksen olevan kovin yleisiä osumia muutenkin kuin kyseisen laivan yhteydessä.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit