Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
kirjat
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "kirjat".
Pikku prinssi ja maantieteilijä
Tänään on kulunut 110 vuotta lentäjäkirjailija Antoine de Saint-Exupéryn syntymästä. En olisi tosin asiaa mitenkään havainnut, jos Google ei olisi sen kunniaksi muuttanut logoaan Pikku prinssi -teemaiseksi.
Pikku Prinssi (Le Petit Prince, 1943) on Saint-Exupéryn tunnetuin teos, ja on se itsellänikin hyllyssä (monien muiden ranskaa opiskelleiden tavoin tietysti alkukielellä). Maantieteilijän kannalta mielenkiintoista on myös se, että matkatessaan tähdeltä toiselle hän tapaa – ainoana tiedeyhteisön edustajana – myös maantieteilijän.
Se, mitä maantieteilijä kertoo Pikku prinssille maantieteestä, särähtää kuitenkin maantieteilijän korvaan:
29.6.2010 | Kommentit pois päältä artikkelissa Pikku prinssi ja maantieteilijä | Lue koko artikkeli »
Isoviha taisi olla ikävää aikaa
Toimittaja Ilkka Malmberg on kirjoittanut Helsingin Sanomien kuukausiliitteeseen (7/2009) artikkelin, jossa etsitään Suomesta paikkakuntia, joilla ei olisi sodittu. Loppupuoli artikkelista käsittelee isovihaa, jota Malmberg – ilmeisen oikeutetusti – kutsuu kansanmurhaksi.
Hämmentävää on se, kuinka vähän itsekään isovihasta tietää. Kyllä minä koulun historiasta muistan, että sellainen ajanjakso oli 1700-luvun ja, ettei se ollut mitään erityisen kivaa aikaa. Mutta kun kerrotaan 20–30 tuhannesta Venäjälle viedystä suomalaisesta orjasta, jotka pääasiassa olivat lapsia, joukkomurhista ja -raiskauksista, niin onhan se järkyttävää.
Toisen maailmansodan jälkeen isovihasta puhuminen ei ollut suotavaa. Koulukirjoissa esitettiin aiheesta varsin siivottu versio. Malmbergin viittaamassa Keskikoulun Suomen historia -teoksessa vuodelta 1964 ei esimerkiksi kerrota mitään orjista eikä lapsista. Virallinen totuus oli, että isovihan tuhoja oli aiemmin liioiteltu äärioikeistolaisia tarkoitusperiä varten.
9.7.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Isoviha taisi olla ikävää aikaa | Lue koko artikkeli »
Helsingin historiallinen kartasto
Helsingin kaupungin tietokeskuksen julkaisema Helsingin historiallinen kartasto on valmistunut muutama päivä sitten.
Kartasto on osa kansainvälistä Historic Town Atlas -projektia, jonka tiimoilta on muualla Euroopassa julkaistu viime vuosikymmenien aikana jo 400 historiallista kaupunkikartastoa. Helsingin kartasto on tehty tuossa projektissa asetettujen standardien mukaisesti.
En ole päässyt vielä hypistelemään itse kartastoa, mutta eilen Tieteiden talolla pidetyssä Urban History Workshopissa siitä näytettiin Powerpoint-esitys. Itse kirjasta en nähnyt kuin kannen ja senkin melko kaukaa, mutta esitys oli varsin vaikuttava. Kirja vaikuttaisi olevan tasokasta työtä ja tarjoaa varmasti arvokasta aineistoa niin tutkijoille kuin muillekin Helsingin historiallisesta maantieteestä kiinnostuneille.
21.4.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Helsingin historiallinen kartasto | Lue koko artikkeli »
Kiinalaisia matkakertomuksia
Posti toi kirjan Hongkongista. Kirjan on kirjoittanut mies, tehdastyöläinen, jolla on vuodessa seitsemän päivää lomaa. Nuo seitsemän päivää hän käyttää matkustaakseen eri puolilla Kiinaa.
Matkoilta mies on aina tuonut perheelleen paikallisen tuliaisen ja kirjoittanut artikkelin sanomalehteen. Miehen 60-vuotispäivän kunniaksi nuo lehtijutut on nyt koottu kirjaksi.
17.1.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Miksi julkaista blogi kirjana?
Alexander Stubb kertoo blogissaan aikovansa julkaista ensimmäisen ulkoministerivuotensa blogimerkinnät kirjana. Mukaan tulee myös lukijoiden blogiin kirjoittamia kommentteja, mihin Stubb aikoo kysyä niiden kirjoittajilta luvan.
Mutta miksi joku haluaisi joustavasti sähköisessä muodossa valmiiksi tarjolla olevat blogikirjoitukset kankeasti paperille painettuna? Eivätkö ne, joita tuo kirja voisi kiinnostaa, ole lukeneet jutut jo blogista? Ehkä tässä tapauksessa on olemassa lukijakuntaa, joita kiinnostaa ulkoministerin ajatukset, mutta jotka eivät ole löytäneet blogimaailmaa – niitä, jotka ovat aikaisemminkin tottuneet lukemaan poliitikkojen päiväkirjat kirjoina.
8.1.2009 | 6 | Lue koko artikkeli »
Raamattu tiivistettynä
Anglikaanipastori Michael Hinton tiivisti Raamatun muutama vuosi sitten 50 lyhyeen lukuun. Nyt se on käännetty myös suomeksi ja julkaistu Suomen Lähetysseuran kustantamana. Minäkään kun en ole ikinä saanut koko suurta kirjaa luettua, niin tällainen lyhyt versio on oikein tervetullut. Kirjan nimi on Raamattu 100 minuutissa, mutta vähän kauemmin minulta meni, kun luin sen bussimatkalla Mikkeliin.
7.4.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Raamattu tiivistettynä | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: kirjat
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä