Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
kommentointi
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "kommentointi".
Vieraskirja vuosille 2015–2018

Jatketaan samalla vieraskirjalla myös vuosi 2018.
Nettivieraskirjat, joihin voi jättää terveisensä tai vaikka kommenttinsa sivustosta, olivat yleisiä www:n alkuaikoina. Sittemmin ne ovat käyneet harvinaisemmiksi. Domnik.netissä sellainen oli viimeksi vuonna 2005.
Ehkä on jo aika kokeilla uudestaan, josko tämä taas toimisi? Tämän merkinnän kommentit toimivat Domnik.netin vieraskirjana vuoden 2015 ajan (täydennys 3.1.2016: jatketaan samalla vieraskirjalla myös vuosi 2016).
Vanhat viestit vuosilta 1999–2005 ovat toki edelleen tallessa.
11.1.2015 | 5 | Lue koko artikkeli »
Blogeja ei enää kommentoida – eikä ihme
Aiheita-blogiin ei ole enää tullut entiseen tapaan kommentteja. Tämä siitä huolimatta, että kävijämäärät kasvaneet.
Käsittääkseni kyse ei kuitenkaan ole vain tästä blogista, vaan ilmiö on yleisempi. Pitkiä kommenttiketjuja näkee nykyään vain hyvin suosituissa blogeissa tai erityisen provosoivissa merkinnöissä. Jotkut blogiympäristöt, kuten Uusi Suomi ja Kotimaa24, ovat myös onnistuneet keräämään ympärilleen yhteisön, jossa kommentointi on melko aktiivista.
Yksi syy varmasti on se, että keskustelut käydään nykyisin useammin Facebookissa tai Twitterissä. Joku jakaa merkinnän ja keskustelee siitä kavereidensa kanssa omalla seinällään. Blogiin asti keskustelu ei enää päädy.
Tänään mieleeni kuitenkin tuli, ettei se välttämättä ole ainoa syy.
9.5.2012 | 3 | Lue koko artikkeli »
Tekninen tiedote
Domnik.net, joka on viime vuodet sijainnut Datamappi Oy:n webhotellissa, siirtyy lähipäivinä käyttämään Zoner Oy:n palveluja. Mukana siirtyvät niin tämä Aiheita-blogi kuin Lipsanen & Rusokin.
Siirtymän aikana saattaa sivujen toiminnassa olla katkos. Pyrin pitämään katkoksen mahdollisimman lyhyenä.
Saadakseni siirtymän tapahtumaan mahdollisimman jouhevasti, siirrän blogien tietokannat jo valmiiksi odottamaan siirtoa Zonerin palvelimille. Koska siirron jälkeen blogiin kirjoitettavat kommentit eivät siirry mukana, laitan kommentoinnin nyt kiinni. Tämä ei toivottavasti kestä kuin muutaman päivän, jonka jälkeen kommentointi toimii taas kuten ennen.
29.7.2011 | 1 | Lue koko artikkeli »
Akismet ottaa roskakommentit haaviinsa
Nimimerkki ”sex movies” yritti viime yönä jättää artikkeliin Google-haun uudet ominaisuudet seuraavan kommentin:
syjk dudjt sexmovies czwjoe r wa x wpk
cons lglzy porno sex – cvhyzm t dc s btu
Kommentin mukana oli myös pari linkkiä, mutta ne jätän kyseisen nimimerkin harmiksi julkaisematta.
Syy siihen, että ylipäänsä julkaisen kyseisen kommentin sisällön, on, että se oli kymmenestuhannes tämän blogin spämmihaaviin jäänyt kommentti.
7.3.2011 | 5 | Lue koko artikkeli »
Moderoidut blogikeskustelut ärsyttävät
Blogit ovat keskustelualustoja. Jotkut blogit ovat toki kovin yksisuuntaisia, mutta samalla tylsiä – ainakin yleensä. Blogeissa kuuluu olla kommenttimahdollisuus. Aina parempi, jos bloggaaja itse myös vastaa kommentteihin ja osallistuu aktiivisesti keskusteluun.
Yksi harvinaisen ärsyttävä piirre monissa blogeissa on se, että blogin pitäjä tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista. Ensinnäkin, se hidastaa keskustelua. Kun kommentti ei ole heti näkyvillä, eivät toiset lukijat voi vastata siihen ennen kuin bloginomistaja käy hyväksymässä kommentin.
Toiseksi, kommenteissa on usein hyödyllistä lisäinformaatiota. Se jää monilta näkemättä, kun kommentti makaa bloggaajan hyväksymisjonossa.
Kolmanneksi, moderoitu keskustelu typistyy helposti kahdenkeskiseksi. Lukija kommentoi blogimerkintää, ja bloggaaja vastaa sitten kun vastaa. Lukijoiden välinen vuorovaikutus jää helposti kokonaan pois.
5.5.2010 | Kommentit pois päältä artikkelissa Moderoidut blogikeskustelut ärsyttävät | Lue koko artikkeli »
Kommentteja linkkimehulla
Yksi ensimmäisistä kirjoituksistani tässä blogissa käsitteli kommentointia. Houkuttelin blogiin aktiivisia kommentoijia lupaamalla, että viiden kommentin jälkeen (ensin 10) kommenteihin jätetyt linkit saa ilman nofollow-määrettä.
Nofollow-määre (tai attribuutti) tarkoittaa sitä, että linkin koodiin lisätään merkintä, jolla Googlea ja muita hakukoneita kehotetaan olemaan seuraamatta kyseistä linkkiä. Tällöin linkin jättäjä ei saa linkistä hyötyä hakukoneissa. Määre on kehitetty nimenomaan blogi- ja muita kommenttipalstoja varten, jotta ne eivät olisi roskapostittajien näkökulmasta niin houkuttelevia.
Toisaalta suurin osa kommentoijien jättämistä linkeistä on aivan asiallisia ja ansaitsisi myös hakukoneiden huomion.
14.7.2009 | 10 | Lue koko artikkeli »
Palautetta on mukava saada
Kun blogia kirjoittaa, niin oletuksena tietysti on, että joku sitä lukeekin. Kävijätilastoista näkee, että kyllä täällä lukijoita käy, ja aina välillä joku jättää kommentinkin. Sitä voisi tehdä useamminkin. Vinkiksi, että kyllä niitä vanhempiakin kirjoituksia voi edelleen kommentoida.
Joskus harvemmin joku kommentoi blogia omassa blogissaan, ja vielä harvemmin kirjoittaa siitä kokonaisen blogimerkinnän. Aina kirjoittaja ei tule ilmoittaneeksi kommentoinnista paluuviitteellä tai kommentilla täällä blogissa, mutta kävijätilastoista sen silti melko pian huomaa, kun tulee vierailijoita uudesta osoitteesta.
Kaisa Kyläkoski on kommentoinut tätä blogia blogissaan Sukututkijan loppuvuosi. Hän on linkittänyt tänne joskus aikaisemminkin, kun olen sukuaiheista kirjoittanut.
16.6.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Palautetta on mukava saada | Lue koko artikkeli »
Haloscan onkin nyt JS-Kit

Pähkäiltyäni jonkin aikaa kommenttitoimintoa uusille valokuvablogeilleni päädyin Haloscaniin, jota olen joskus aikaisemminkin käyttänyt. Se, ettei tarvitse asentaa omalle sivustolle mitään ohjelmistoja, joiden päivittämisestä pitäisi huolehtia, on kaikista selkeintä. Ei minulla tänne nykyisinkään ole muita asennettu kuin WordPress, mutta siinä onkin ihan tarpeeksi.
Yllätyksekseni huomasin kuitenkin, ettei Haloscania enää entisenlaisessa muodossaan ole olemassa, vaan JS-Kit on ottanut sen haltuunsa. Yhteistyö näiden kahden välillä on alkanut jo tämän vuoden alussa, ja viime kesänä Haloscan siirtyi JS-Kitille. Niinpä vanhaan Haloscaniin ei enää pääse kirjautumaan, vaan tilalle on tullut JS-Kit Comments.
2.12.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
Ylenkin uutisia voi nyt kommentoida

Nyt myös Ylen uutissivuille on monen muun mediatalon tapaan lisätty mahdollisuus kommentoida uutisia – tai ainakin osaa uutisista. Jostain syystä kaikkien uutisten perässä kommentointimahdollisuutta ei ole.
17.10.2008 | 7 | Lue koko artikkeli »
Blogispotti uudistuu
Blogispotti.fi-palvelun kankeus ja vähäinen käyttäjämäärä puhutti viime toukokuussa, ja keskusteluun itsekin. Blogispotin kehittäjät ottivat kritiikistä vaarin, ja lupailevat parannuksia palveluunsa.
2.7.2008 | 7 | Lue koko artikkeli »
Paluuviitteet erilleen
Arkimedian blogissa oli jokin aika sitten ohje, kuinka erotella paluuviitteet erilleen kommenteista WordPress-blogeissa. Toteutin sen nyt kokeeksi tässä blogissa. Samalla poistin paluuviitteen etusivun oikean sivupalkin ”Keskustelussa nyt” -listasta.
18.6.2008 | 3 | Lue koko artikkeli »
Mitä ovat paluuviitteet (trackback)?
Olen muutaman kerran joutunut kertomaan, mitä tarkoittaa useiden blogialustojen, kuten WordPress, mukana tuleva paluuviitetoiminto (trackback). Kerronpa siis tässä, mistä asiassa on kyse.
4.3.2008 | 6 | Lue koko artikkeli »
Kommentoi, saat linkin
WordPress ja monet muut blogialustat lisäävät automaattisesti kirjoitusten kommentteihin lisättyihin linkkeihin nofollow-attribuutin. Sen tarkoituksena on kertoa hakukoneille, ettei kyseisiä linkkejä ole syytä seurata, jolloin linkitetty sivu ei saa hakukoneiden silmissä ns. linkkisuosiota. Tarkoituksena on tietysti tehdä spämmilinkkien jättäminen kommentteihin vähemmän houkuttelevaksi. Asiallisten kommenttien asialliset linkit ansaitsisivat kuitenkin täyden huomion myös hakukoneissa.
28.1.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: kommentointi
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä