ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

matkat

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "matkat".

Dominica nosti maastapoistumisveroa

Roseau Ferry Terminal, Dominica

Maastapoistumisvero (departure tax) on monessa maassa kerättävä vero, joka pitää maksaa maasta poistuttaessa. Usein se on jo mukana lento- tai muiden matkalippujen hinnassa, mutta joissakin maissa, kuten Dominicalla, se pitää erikseen maksaa maasta poistumisen yhteydessä.

Ainakin Dominicalla vero pitää maksaa käteisellä; kortit eivät käy. Olin itse tähän varautunut ja jättänyt sopivan määrän paikallista valuuttaa lompakkooni. Edelläni jonottaneelle turistirouvalle tilanne tuli kuitenkin yllätyksenä ja hän oli siitä kovin tuohtunut. Onneksi oli ajoissa satamassa, niin ei tullut kiire, vaikka joutui lähtemään rahaa vaihtamaan.

Viimeksi Dominicalta lähtiessäni, eli helmikuussa tänä vuonna, veron suuruus oli 59 Itä-Karibian dollaria (tämänhetkisellä kursilla noin 20 euroa). Veroa on kuitenkin äskettäin nostettu, ja korotus on ollut varsin huomattava (DNO 10.5.17).

Karnevaaleissa juorut lauletaan julki

Dominica Carnival 2017

Laskiainen, ja siis nimenomaan laskiaistiistai, on karnevaalien huipentuma katolisessa maissa. Se on mardi gras eli rasvatiistai. Sen jalkeen alkaa paasto.

Näin myös Dominicalla. Laskiaistiistaina uusi Miss Dominica ja karnevaalien kalypsomonarkki on valittu, ja he ovat kulkueen keskipiste. Calypso soi ja ihmiset juhlivat kaduilla.

Karibian-matkan 2017 tviitit

Kävin tammi-helmikuussa 2017 New Yorkissa, Guadeloupella ja Dominicalla. Suurimman osan ajasta vietin viimeksi mainitulla. Otin tähän merkintään talteen matkatviittini ennen kuin ne katoavat Twitterin syövereihin. Näin on helpompi lukea niitä matkapäiväkirjana myöhemminkin.

7.1.2017

Matkustuslupa Yhdysvaltoihin myönnetty. Tarkoitukseni tosin ei ole käydä siellä kuin konetta vaihtamassa (mennessä pitää yöpyäkin). #karibia

Saatan ehtiä käväisemään aamiaisella Manhattanilla. Jos paluulento ajoissa, niin ehkä vaikka vähän käveleskelläkin.

14.1.2017

Tuoppi Matryoshkaa lentokentällä. Tästä matka alkaa. #HEL – #ARN – #JFK – #PTP – #DOM.

Suosittelen: kalinagomajatalo Dominicalla

Louisette & Nanichi Airbnb, Kalinago Territory, Dominica.

Joskus sitä törmää matkoillaan niin hienoon paikkaan, että haluaa suositella sitä kovasti muillekin. Yksi tällainen on minun kohdallani Nanichin ja Louisetten pitämä vaatimaton majatalo (kuvassa yllä) Dominican Kalinagoterritoriossa.

Luksuspuitteita täällä on turha odottaa. Huoneet ovat yksinkertaisia: esimerkiksi ikkunoissa ei ole laseja vaan pelkät luukut, huoneen ovena on verho, ja suihku ja wc jaetaan isäntäperheen ja muiden vieraiden kanssa.

Nanichi ja Louisette ovat kuitenkin seurallinen ja vieraat hyvin huomioiva isäntäpari. Nanichi, entinen kalinagopäällikkö, kertoo mielellään territoriosta ja kalinagoista. Juttuihin kannattaa suhtautua kuitenkin terveellä varauksella, sillä aina välillä ne menevät tarinankerronnan puolelle. Louisette taas kokkaa erinomaisen hyvää ruokaa.

Ei ole Dominicakaan enää entisensä

Stray dog in Mahaut, Dominica

Samoissa paikoissa toistuvasti käymisessä on ainakin se kiva puoli, että voi seurata, kuinka paikat muuttuvat. Tämä on neljäs vierailuni Dominicalle. Edelliset olivat 1993, 1999 ja 2007. Aikaa viimeisimmästä käynnistäni on siis vähän yli yhdeksän vuotta.

Olen ollut Dominicalla nyt vasta kaksi päivää, ja siitäkin suurimman osan pääkaupungissa Roseaussa, joten ehkä on vielä vähän aikaista tehdä pitkälle meneviä havaintoja. Jotain jo olen kuitenkin laittanut merkille.

Aloitetaan ravintoloista. Vuonna 1993 kaikkien listalla oli lähinnä ns. kreolilautanen, jossa kalan tai kanan lisukkeena on riisiä, papuja, ”provisoita” ja jokunen vihannes.

Provisiot tarkoittavat perunan sukuisia mukulakasveja, kuten tanniaa, jamssia ja bataattia. Nimi tulee siitä, että orjat saivat aikoinaan kasvattaa niitä omaan käyttöönsä omilla ”provisiomaillaan”.

Sunnuntaiaamuna Manhattankin on hiljainen

1460405

Olen käynyt New Yorkissa kerran aikaisemminkin, mutta siitä on aikaa jo noin 20 vuotta. Muistan, kun tulimme silloisen tyttöystäväni kanssa lentokentältä metrolla kaupunkiin, ja nousimme ylös jossakin Manhattanin keskikaupungilla. Vähän aikaa sitä vain haukkoi henkeään kadunkulmassa katsellen korkeita taloja joka puolella ympärillä.

Joulun mysteeri: tyhjä seimi

Jouluseimi Vatikaanissa, mutta missä Jeesus-lapsi?

Viime vuonna olin jouluna Roomassa. Ajattelin tänä vuonna laittaa blogiini kuvan Vatikaanin jouluseimestä jouluksi, mutta kuvia tutkiessani jäin ihmettelemään: missä on Jeesus-lapsi?

Seimen vierellä Maria nostelee kapaloitaan ja Joosef levittelee käsiään. Molemmat näyttävät siltä kuin etsisivät kadonnutta Jeesusta. Seimen viereen on polvistunut myös joku kolmas henkilö. Jeesusta vain ei näy missään. Puuttuuko seimiasetelmasta sen keskushenkilö siis kokonaan?

Alla vielä osarajaus kuvasta, jossa näkyy vähän tarkemmin hölmistyneen (tai hätääntyneen?) näköinen Maria kapaloita penkomassa.

Retkeilyä 100-vuotiaassa Mallan luonnonpuistossa

Kitsiputous, Mallan luonnonpuisto

Mallan luonnonpuisto Käsivarren peukalossa on Suomen vanhin luonnonsuojelualue. Alue suojeltiin sata vuotta sitten vuonna 1916 ja luonnonpuisto siitä tuli vuonna 1938.

Kävin Marin ja kahden ystävämme kanssa vaeltamassa luonnonpuiston poikki viime syksynä. Ottamissani kuvissa Mallan suojelusta on siis kulunut vasta 99 vuotta (ja luonnonpuistostatuksen saamisesta 77 vuotta), joten artikkelin otsikko ei ole aivan tarkka. Se tuskin lie vakavaa. Ruska oli tuolloin aluillaan ja maisemat hienot.

Alkumatkan Kilpisjärven yli Koltaluoktaan teimme Malla-laivalla. Sieltä kävelimme Kolmen valtakunnan rajapyykille. Rajapyykillä ei ollut epäilystä siitä, missä päin on Norja: siellä, missä näkyivät komeimmat vuoret, kuten vaatimattomasti nimetty Paras.

Mistä tiesikin vasenkätiseksi?

Talkkunavaahtoa ravintola Peppersackissa

Tänään 13. elokuuta on taas kansainvälinen vasenkätisten päivä. Sen kunniaksi blogissa on tällä kertaa pieni muistelo kesäkuiselta ravintolakäynniltä.

Vietimme Marin kanssa päivän Tallinnassa ja päätimme syödä keskiaikaisittain (etenkin Mari pitää kovasti keskiaikaruoasta). Koska Olde Hansa on jo muutaman kerran kokeiltu, niin menimme tällä kertaa kadun toisella puolella sijaitsevaan ravintola Peppersackiin.

En tiedä, kiinnittikö tarjoilija pääruokaa syödessäni huomiota vasenkätisyyteeni vai oliko se vain puhdas vahinko tai muuten vain talon tapa, mutta jälkiruokaa tarjoillessa hän toi annoksen pöytään niin, että lusikka oli asetettu lautasen vasemman puolelle. Mari ei tilannut jälkiruokaa, joten ei voitu vertailevasti tutkia, olisiko hänelle tarjoiltu oikeakätisesti.

M/S Marival II Kauppatorilta Hernesaareen

M/S Marival II saapuu Kauppatorille

Helsingissä ei mantereelta mantereelle kulkevia reittiliikenneveneitä ole kuin Hakaniemestä Vuosaareen Helsingin itäisen saariston halki kulkeva reitti (vielä kokeilematta) ja nyt tämä uusi Kauppatorin ja Hernesaaren väliä kulkeva M/S Marival II (reitti on uusi, laiva on 50 vuotta vanha), jonka kävimme vaimon kanssa eilen kokeilemassa.

Päivä oli aurinkoinen, mutta Hernesaaren Rannan laiturista aluksen kyytiin ei tullut muita kuin me kaksi. Ostimme siiderit ja kiipesimme yläkannelle katselemaan maisemia. Eiranrannasta tuli sentään kymmenkunta matkustajaa lisää. Se olisi ollut meillekin lähempi laituri hypätä kyytiin, mutta halusimme nautiskella risteilemisestä koko matkan mitan.

Aeroflot ja Šeremetjevo – yhdistelmä, jota kannattaa välttää

Aeroflotin koneita Šeremetjevon lentokentällä

Toissapäiväinen paluulentoni Tel Avivista Moskovan kautta Helsinkiin ei mennyt aivan putkeen. Itse asiassa Aeroflot ja Šeremetjevon lentokenttä (SVO) onnistuivat tyräämään asian kovin monella eri tapaa.

Minulla ja siskollani piti olla viiden tunnin vaihto kentällä aamuviidestä kymmeneen. Jatkolento kuitenkin peruttiin. Moskovan ja Helsingin välinen lento on Aeroflotin ja Finnairin yhteinen, mutta alle tunnin myöhemmin lähteneelle Finnairin lennolle meitä ei laitettu, vaan vasta iltakuuden jälkeen lähtevälle. Viisi tuntia venyi 13:ksi.

Hyvitys oli minimaalinen: saimme yhteensä noin 25 euron edestä kahvilakuponkeja, jotka eivät lentokenttähinnoilla riittäneet edes hampurilaisaterioihin ja kakkukahveihin molemmille. Jossain muussa kaupungissa olisimme voineet mennä edes kaupungille kuluttamaan aikaa, mutta Moskovassa se ei ilman viisumia onnistu.

Kauppahalleihin eloa myös iltaisin

Mercado del Puerto, Las Palmas

Matkoilla on mukava kurkata sisään kauppahalleihin, ehkä ostaakin niistä jotain. Ovat usein värikkäitä ja eläväisiä paikkoja. Niinpä käväisin myös Las Palmasin satamakauppahallissa (Mercado del Puerto de la Luz), josta sisäkuva yllä. Olen eläväisempiäkin kauppahalleja nähnyt, mutta ei tuo hassumpi ollut: ruokatarvikkeita oli myynnissä ja reunoilla muutama ravintola. Johonkin ravintoloista olisin voinut istahtaa lounastamaan, kun sen aika olisi sopivasti ollut, mutta olivat turhan täysiä.

Yllätyksekseni samainen kauppahalli oli paljon eläväisempi, kun vierailin siinä uudestaan illalla. Hedelmä- ja lihakojut olivat laittaneet luukkunsa kiinni, mutta niiden eteen oli tuotu myyntipöytiä, joilla kaupattiin vaatteita, koruja ym. tavaraa.

Näin käytät Teneriffan busseja ja raitiovaunuja

Titsa 345, Puerto de la Cruz

Teneriffalla on kattava ja edullinen bussiverkosto, jota käyttäen on helppo vierailla saaren eri osissa. Sitä täydentää moderni raitiovaunuyhteys saaren pääkaupungin Santa Cruzin ja La Lagunan historiallisen yliopistokaupungin välillä.

Linja-auto on kanarianespanjaksi ”guagua” (äännetään suunnilleen kuten suomen sana ”vauva”) ja siksi linja-autoasemakin on paikallisittain ”estación de guaguas”. Nimi on kulkeutunut saarille Etelä-Amerikasta, jonne Kanariansaarilla on perinteisesti ollut tiiviit yhteydet. Ympäri saarta kulkevia vihreitä linjabusseja kutsutaan kuitenkin myös nimellä ”titsa”. Se on lyhenne saaren julkista bussiliikennettä hoitavan yhtiön nimestä Transportes interurbanos de Tenerife S.A.

Hotelli Trovadorin katoavat tähdet

Hotel Trovador, Puerto de la Cruz, Teneriffa

Calle Puerto Viejo -kadulla Puerto de la Cruzin kaupungissa Teneriffan saarella Santa Cruz de Tenerifen maakunnassa Kanariansaarten saariryhmässä Espanjassa sijaitsevalla hotelli Trovadorilla näyttäisi joskus olleen kaksi – tai ehkä jopa kolmekin – tähteä. Yksi on vielä jäljellä. En ole kyseisessä hotellissa majoittunut, joten en osaa kertoa, kytkeytyykö tähtien putoileminen mahdolliseen hotellin tason laskuun.

Trovador tarkoittaa trubaduuria. En nyt keksi mitään aasinsiltaa, jolla kytkeä se tähtien putoamiseen.

Istutusten väliin piilotettu ramppi

Ramppi pyörätuoleille ja lastenvaunuille, Teneriffa

Erinäiset rampit ja liuskat lienevät käteviä pyörätuoleilla liikkujille, lastenvaunujen työntäjille sun muille, joille portaita pitkin kulkeminen on hankalaa. Usein ne kuitenkin ovat rumia ja kolhoja sekä vievät paljon arvokasta kaupunkitilaa.

Puerto de la Cruzin keskustassa Teneriffalla näin oheisen rampin, joka oli piilotettu kivasti istutusten väliin. En ole varma, onko se profiililtaan ja leveydeltään riittävä sitä tarvitsevien sujuvaan käyttöön, mutta ainakin se on sovitettu kivasti kaupunkitilaan. Tällaisia ratkaisuja – toki toteutettuna niin, että soveltuvat käytettäviksi niitä tarvitseville – näkisi mielellään enemmänkin.

Vasenkätinen lippulaite Barcelonassa

Vasenkätinen lippulaite Barcelonan metrossa

Barcelonan päärautatieasemalla Santsilla vasenkätistä matkustajaa kohtasi iloinen yllätys: metroporttien lippulaitteet olivat vasenkätiset!

Kerrankin sai mennä laitteista läpi syöttäen lipun laitteeseen luontevasti vasemmalla kädellä. On nimittäin joskus käynyt oikeakätisten laitteiden kanssa niinkin, että lipun laitettua portti on avautunut väärältä puolelta.

Sen verran oikeakätisiä kuitenkin paapotaan, että vastaavan virheen tapahtuminen heille on ehkäisty ylimääräisillä kaiteilla ja näkyvillä ohjauslapuilla. Se lienee kuitenkin paikallaan: oikeakätiset eivät ole yhtä tottuneita toimimaan toiskätisesti kuin me vasenkätiset.

Marjolahden loma, Haukivuori

Marjolahden loma, Haukivuori

Marjolahden loma on majoituspalvelua tarjoava matkailuyritys Haukivuorella, Kyyveden rannalla. Se sijaitsee Haukivuoren kirkon vieressä, vähän sivussa kyläkeskuksesta sekä rautatieasemalta, jolla junat eivät pysähdy.

En ole koskaan käynyt Marjolahden lomassa, enkä siksi osaa sanoa mitään heidän palveluistaan. Oheisen kuvan otin, kun eräänä loskaisena maaliskuun päivänä kävin siinä vieressä kirkkoa katsomassa.

Marjolahden loma on esillä Jyrki Sukulan Hotellit kuntoon -ohjelmassa Nelosella keskiviikkona 24.9. Laitoin kuvan ja tämän lyhyen artikkelin tänne blogiin ihan vain kokeillakseni, josko jokunen hotellin nimeä googletteleva sattuisi päätymään tänne.

Joukkoliikenteestä Helsingissä ja Wienissä

Wienin joukkoliikennettä

Helsingissä on Euroopan paras joukkoliikenne, jos on uskominen äskettäin julkaistua BEST-kyselytutkimusta (Metro 18.8.14). Mukana tosin oli vain muutama kaupunki: Helsingin lisäksi selvityksessä olivat mukana Geneve, Kööpenhamina, Oslo, Tukholma ja Wien.

Kävin tänä kesänä ensimmäistä kertaa Itävallan pääkaupungissa Wienissä. Kaupunki oli monessa suhteessa myönteinen yllätys, eikä vähiten varsin toimivan joukkoliikenteensä vuoksi. Siksi se, että HSL tuossa vertailussa päihittää Wiener Linienin palvelut, kummastuttaa.

Westbahn: hyvän palvelun rautatieyhtiö Itävallassa

Wesbahnin juna Salzburgin asemalla

Westbahn on yksityinen junaliikennettä harjoittava yhtiö Itävallassa. Kilpailijaansa, valtiolliseen ÖBB:iin, verrattuna se tarjoaa parempaa palvelua edullisemmin hinnoin.

Matka Wienin läntiseltä asemalta (Westbahnhof) Salzburgiin maksoi 23,90 euroa. Lipun ostimme tupakkakaupasta läheltä hotellia, jossa Marin kanssa majoituimme. Hinta olisi ollut sama myös netistä tai junasta ostettuna (iso osa matkustajista ostikin lipun vasta junasta). Ostamamme lippu ei ollut tiettyyn junaan, vaan olisi ollut voimassa vuoden. Paikkavarausta meillä ei ollut, kuten ei ilmeisesti suurimmalla osalla muistakaan matkustajista.

ÖBB tarjoaa netissä samalle välille lippua IC- ja Railjet-juniinsa hintaan 49,90 euroa eli yli tuplaten Westbahnin hinnan verran. Aseman lipunmyynnistä emme kysyneet.

Matka Wienistä Salzburgiin taittui siistin kaksikerrosvaunun yläkerrassa aikataulun mukaisessa 2,5 tunnin ajassa. ÖBB:n Railjet olisi ollut kahdeksan minuuttia nopeampi, mutta InterCity taasen 22 minuuttia hitaampi.

Matkalla Punavuoressa ja Kampissa

Diana-patsas ja minä (selfie)

Kävin tuossa eräänä päivänä matkoilla Punavuoressa ja Kampissa.

Matka ei ollut kovin pitkä, sillä asunhan aivan Punavuoren kupeessa. Matkan tunnelmaa siihen kuitenkin toi joutilas kuljeskelu ympäriinsä. Olin vienyt erään koiran eläinlääkäriin, ja kulutin aikaa odotellen, että minut soitetaan hakemaan se pois.

City Hotel Portus on edullinen majapaikka Tallinnan satamassa

City Hotel Portus, Tallinna

Jos hotelliin menee vain nukkumaan, ei hienoilla puitteilla ole niin väliä. Riittää, että huone on lämmin ja sänky mukava sekä vessa toimiva ja siisti. Ehkä aamiainenkin voisi olla ihan kiva.

Nämä puitteet tarjoaa Tallinnassa edullisesti esimerkiksi City Hotel Portus, joka sijaitsee satamassa aivan D-terminaalin vieressä. Sijainti on erityisen kätevä, jos tulee Tallinnaan Tallinkin laivoilla.

Mari ja minä tulimme Viking XPRS:llä A-terminaalin, mistä hotellille on kilometrin kävelymatka. Jos ei halua kävellä, niin terminaalien välin pääsee kulkemaan myös 20 minuutin välein liikennöivällä bussilla numero 2.

Valokuvia Kalixin ja Keminmaan kirkoista

Kalix ja Keminmaa: keskiaikaiset kivikirkot

Ruotsin ja Suomen pohjoisimmat kivikirkot sijaitsevat Kalixissa ja Keminmaassa. Molemmat paikkakunnat ovat Perämeren rannalla, noin 60 kilometrin päässä toisistaan.

Kalixin, tai siis suomeksi Kainuun tai Alikainuun, kirkko on näistä kahdesta vanhempi. Sen rakentaminen lienee aloitettu jo 1400-luvun alkupuoliskolla. Käyttöön se vihittiin vuonna 1472. Keminmaan keskiaikainen kirkko on 1500-luvulta.

Vierailin molemmissa kirkoissa siskoni kanssa, kun palasimme Lapista etelään elokuun lopulla. Sää suosi meitä, ja pääsimme katsomaan molemmat kirkot kauniissa auringonpaisteessa. Kumpikaan kirkoista ei ollut varsinaisesti auki, mutta Kalixin kirkkoon pääsimme siivoajien siivellä. Keminmaan kirkon sisätiloja pääsimme katsomaan vain ikkunasta kurkkien.

Viking Grace on kertavierailun väärti

M/S Viking Grace Tukholman satamassa

Viking Linen uusin autolautta, M/S Viking Grace, otettiin käyttöön tämän vuoden tammikuussa. Se on saanut kehuja etenkin design-sisustuksestaan ja ympäristöystävällisen LNG:n (nesteytetty maakaasu) käytöstä polttoaineena.

Aivan ensimmäisten joukossa en kyytiin ehtinyt, mutta heinäkuun lopulla tulin Marin kanssa Gracen päivävuorolla Tukholmasta Turkuun. Laiva oli kieltämättä hieno ja sisustus oli tyylikkämpi kuin mihin ruotsinlaivoilla on tähän asti tottunut.

Laivan kotisatama on Maarianhamina, jossa se pikaisesti matkan varrella käy pysähtymässäkin. Perässä ei kuitenkaan liehu Ahvenanmaan maakunnan vaan Suomen lippu.

Valokuvia Nairobista ja Kiberasta

Nairobi ja Kibera, Kenia

Nairobi on Kenian pääkaupunki ja Kibera sen suurin slummi. Joskus Kiberaa on sanottu myös Afrikan suurimmaksi slummiksi, mutta sitä se ei – ainakaan enää – ole.

Siitä, kun Nairobissa kävin, on aikaa jo kahdeksan vuotta. Kuvasarjassa olevat valokuvatkin olen julkaissut sivuillani jo aiemmin. Koska etenkin Kiberasta ottamani kuvat ovat osoittautuneet suhteellisen suosituiksi, päätin julkaista kuvat uudestaan suurempina ja paremmin korjailtuina.

Aikaisemmilla kuvasivuillani oli joukko otoksia myös YK:n Afrikan-päämajasta Nairobin lähellä Gigirissä. Ne eivät kuitenkaan ole juuri herättäneet kiinnostusta, ja jätinkin ne siksi pois tästä uudelleenjulkaisusta.

Valokuvia Olhavan seudun linja-autoista

Olhavan (Volkhov) bussit

Sarjassa ”laajoja kansanjoukkoja aivan rajattoman paljon kiinnostavat artikkelit” julkaisen tällä kertaa 24 valokuvan sarjan Olhavan seudun linja-autoista.

Olhava (Volhov) on 47 tuhannen asukkaan kaupunki Olhavan piirissä Leningradin alueella Venäjällä. Kaupunki sijaitsee Laatokkaan laskevan Olhavajoen kahden puolen. Kaupungin kaksi puoliskoa ovat useamman kilometrin päässä toisistaan.

Kävin Olhavassa puolitoista vuotta sitten syksyllä. Linja-autot, niin hienoja kuin ne ovatkin, eivät varsinaisesti olleet syynä matkaan. Pääkohteena minulla ja siskollani oli Olhavan lähistöllä sijaitseva Vanha-Laatokka, jota joskus Venäjän ensimmäiseksi pääkaupungiksikin tituleerataan.

Olhavan monipuolinen bussikalusto, josta monet yksilöt vaikuttivat olevan ruotsalaista perua, ei kuitenkaan jäänyt ilman huomiotani. Vanhat suomalaiset bussit olisivat toki olleet nostalgisempia, mutta hauskoja olivat nämä ruotsalaisetkin.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit