ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

ohjeita

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "ohjeita".

Penkkareiden parhaat karkkipaikat Helsingissä

Penkkariautoja 2015 Telakkakadulla (Helsinki)

Ylihuomenna, eli torstaina 18. helmikuuta 2016, on taas penkkarit (penkinpainajaiset). Abit viettävät viimeistä lukiopäiväänsä ja matkustavat kuorma-autojen lavoilla hassusti pukeutuneina heittämässä karkkeja ohikulkijoille.

Tänä vuonna penkkarit osuvat paastonaikaan, joten en itse lähde karkkeja metsästämään. Jos kohdalle osun, saatan muutaman ottaa pääsiäistä odottamaan. Monena vuonna olen kyllä käynyt, jos vain olen ollut kotona, koska asun sopivasti ihan kulman takana Helsingin parhaista karkinmetsästyspaikoista.

Näin käytät Teneriffan busseja ja raitiovaunuja

Titsa 345, Puerto de la Cruz

Teneriffalla on kattava ja edullinen bussiverkosto, jota käyttäen on helppo vierailla saaren eri osissa. Sitä täydentää moderni raitiovaunuyhteys saaren pääkaupungin Santa Cruzin ja La Lagunan historiallisen yliopistokaupungin välillä.

Linja-auto on kanarianespanjaksi ”guagua” (äännetään suunnilleen kuten suomen sana ”vauva”) ja siksi linja-autoasemakin on paikallisittain ”estación de guaguas”. Nimi on kulkeutunut saarille Etelä-Amerikasta, jonne Kanariansaarilla on perinteisesti ollut tiiviit yhteydet. Ympäri saarta kulkevia vihreitä linjabusseja kutsutaan kuitenkin myös nimellä ”titsa”. Se on lyhenne saaren julkista bussiliikennettä hoitavan yhtiön nimestä Transportes interurbanos de Tenerife S.A.

Valokuvaaja ärtyy häävieraista

Häävieraita Ukrainassa

Ilta-Sanomat kertoo australiaisesta valokuvaajasta Thomas Stewartista, joka on kyllästynyt kuvaajan edessä loikkiviin häävieraisiin, jotka pilaavat kuvat yrittäessään näpsiä otoksia omilla kännykkäkameroillaan (IS 7.11.15).

Äitini oli valokuvaaja ja harmitteli samaa asiaa jo ennen kännykkäaikaa. Hänellä oli siihen kuitenkin myös ratkaisu: hän otti kuvauspaikalle mukaan ison määrän erilaisia heijastinkankaita ja styroxinpaloja yms. Kun hän asetteli hääparia kuvaan, heijastimet ja styroxit jaettiin ympärillä parveilevien häävieraiden käsiin ja pyydettiin heitä heijastamaan niiden avulla auringonvaloa kohteeseen.

Useinkaan heijastamisella ei ollut suurta käytännön merkitystä itse kuvien kannalta. Kunhan sai tökättyä jotain vieraiden käteen, jotta eivät voineet poukkoilla omien kameroidensa kanssa ja ottaa kuvia kuvaajan huolella rakentelemasta kuvausasetelmasta.

WordPress-ohjeet päivitetty versioon 3.5

WordPress 3.5

Päivitin Domnik.netin sivuilla olevat WordPress-käyttäjän ohjeet WordPressin uusimman 3.5-version mukaisiksi.

Ohjeet on tehty nimenomaan WordPress-sivujen sisällöntuottajia, ei ylläpitäjiä, ajatellen. Niiden käytännön tarve on syntynyt, kun olen tehnyt WordPress-pohjaisia sivustoja eri järjestöille. Silloin on ollut tarvetta mahdollisimman yksinkertaisille ohjeille, jotta vähemmänkin tietokoneiden kanssa touhunnut käyttäjä pystyy tuottamaan sivuille sisältöä.

Verrattuna edelliseen versioon 3.4, WordPress ei ole muuttunut tässä välissä kovin paljon. Näkyvin muutos on painikkeiden päivittyminen kantikkaammiksi, mikä kai on modernimpaa. Toiminnoissa isoin muutos on kuvien ja muiden mediatiedostojen lisäyksessä. Se on päivitetty varsin uudenlaiseksi, ja pääasiassa muutos on parempaan.

Näin käytät Tallinnan joukkoliikennettä

Tallinnan joukkoliikennettä

Tallinnan joukkoliikenne on vuoden 2013 alusta ollut maksutonta, mutta vain tallinnalaisille. Me muut joudumme yhä maksamaan matkoistamme. Jos vähänkään enemmän Tallinnassa liikkuu, niin kätevin tapa maksaa on hankkia matkakortti. Sellaisen saa esimerkiksi Tallinnan sataman R-kioskista, josta omanikin ostin.

Kuljettajalta voi edelleen ostaa vaihdottoman kertalipun, mutta sellainen maksaa 1,60 euroa. Varaa tällöin pientä rahaa, mieluummin tasaraha, valmiiksi, ja mene sisään etuovesta.

Matkakortti maksaa kaksi euroa, ja sille ladatulla arvolla maksettaessa lippu maksaa 1,10 euroa. Matkakortilla ostettaessa lipun hintaan sisältyy myös tunnin vaihto. Matkakortin kanssa liikennevälineisiin (bussi, johdinauto tai raitiovaunu) voi mennä sisään mistä ovesta tahansa.

Hyvän pussiteen salaisuus on tarpeeksi iso muki

Iso ja värikäs teemuki

Teepusseista tehty tee ei yleensä ole kovin hyvää. Se ei silti tarkoita sitä, että pussiteen pitäisi aina ja väistämättä olla pahaa.

Matkalla hyvään pussiteehen on joukko ongelmia, jotka on jotenkin ratkaistava. Ensimmäinen niistä on se, että pussiteelaadut eivät yleensä ole kovin hyviä. Tässä suhteessa asia on kuitenkin paranemaan päin. Teknisestihän ei ole mitään estettä sille, etteikö teepussiin voisi pakata kunnollistakin teetä.

Toinen joskus mainittu ongelma on se, että teepussissa teen lehdet eivät pääse liikkumaan vaan ovat tiukasti toisiaan vasten. Tätä ongelmaa ratkaisemaan on kehitetty ne uudet pyramidin malliset pussit, joita nykyään näkee käytettävän joissakin vähän kalliimmissa pussiteelaaduissa. Tarkoitus on, että lehdet pääsevät haudutettaessa vähän liikkumaan (ks. esim. Viisi Tähteä 28.9.09).

En ole aivan varma, kuinka merkittävä ongelma tuo on kuin parhaimpien teelaatujen kohdalla. En ole huomannut ainakaan säännönmukaisesti sellaista eroa, että pyramiditeet olisivat perinteisempiin pusseihin pakattuja teetä parempia.

Kirkasvalolamppu soveltuu valokuvaukseen

Teetä ja pullaa

Blogia varten tulee usein kuvattua joitakin esineitä tai ruokia tai milloin mitäkin. Yleensä pyrin ottamaan kuvat päivänvalossa, mutta se alkaa vuoden lähestyessä loppuaan olla aina vain harvinaisempaa herkkua. Niinpä kuvia on valaistava jotenkin.

Kameran salamalla harvoin saa hyvää jälkeä. Normaali sisävalaistus taas joko ei riitä tai on omituisen väristä. Esimerkiksi edellisen merkinnän Serla-kuva on otettu vessassa yön pimeydessä pelkkä wc:n oma lamppu valaistuksena (en halunnut herättää vaimoa ryhtymällä vaativampiin valaistusoperaatioihin). Ei siitä erityisen hyvä kuva tullut, mutta kuva kuitenkin.

Onneksi pelastukseksi koituu usein kirkasvalolamppu – tai luonnonvalolamppu, kuten jotkut niitä kutsuvat. Sillä saa varsin tasalaatuista neutraalin väristä valoa, jolla valaista kuvattavat kohteet.

Neljä tapaa liittää Twitter-syöte blogiin

Twitterin logo

Twitter on vajaan tekstiviestin pituisille merkinnöille tarkoitettu mikrobloggauspalvelu, joka ei ole kovin hyvin vielä lähtenyt vauhtiin Suomessa. Omasta mielestäni potentiaalia olisi enemmänkin. Ainakin itse pidän simppelistä Twitteristä enemmän kuin sekavasta Facebookista.

Twitteristä saa ehkä enemmän irti, jos kirjoittaa myös blogia. Yhdessä ne tukevat toinen toistaan. Minulla on tästä käytännön kokemusta useammastakin eri blogista, joihin olen yhdistellyt Twitter-tunnuksia erilaisin tavoin.

(1) Yleisin tapa syöttää Twitter-viestit blogiin lienee Twitterin tarjoama valmis härpäke, jonka sisällön voi näyttää bloginsa sivupalkissa.

Twitter tarjoaa härpäkkeelleen kohtuullisesti kustomointivaihtoehtoja. Jos haluaa muokata lopputulosta vapaammin, voi Twitter-merkinnät liittää myös (2) yksinkertaisena listana (katso ohjeet). Tämän blogin sivupalkkiin Twitter on lisätty tätä tapaa käyttäen.

WordPress-käyttäjän ohjeet päivitetty

WordPress 3.0

WordPress on suosittu blogimoottori, joka taipuu julkaisualustaksi moneen muuhunkin käyttöön. Vaikka se onkin varsin yksinkertainen ja suoraviivainen käyttää, niin katsoin reilut pari vuotta sitten tarpeelliseksi kirjoittaa WordPress-käyttäjän ohjeet.

Ohjeissa ei kerrota mitään blogin asentamisesta, ulkoasuteemojen muokkaamista tai muusta sellaisista aiheista, jotka kuuluvat blogin ylläpitäjälle. Ohjeet on tarkoitettu avuksi niille, jotka kirjoittavat artikkeleita WordPress-blogeihin ja haluavat tietää, kuinka se tehdään, ja kuinka artikkeleihin lisätään kuvia ja muita medioita, kuten vaikkapa videoita.

Usein ylläpitäjä ja sisällöntuottaja ovat sama henkilö, mutta esimerkiksi järjestöjen blogeissa roolit ovat usein ainakin jossakin määrit eriytyneet. Ylläpitäjä ei välttämättä tuota kaikkea sisältöä. Tällaista tarkoitusta varten nämäkin ohjeet alunperin tein. Piti tehdä ohjeistus Sinivihreiden kokoomuslaisten blogin kirjoittajille. Katsoin paremmaksi tehdä ohjeesta samantien sen verran yleisluontoisemman, että se soveltuu myös muille.

Vasenkätiset kursorit

Vasenkätiset kursorit

Useimmilla hiiren nuolikursori on kallellaan vasemmalle ja linkin päälle vietäessä kursori muuttuu oikean käden muotoiseksi. Tämähän ei sinänsä ole mikään ongelma, jos käyttää hiirtä oikealla kädellä. Niinhän useimmat tekevät, varsin usein myös vasenkätiset.

Minäkin käytin aikaisemmin hiirtä oikealla kädellä. Vasta kun piti ryhtyä piirtämään karttoja, havaitsin tarkkuuden riittämättömäksi. Hiiri siirtyi vasempaan käteen ja on siellä pysynyt.

Joskus vuosia sitten, kun kotikoneellani oli vielä Windows, vaihdoin kursorit ensimmäisen kerran vasenkätisiksi. Silloin ongelmana oli, etteivät selaimet (Explorer ja Netscape) suostuneet uskomaan asetuksia, vaan käyttivät joitakin omia osoittimiaan. Se olikin alkusysäys ryhtyä Operan käyttäjäksi.

Kymppitonni menee rikki tänään

Tämä blogi on noin kahdeksan kuukautta vanha. Kävijämäärät ovat tasaisesti kasvaneet, ja laskinkin muutama päivä sitten, että 10 tuhannen kävijän raja menisi rikki joskus syys-lokakuun vaihteessa. Maanantain kävijäpiikki toi rajapyykkiä kuitenkin monta päivää lähemmäksi. Jos palvelimet eivät kaadu tai muuta erikoisen radikaalia ei tapahdu, niin laskuri pyörähtänee uudelle kertaluvulle tämän päivän aikana.

Ajastetut blogimerkinnät

Etenkin näin kesällä tulee oltua välillä vähän pidempäänkin poissa tietokoneen luota. On kuitenkin kiva sekä lukijoiden että hakukoneiden kannalta, ettei blogiin ei pääse tulemaan kovin pitkää taukoa. Hyvä ratkaisu tähän on blogikirjoitusten kirjoittaminen varastoon ja ajastaminen ilmestymään säännöllisin väliajoin. Teknisesti se on erittäin helppoa: asetetaan vain julkaisupäivä tulevaisuuteen. Lopuksi pitää vain muistaa painaa Julkaise-nappia (ei Tallenna), jotta artikkeli siirtyy julkaisujonoon.

Älä estä kuvien indeksointia

Auringonkukkavene

Varsin iso osa kotisivujeni sisällöstä on valokuvia. Pari vuotta sitten keksin mielestäni hyvän idean, ja estin robots.txt-tiedostolla joidenkin valokuvia sisältävien hakemistojen indeksoinnin hakukoneilta. Tulos on selvästi nähtävissä, jos katsoo kuukausittaisia kävijätilastojani heinäkuulta ja syyskuulta 2006. Kävijämäärissä kävi kertakaikkinen romahdus, eivätkä ne edelleenkään ole palautuneet entiselle tasolle.

WordPressin tägit ja niiden käyttäminen

Version 2.3 myötä WordPressiin tuli uusi toiminto: tägit. Aikaisemminkin ne olivat saatavissa lisäosien, kuten Ultimate Tag Warrior avulla, mutta uudemmissa versioissa ne ovat osa WordPressin ydintä. Mutta kuinka ne eroavat kategoriatoiminnosta? Entä millä tavoin tägejä olisi syytä käyttää?

WordPressin polkutunnustoiminto

Wordpressin polkutunnus

Polkutunnustoiminnon toteutus WordPress-blogimoottorin uudessa 2.5-versiossa on lähestulkoon malliesimerkki siitä, kuinka toimintojen tekeminen havainnollisiksi uusille käyttäjille samalla merkitsee käytettävyyden heikkenemistä niille, jotka jo tietävät kuinka homma toimii.

Paluuviitteet erilleen

Arkimedian blogissa oli jokin aika sitten ohje, kuinka erotella paluuviitteet erilleen kommenteista WordPress-blogeissa. Toteutin sen nyt kokeeksi tässä blogissa. Samalla poistin paluuviitteen etusivun oikean sivupalkin ”Keskustelussa nyt” -listasta.

Blogilistaa voi nyt pingata

Blogilista.fi-palvelun ominaisuuksiin on näköjään lopultakin lisätty pingaus. Se olikin erittäin toivottava parannus. Pingin avulla bloginsa voi asettaa ilmoittamaan päivityksistä Blogilistalle automaattisesti. Ei siis tarvitse odottaa, että Blogilistan robotti tulee kierrokselleen blogiisi, vaan voit lähettää sille ping-kutsun.

Hauduta tee oikein

Teetä tarjolla

Vaikkei joisikaan teetä monta litraa päivässä, kuten minä, niin kannattaa silti juoda hyvää teetä. Se ei välttämättä tarkoita samaa kuin kallis tee.

Minäkin juon useimmiten jotain perusteetä, kuten halpaa ceylonia tai assamia (sellaista samantapaista, mitä saa pussiteenäkin). Vaikka teen laadullakin on väliä, oikea hauduttaminen on kuitenkin tärkeintä. Kalliin ja hyvälaatuisenkin teen voi helposti pilata hauduttamalla sen väärin.

Ohjeita WordPressin käyttäjille

Kirjoitin WordPressin käyttöohjeet, jotka on suunnattu sisältöä tuottaville WordPress-pohjaisten verkkopalveluiden käyttäjille. Ohjeissa ei siis ole ohjeita ohjelmiston asentamisesta, ulkonäön muokkaamisesta tai lisäosien kanssa pelailusta. Sen sijaan yritän selittää mahdollisimman epäteknisellä kielellä, kuinka artikkeleita kirjoitetaan ja kuinka kuvia siirretään blogiin.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit