Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
pääsiäinen
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "pääsiäinen".
Suklaapashaa ja pashasuklaata

Valkosuklaan ja pashan yhdistelmä näyttää olevan tämän pääsiäisen erikoisuus.
Mari toi Tallinnan-laivalta tuliaisena levyn Kalevin kevätuutuutta: pashasuklaata. Kyseessä on siis pashalla maustettu valkosuklaa.
Ruokakaupasta taas löytyi Lieksan pashaa, josta oli saatavilla myös valkosuklaalla ja šampanjalla maustettu versio. Pitihän niitä molempia pääsiäisenä maistaa.
Lieksan šampanja-valkosuklaa-pashassa tökkää ensimmäisenä se šampanja. Onko se välttämätön lisä? Ensimmäisellä lusikallisella se tekee pashaan vähän käyneen maun. Makuun kuitenkin tottuu lusikoidessaan, ja purkillisen loppuessa se maistuu jo hyvältä. Šampanja-aromi on kuitenkin sen verran hallitseva, että valkosuklaa jää vähän taustalle.
31.3.2013 | 0 | Lue koko artikkeli »
Via Crucis 2013 Helsingin kaduilla
Via Crucis -kärsimysnäytelmä on vuosittainen pitkäperjantain tapahtuma Helsingin kaduilla. Kovin usein en ole sitä päässyt näkemään, koska olemme usein olleet pääsiäisen pois kaupungista. Edellisen kerran näin näytelmän neljä vuotta sitten, ja silloin en ollut erityisen vakuuttunut.
Tänäkin vuonna menin katsomaan näytelmän jo kenraaliharjoitusiltana. Tällä kertaa esityksessä ei ollut päälleliimattua yhteiskunnallista teemaa, mikä ainakin minusta on hyvä asia. Paino oli nyt kiirastorstain ja pitkäperjantain tapahtumilla, eli toisin sanoen Kristuksen kärsimystiessä.
Otin tietysti myös valokuvia. Tällä kertaa minulla oli monopodi mukana, minkä ansiosta kuvat eivät ole niin epätarkkoja kuin viimeksi. Toki liikkuvien kohteiden kuvaaminen hämärässä illassa on silti haastavaa.
29.3.2013 | 0 | Lue koko artikkeli »
Kesäaika 2013 alkaa pääsiäisenä
Katso myös: Kesäaika 2014 ja Pääsiäinen 2014
Normaali- eli talviaika päättyy ja kesäaika 2013 alkaa sunnuntaina 31. maaliskuuta, joka sattuu tänä vuonna olemaan pääsiäinen. Kelloja käännetään tuolloin tunti eteenpäin. Ikävänä sivuvaikutuksena tästä siis seuraa, että pääsiäispyhät ovat tänä vuonna tunnin normaalia lyhyemmät.
Toisaalta, jostakin viikonlopusta se tunti keväällä joka tapauksessa otetaan. Kellojen siirtämisen osumisessa pääsiäiselle on se hyvä puoli, että jää yksi päivä enemmän aikaa totutella uuteen aikaan ennen arjen alkamista.
25.2.2013 | 6 | Lue koko artikkeli »
Pääsiäinen 2012 on 8. huhtikuuta
Paastonaika alkaa olla jo vahvasti voiton puolella. Ensi sunnuntai, 1. huhtikuuta, on paitsi aprillipäivä myös palmusunnuntai 2012. Siitä viikon päästä on pääsiäinen, joka tänä vuonna on siis sunnuntaina 8.4.2012.
Pääsiäinen on liikkuva pyhä. Se on periaatteessa kevätpäiväntasaukseen osuvan tai sitä seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina, mutta käytännössä ajankohta lasketaan kuitenkin kirkollisten taulukoiden eikä taivaankappaleiden liikkeen mukaan. Kirkollinen kevätpäiväntasaus esimerkiksi on pääsiäistä laskettaessa aina 21. maaliskuuta.
Osa protestanttisista maista laski aikaisemmin pääsiäisen tähtitieteen eikä taulukoiden mukaan käyttäen ns. parannettua kalenteria. Tällöin pääsiäinen ei aina osunut yksiin gregoriaanista kalenteria käyttäneiden katolilaisten maiden kanssa. Suomi oli autonomian aikana viimeinen parannettua kalenteria käyttänyt maa ja viettikin siten vuonna 1845 pääsiäistä yksin eri päivänä kuin mikään muu maailman maa.
26.3.2012 | 2 | Lue koko artikkeli »
Pääsiäisen ja laskiaisen ajankohdat eri vuosina
Pääsiäinen on liikkuva juhlapäivä, useimpina vuosina on huhtikuussa. Joinakin vuosina se osuu kuitenkin jo maaliskuun lopulle. Ajankohta määrittyy kirkollisten taulukoiden perusteella, jotka yksinkertaistaen perustuvat kevätpäiväntasausta seuraavan täysikuun ajankohtaan.
Pääsiäistä edeltää paastokausi, joka alkaa laskiaisesta. Näin ollen myös laskiaistiistain (ja tietysti laskiaissunnuntainkin) päivämäärä liikkuu samaa tahtiaa kuin pääsiäisenkin osuen useimmiten helmikuulle, mutta joskus myös maaliskuun alkupäiville.
Jottei asia olisi liian yksinkertainen, niin idän kirkossa pääsiäisen päivämäärä lasketaan juliaanisen kalenterin mukaan. Välillä se osuu yhteen läntisen gregoriaaniseen kalenteriin perustuvan päivämäärän kanssa, välillä se taas tulee vasta sen jälkeen. Myöhäisimmillään se saattaa olla vasta toukokuun alkupäivinä (gregoriaanisten päivämäärien mukaan). Suomen ortodoksit noudattavat kuitenkin läntistä laskentatapaa.
1.2.2012 | 1 | Lue koko artikkeli »
Kevätpäiväntasaus 2010
Katso myös: Kevätpäiväntasaus 2014
Kevätpäiväntasaus 2010 on ensi lauantaina 20.3. klo 19.32 Suomen aikaa. Maan akseli on tällöin suorassa kulmassa Auringon sijainnin kanssa, eli Aurinko paistaa suoraan kohti päiväntasaajaa. Päivä ja yö ovat tällöin periaatteessa samanpituisia kaikkialla Maapallolla (käytännössä tässä on pieniä vaihteluita, ks. Tuorlan observatorion päiväntasaussivu).
Kevätpäiväntasaus tarkoittaa myös sitä, että pääsiäinen lähestyy. Kristillistä pääsiäistä vietetään kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina, kuitenkin aikaisintaan 22.3. ja viimeistään 25.4. Aivan tähtitieteellisen tarkasti määrittely ei kuitenkaan mene, vaan ajankohdan määrittämiseen käytetään kirkollisia taulukoita (Wikipedian pääsiäisartikkeli selventää asiaa).
18.3.2010 | 0 | Lue koko artikkeli »
Paasto päättyi pääsiäiseen
Kristus nousi kuolleista ja päätti paaston. Nyt on syytä juhlia.
Söin ensimmäiset pienet suklaamunat jo kymmenisen minuuttia ennen puoltayötä. Pääsiäisyön messu Helsingin tuomiokirkossa kun päättyi jo silloin. Hetken pähkäilin, että pitääkö tässä odottaa puoleenyöhön, mutta katsoin messun kelloa suuremmaksi auktoriteetiksi tässä asiassa.
Kotona sitten syötiin.
12.4.2009 | 0 | Lue koko artikkeli »
Via Crucis ei vakuuttanut
Kävin naapuriperheen kanssa katsomassa tämänvuotisen Via Crucis -kärsimysnäytelmän. Aikaisempina vuosina se on jäänyt väliin, koska en ole yleensä viettänyt pääsiäistä Helsingissä. Kun näytelmäkulkueen seuraaminen tällä kertaa oli mahdollista, päätin mennä paikalle.
Näytelmä liittyy pitkäperjantain tapahtumiin, mutta jostain syystä tämä pitkäperjantain esitys oli kenraaliharjoitus. Varsinainen näytelmäesitys on pääsiäislauantaina.
11.4.2009 | 11 | Lue koko artikkeli »
Pitkäperjantain pituudesta
Tänään on pitkäperjantai, ja pitkältä se yleensä tuntuukin.
Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen (Kotus) sivuilla kerrotaan, että nimi on suora käännös ruotsista. Myös englanniksi on joskus aikaisemmin sanottu Long Friday, mutta nykyisin se on yleisesti ”hyvä perjantai”, Good Friday.
Pitkäperjantaina muistetaan Kristuksen kärsimystietä ristille ja kuolemaa, ja ”pitkä” kuvaa siten päivän surullista luonnetta. Toisena vaihtoehtona kerrotaan, että nimitys viittaa siihen, että joskus ennen muinoin pitkäperjantain messut kestivät pitkälle iltapäivään asti. Pitkäperjantaina oltiin kirkossa pitkään.
10.4.2009 | 0 | Lue koko artikkeli »
Huomenna on palmusunnuntai
Huomenna on palmusunnuntai, joka on paastonajan viimeinen sunnuntai. Siitä alkaa hiljainen viikko tai piinaviikko, miten sitä sitten haluakaan kutsua.
Tämä paasto ei ole tuntunut niin pitkältä kuin edelliset. Aika on lentänyt lähes siivillä. Ehkä se johtuu Marin minulle suunnittelemasta paastoruokavaliosta, jonka ansiosta lihattomuus ja suklaattomuus ei ole ollut aivan yhtä tuskaa kuin useimpina vuosina. Tai ehkä tähän vain alkaa tottua.
4.4.2009 | 0 | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: pääsiäinen
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä