ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

raitiovaunut

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "raitiovaunut".

Helsingin top 10 paikat ja asiat

Helsinki Top 10

Helsinkiläisten Helsinki -Facebook-ryhmässä – johon kuulun, vaikka tällainen moottoritientuoma suursavolainen olenkin – kyseltiin Helsingin top 10 -paikkojen ja -asioiden perään. Tein kuvakollaasin kymmenestä ensin mieleen tulleesta. Vähän tuli kieltämättä vedettyä kotikulmille päin Etelä-Helsinkiin.

1. Hernesaarenkatu
Kotikatuni viimeiset 21 vuotta: lähellä keskustaa, lähellä merta, ja aivan mahtavat naapurit.

2. Mikael Agricolan kirkko ja sunnuntain klo 12 messu
En tänne ihan joka sunnuntai ehdi, mutta kerran-pari kuussa kuitenkin. Agricolan kirkossa olen myös mennyt naimisiin.

Näin käytät Teneriffan busseja ja raitiovaunuja

Titsa 345, Puerto de la Cruz

Teneriffalla on kattava ja edullinen bussiverkosto, jota käyttäen on helppo vierailla saaren eri osissa. Sitä täydentää moderni raitiovaunuyhteys saaren pääkaupungin Santa Cruzin ja La Lagunan historiallisen yliopistokaupungin välillä.

Linja-auto on kanarianespanjaksi ”guagua” (äännetään suunnilleen kuten suomen sana ”vauva”) ja siksi linja-autoasemakin on paikallisittain ”estación de guaguas”. Nimi on kulkeutunut saarille Etelä-Amerikasta, jonne Kanariansaarilla on perinteisesti ollut tiiviit yhteydet. Ympäri saarta kulkevia vihreitä linjabusseja kutsutaan kuitenkin myös nimellä ”titsa”. Se on lyhenne saaren julkista bussiliikennettä hoitavan yhtiön nimestä Transportes interurbanos de Tenerife S.A.

Kuinka raitiovaunupysäkit pitäisi nimetä?

Raitiovaunu 3B, Kaisaniemi

Kaisaniemi ei ole enää metroaseman eikä kohta enää raitiovaunupysäkkienkään nimi (HU 16.12.15). Pysäkkien nimi muuttuu Kaisaniemenkaduksi. Samalla viereiset Varsapuistikon pysäkin muuttuvat Kaisaniemenpuistoksi. Jälkimmäinen muutos koskee myös viereisiä bussipysäkkejä.

Kaupungin puolesta muutosta perustellaan sillä, että ”Kaisaniemi” viittaa laajempaan alueeseen kuin vain pysäkin ympäristöön. Varsapuistikko taas ei kuulemma ole ihmisille nimenä tuttu.

Kehitys kulkee tässä väärään suuntaan. Kadunnimet ylipäänsä ovat huonoja pysäkinnimiä, jollei kyse ole kovin lyhyestä kadusta. Nimi kun ei kerro sitä, millä kohtaa katua pysäkki on. Kaisaniemenkadullakin sijaitsevat nyt kadun mukaan nimettävien lisäksi myös yllä mainitut Varsapuistikon (tulevaisuudessa Kaisaniemenpuiston) pysäkit.

Helsingin raitiovaunukartta 2014

Helsingin raitiovaunukartta 2014

Olen tässä blogissa tavannut julkaista Helsingin raitiovaunukarttoja kuvatiedostoina. Syy tähän on ollut, että HSL:n sivuilta ne ovat löytyneet aiemmin vain pdf-muotoisina.

Nyt tilanne on muuttunut sen verran, että perinteistä raitiovaunukarttaa ei HSL:n sivuilta löydy enää lainkaan. Ilmeisesti olettamus on, että kaikki käyttävät Reittioppaan karttoja.

Mielestäni linjastokartalle on roolinsa myös kuvatiedostona, ja blogiini myös tulee jatkuvasti kävijöitä karttaa etsin. Niinpä piirsin sellaisen itse.

Uudemman tyyppinen, metrokarttaa muistuttava linjakaavio HSL:n sivuilta edelleen löytyy, joskin aika monen mutkan takaa.

Kesken reitin numeroaan vaihtava raitiovaunu ei ole hyvä idea

Raitiovaunu 3B Kaisaniemessä

Raitiolinjat 3B ja 3T siirtyvät osaksi joukkoliikennehistoriaa syysaikatauluihin siirtymisen yhteydessä. Reitit pysyvät ennallaan, mutta uudet linjatunnukset ovat 3 ja 2.

Nykyinen järjestely ei ehkä ole selkein mahdollinen, mutta muutos ei tilannetta juuri paranna. Se, että raitiovaunu kesken linjan vaihtaa numerosta toiseen, ei ole kovin intuitiivinen ratkaisu.

Ennen edellistä linjanumerointiuudistusta sekä 3B että 3T kiersivät koko kahdeksikon muotoisen reittinsä kumpikin omaan suuntaansa. Keskustasta lähtiessä 3B meni Berghälliin ja 3T Töölöön, eteläisellä lenkillä 3B Brunnsparkeniin ja 3T siihen Toiseen suuntaan. Hieman sekavaahan tuo oli, mutta muistisäännöt auttoivat.

Helsingin raitiovaunukartat 2013

Helsingin raitiovaunukartta 2013

Katso myös: Helsingin raitiovaunukartta 2014

Uusi vuosi on tuonut jälleen joitakin pieniä muutoksia Helsingin raitiovaunulinjoihin. On siis syytä päivittää myös niitä kuvaavat kartat.

Samat kartat löytyvät pdf-tiedostoina myös HSL:n sivuilta, mutta laitan ne tänne näkyville myös kuvatiedostoina. HSL ei jostakin syystä sellaista vaihtoehtoa tarjoa, vaikka ainakin omista kävijätilastoistani huomaan, että sellaisiakin haetaan.

Reittimuutoksia on tapahtunut lähinnä Jätkäsaaren liikenteessä. Raitiovaunu 9:n päätepysäkki siirtyi Kolmikulmasta Länsiterminaaliin elokuussa 2012. Aiemmin tässä kuussa terminaalille alkoi liikennöidä myös raitiovaunu 6:n jatkettu versio 6T, tosin vain viikonloppuisin matkustajalauttojen lähtö- ja tuloaikoina.

Näin käytät Tallinnan joukkoliikennettä

Tallinnan joukkoliikennettä

Tallinnan joukkoliikenne on vuoden 2013 alusta ollut maksutonta, mutta vain tallinnalaisille. Me muut joudumme yhä maksamaan matkoistamme. Jos vähänkään enemmän Tallinnassa liikkuu, niin kätevin tapa maksaa on hankkia matkakortti. Sellaisen saa esimerkiksi Tallinnan sataman R-kioskista, josta omanikin ostin.

Kuljettajalta voi edelleen ostaa vaihdottoman kertalipun, mutta sellainen maksaa 1,60 euroa. Varaa tällöin pientä rahaa, mieluummin tasaraha, valmiiksi, ja mene sisään etuovesta.

Matkakortti maksaa kaksi euroa, ja sille ladatulla arvolla maksettaessa lippu maksaa 1,10 euroa. Matkakortilla ostettaessa lipun hintaan sisältyy myös tunnin vaihto. Matkakortin kanssa liikennevälineisiin (bussi, johdinauto tai raitiovaunu) voi mennä sisään mistä ovesta tahansa.

Helsingin raitiovaunukartat vuodelle 2012

Raitiovaunukaavio ja raitiovaunukartta 2012

Katso myös: Helsingin raitiovaunukartta 2014

Kirjoitin toissa syksynä jutun Helsingin uudesta metromaisesta raitiovaunukartasta. Se ensiksi vähän hämäsi silmää, mutta lopulta aloin jo pitää siitä. Siinä on puolensa.

Mielipiteeni uudesta karttaformaatista eivät ole muuttuneet. Se, miksi palaan aiheeseen uudestaan, on, että blogiini on päädytään tasaisesti aina silloin tällöin hakukoneella etsien Helsingin raitiovaunukarttaa. Luulen, että nämä hakijat eivät ole pari vuotta vanhojen mielipiteideni perässä.

Kysyntään on hyvä vastata, ja niinpä laitoin blogiini kuvatiedostoina Helsingin raitiovaunukartan 2012 kahdessa eri muodossa: metromaisena kaaviokuvana ja perinteisenä karttana. Molemmat on otettu HSL:n eli Helsingin seudun liikenteen sivuilta. Sieltä linjakartat voi käydä hakemassa pdf-tiedostoina.

Raitiovaunusta 1 Etelä-Helsingin jokeri

Raitiovaunu 1A, Tehtaankatu

Etelä-Helsingin raitiovaunu- ja bussilinjoja suunnitellaan uusiksi. Suunnitelmaan oheistetusta linjakartasta puuttuu Eirasta Käpylään kulkeva raitiovaunu 1A. En ole varma, tarkoittaa tämä sitä, että linjaa oltaisiin lopettamasta. Voihan se puuttua kartasta myös siksi, että siihen ei esitetä muutoksia.

Lienee kuitenkin selvää, että jotakin kyseiselle linjalle on tehtävä. Nykyisin se kulkee vain ruuhka-aikaan ja jää monelta siksi kokonaan käyttämättä. Käyttäjämäärätkään eivät taida olla Helsingin raitiolinjojen parhaasta päästä.

Olisi kuitenkin virhe lopettaa yhteys samaan aikaan, kun bussilinja 16 poistetaan Etelä-Helsingistä. Ne palvelevat kummatkin osin samoja matkustustarpeita: molemmilla pääsee Punavuoresta Kauppatorin ja Kruununhaan kautta Hakaniemeen. Kun linja 16 katkaistaan keskustaan, niin osa sen matkustajista siirtyisi todennäköisesti 1A:n käyttäjiksi.

Helsingin uusi raitiovaunukartta

Helsingin raitiovaunukartta

Katso myös: Helsingin raitiovaunukartta 2014

Huomasin eilen raitiovaunussa, että seinällä oli kovin uuden näköinen kartta Helsingin raitiolinjoista. Kartta näytti suurten metropolien metrokartoilta. Raitiovaunulinjasto esitetään siinä kaaviona, jonka avulla voi helposti tarkastella verkoston sisäistä logiikkaa, mutta ei paikallistaa pysäkkien sijaintia kaupungin kartalla.

Ensimmäinen reaktioni olikin, että eihän se noin toimi. Tuollainen kaavio edellyttää, että matkustaja tietää, minkä nimiselle pysäkille hän on menossa. Metrossa näin yleensä onkin, mutta ei välttämättä raitiovaunussa. Raitiovaunulla matkustettaessa etsitään ensin kartalta kohde, jonne ollaan menossa, ja sitten katsotaan, millä linjalla niille kulmin pääsee.

Ei kuitenkaan ole pakko rajoittua vain siihen, mikä toimii nyt. Metromainen selkeys parantaisi raitiovaunujen käytettävyyttä ja nostaisi niiden imagoa. Uusi, kaaviomaisempi linjastokartta voisi olla siinä avuksi.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit