Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
tapahtumat
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "tapahtumat".
Piispanvaalipaneeli Agricolan kirkossa
Agricolan kirkko: piispanvaalipaneeli täällä parin tunnin päästä. #piispanvaali #piispanvaalit2017
Tänään järjestettiin piispanvaalipaneeli Helsingin piispaksi pyrkiville ehdokkaille Mikael Agricolan kirkossa. Sijainti oli erinomaisen hyvä, sillä Agricola on kotiani lähin kirkko. Olin siis yleisössä mukana ja tviittasin ehdokkaiden sanomisia sen, minkä ehdin.
Paikalla olivat kaikki ehdokkaat, jotka ovat Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa, Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka ja Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo. Paneelin juonsi Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki.
24.5.2017 | 1 | Lue koko artikkeli »
Karnevaaleissa juorut lauletaan julki
Laskiainen, ja siis nimenomaan laskiaistiistai, on karnevaalien huipentuma katolisessa maissa. Se on mardi gras eli rasvatiistai. Sen jalkeen alkaa paasto.
Näin myös Dominicalla. Laskiaistiistaina uusi Miss Dominica ja karnevaalien kalypsomonarkki on valittu, ja he ovat kulkueen keskipiste. Calypso soi ja ihmiset juhlivat kaduilla.
28.2.2017 | Kommentit pois päältä artikkelissa Karnevaaleissa juorut lauletaan julki | Lue koko artikkeli »
Tammikuun juhla- ja muistopäiviä
Tammikuu on vuoden ensimmäinen kuukausi, ja niinpä sen ensimmäinen juhlapäivä on uusivuosi. Pian sen jälkeen on itämaan tietäjien vierailun muistoksi vietettävä loppiainen (6.1.).
Uudenvuoden ja loppiaisen väliin mahtuu kuitenkin yksi pienempi merkkipäivä, nimittään maailman pistekirjoituspäivä (4.1.). Sitä vietetään pistekirjoituksen keksijän, ranskalaisen Louis Braillen (1809–1852) syntymäpäivänä.
Nuutinpäivä, jota vietetään kahdenkin eri tanskalaisen Knuutin muistoksi, päättää joulunajan 13. tammikuuta. Silloin tulee nuuttipukki ja juo talosta viinat pois, jos siellä sellaisia on.
4.1.2017 | Kommentit pois päältä artikkelissa Tammikuun juhla- ja muistopäiviä | Lue koko artikkeli »
Helsinki Puppy Parade oli iloinen hyvän mielen tapahtuma
Tapahtuman konseptin ei tarvitse olla kovin monimutkainen: riittää, kun on iso määrä koiranpentuja, jotka kulkevat pienen matkan yhdessä, ja suosio on taattu.
Helsinki Puppy Parade 2016 veti Kaivopuistoon väkeä niin, että ruuhkaa oli kuin vappuna – ainakin siinä osassa puistoa, missä kulkue kulki. Kukapa voisi vastustaa suloisia koiranpentuja?
Osansa tapahtuman suosiossa lienee myös eilisen aurinkoisessa säässä. Lämmin sunnuntaipäivä sai ihmiset liikkeelle Helsingin puistoihin ja rannoille.
23.5.2016 | Kommentit pois päältä artikkelissa Helsinki Puppy Parade oli iloinen hyvän mielen tapahtuma | Lue koko artikkeli »
Penkkareiden parhaat karkkipaikat Helsingissä

Ylihuomenna, eli torstaina 18. helmikuuta 2016, on taas penkkarit (penkinpainajaiset). Abit viettävät viimeistä lukiopäiväänsä ja matkustavat kuorma-autojen lavoilla hassusti pukeutuneina heittämässä karkkeja ohikulkijoille.
Tänä vuonna penkkarit osuvat paastonaikaan, joten en itse lähde karkkeja metsästämään. Jos kohdalle osun, saatan muutaman ottaa pääsiäistä odottamaan. Monena vuonna olen kyllä käynyt, jos vain olen ollut kotona, koska asun sopivasti ihan kulman takana Helsingin parhaista karkinmetsästyspaikoista.
16.2.2016 | 2 | Lue koko artikkeli »
Tarkista päivämäärät Aiheita-blogin kalenterista
Joku on ehkä saattanut jo huomatakin, että Aiheita-blogin kyljessä on vähän aikaa ollut myös kalenterisivusto.
Aiheita-blogin säännönmukaisimpia bloggausaiheita ovat olleet erilaiset kalenterijutut.
Koska olen kristitty, kiinnostavat minua tietysti kristilliset juhlapyhät, kuten lähestyvä pääsiäinen. Toisaalta maantieteilijänä minua kiinnostavat erilaiset vuodenkiertoon liittyvät päivämäärät, kuten nyt vaikka kevätpäiväntasaus sekä eri kulttuurien juhlat, kuten kohta tuleva kiinalainen uusivuosi.
20.1.2014 | Kommentit pois päältä artikkelissa Tarkista päivämäärät Aiheita-blogin kalenterista | Lue koko artikkeli »
Jouluinen kotikirppis avaa ovensa tänään
Hernesaarenkatu 15:ssä avaa tänään keskiviikkona 11.12.2013 klo 16.00 ovensa kotikirppis, jossa on myynnissä vanhoja nostalgisia joulukoristeita, kankaisia liinoja, joulukrääsää sekä paljon lasitavaraa ja kristallia (mm. Iittala, Riihimäki).
Aukioloajat ovat klo 16–21 paitsi lauantaina ja sunnuntaina, jolloin olemme auki klo 12–19.
Kirppis on auki keskiviikosta keskiviikkoon, eli 18.12. asti, jos vain tavaraa riittää.
Alempana tässä merkinnässä on joitakin kuvia kirppiksesta sekä myynnissä olevista tavaroista. Tavaraa on kuitenkin kaiken kaikkiaan enemmänkin kuin mitä kuvissa näkyy.
11.12.2013 | 1 | Lue koko artikkeli »
Mannerheim-kulkue Mikkelin Marski Festiin
Mikkeli ei ole ollut erityisen tunnettu kesätapahtumistaan. Joskus 70- ja 80-luvuilla oli Rapu ja muikku, mutta se kuihtui pois. Jotain kai on yritetty senkin jälkeen.
Syyskesällä olisi luvassa uutta vipinää, kun Mikkelissä järjestetään elo-syyskuun vaihteessa ensimmäinen Marski Fest. Idean kerrotaan olevan alkujaan kaupunkilaisilta. Mikkeliin on haluttu tapahtumaa, jossa tuotaisiin esille kaupungin historiaan kiinteästi kytkeytyvää marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimiä.
Kuitenkin, kun ohjelmaa lukee, niin ei sieltä Mannerheimiä mistään löydä. Tapahtumakeskuksen nimi on Marski Areena ja se pystytetään oheisessa kuvassa näkyvän Mannerheimin patsaan luokse, mutta siinä se sitten onkin.
Festivaalin sivuilla rohkaistaan esittämään ehdotuksia ohjelmaksi tapahtuman Facebook-sivulla. Siitä rohkaistuneena esitänkin ohjelmaan patsaskulkuetta.
14.5.2012 | 2 | Lue koko artikkeli »
Äitienpäivä 2012 on sunnuntaina 13.5.
Äitienpäivää vietetään Suomessa toukokuun toisena sunnuntaina. Tänä vuonna 2012 äitienpäivä on siten sunnuntaina 13. toukokuuta.
Vaikka äitienpäivää vietetäänkin monissa eri maissa, ei se kaikissa ole samaan aikaan. Toukokuun toinen sunnuntai on kuitenkin hyvin yleinen vaihtoehto. Silloin äitienpäivää vietetään muun muassa Yhdysvalloissa, josta perinne Suomeenkin levisi.
Yhdysvalloissa äitienpäivästä tuli kansallinen juhlapäivä vuonna 1914. Suomessa sitä vietettiin ensimmäisen kerran jo toukokuussa 1918, mutta aluksi äitejä muistettiin toukokuun kolmantena sunnuntaina. Nykyiselle paikalleen juhlinta vakiintui vuodesta 1927 alkaen.
Englannissa vietetään amerikkalaisperäisen äitienpäivän sijaan Mothering Sunday -juhlaa. En ole aivan varma, kuinka se pitäisi kääntää suomeksi. Ehkä ”äiteilysunnuntai”, vaikka kuulostaakin hassulta, olisi osuvin.
3.5.2012 | Kommentit pois päältä artikkelissa Äitienpäivä 2012 on sunnuntaina 13.5. | Lue koko artikkeli »
Eläviä joulukalentereita Helsingin seudulla
Tapanilan kaupunginosassa Helsingissä on taas tänäkin vuonna jo perinteiseksi muodostunut elävä adventtikalenteri. Ideana on, että joka ilta on ohjelmassa yksi luukku, joka voi olla jokin esitys tai muu tapahtuma.
Kävin viime vuonna katsomassa yhden luukun (kuvassa) äitini kanssa, kun hän oli käymässä Helsingissä. Silloin ohjelmana oli musiikkiesitys omakotitalon parvekkeelta. Laulu oli kaunista ja tarjottu glögi lämmitti. Kannatti käydä.
Tapanilassa kalenteri on nimeltään adventtikalenteri, koska se alkaa jo ensimmäisestä adventista. Toisaalta luukkuja ei näytä tänä vuonna riittäneen aivan joka illalle.
Neljä vuotta vanhassa lehtijutussa (K&K 27.11.07) kerrotaan, että kalenteri olisi ollut Tapanilassa ensimmäisen kerran vuonna 2007. Idea on saatu Keski-Euroopasta.
30.11.2011 | Kommentit pois päältä artikkelissa Eläviä joulukalentereita Helsingin seudulla | Lue koko artikkeli »
Valokuvia Fordin talosta Hernesaaressa
Fordin autojen entinen kokoonpanotehdas ja yhtiön Suomen-toimintojen pääkonttori oli avoin yleisölle viime torstaina, kun Open House Helsinki -kaupunkitapahtuma avasi taas ovia normaalisti suljettuihin paikkoihin. Kävin siellä minäkin ja otin valokuvia. Niistä 20 laitoin valokuvablogiini.
Ford poistui talosta vuonna jo toistakymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen talossa on ollut vuokralla monenlaisia yrityksiä ja toimijoita, tunnetuimpana ehkä nettibuumissa kuplahtanut Satama Interactive. Nyt talon seinässä lukee isoimmalla ”Helsingin Kumi Oy”.
Open House -kierroksella pääsimme katsomaan talon tiloja, joista osa oli tyhjillään. Myös jotkin nykyisistä vuokralaisista päästivät meidät katsomaan halluussaan olevia talon osia.
19.9.2011 | Kommentit pois päältä artikkelissa Valokuvia Fordin talosta Hernesaaressa | Lue koko artikkeli »
Tänään on auringonpimennys

Tänään tiistaina 4. tammikuuta 2011 on osittainen auringonpimennys, joka näkyy myös lähes koko Suomessa. Pohjoisessa Lapissa pimennys ei näy, koska ei siellä Aurinko muutenkaan tähän aikaan vuodesta nouse horisontin yläpuolelle.
Oheisesta kaaviosta näkee, mihin aikaan pimennys missäkin päin on näkyvissä. Kuvan kulmassa näkyvä kello on kuitenkin UTC-standardiajassa, joka on kaksi tuntia Suomen aikaa jäljessä. Auringonpimennys alkaa siis noin puoli kymmenen maissa ja on täydellisimmillään yhdentoista aikoihin.
Pimennys saattaa kuitenkin jäädä pilvien taakse. Ilmatieteen laitoksen sääennuste Helsinkiin tosin näyttää lupaavasti pientä pilkahdusta auringonpaistetta juuri klo 11 kohdalla.
4.1.2011 | Kommentit pois päältä artikkelissa Tänään on auringonpimennys | Lue koko artikkeli »
Radio Aalto petti kuuntelijat
Ilotulituksen SM-kisat olivat tänä vuonna taas tässä ihan kotikulmilla Hernesaaressa. Nelosen ilotulitussivuilla kerrottiin, että ilotulitusta voisi seurata myös radiosta. Radio Aalto lähetti kisoista suoran lähetyksen.
Odotin suurta urheilujuhlan tuntua: asiantuntevia kommentteja, taustatietoa osallistujista, hienojen tulitusten hehkutusta, ilotulitusaiheisia anekdootteja ja paljon muuta. Mitä Radio Aalto tarjosi: lähinnä musiikkia, ja aina välissä kerrottiin seuraava osallistujayritys ja tämän esityksen nimi. Yhden kerran taisi tulla tietoa myös bussi- ja raitiovaunuyhteyksistä.
Mikä pettymys. Olin radiolähetyksen takia päättänyt katsoa tulituksen jalkakäytäväterassiltani. Alemmaksi ammutut tulitteet jäivät telakkahallien taakse, mutta arvelin hyvän radioselostuksen kuitenkin korvaavan puutteet näkymissä.
4.9.2009 | 3 | Lue koko artikkeli »
Aprillipäivä oli ennen toukokuussa
Tänään vietetään taas aprillipäivää, jolloin itse kukin yrittää huijata ystäviään, sukulaisiaan ja tuntemattomiakin. Ethän mene harhaan?
Aprillipäivän historia ei ole kuitenkaan ole useimmille tuttu. Monet esimerkiksi luulevat, että päivää on kautta aikojen vietetty samaan aikaan huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Mutta Suomessakin tähän siirryttiin vasta 30 vuotta sitten, vuonna 1979. Sitä ennen aprillipäivää vietettiin täälläkin kuukautta myöhemmin toukokuun ensimmäisenä.
1.4.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
10 000 päivää
Mari täytti toissapäivänä kymmenen tuhatta päivää. Yllätimme kaverin kanssa hänet aamuisella kakulla ja ananaksella. Aivan täytenä yllätyksenä merkkipäivä ei tullut, sillä hän tiesi sen olevan tuloillaan. Tarkkaa päivämäärä hän ei kuitenkaan ollut laskenut.
Illaksi järjestimme vielä pienet kymppitonnibileet, joihin lähetimme tekstiviestikutsut vain muutamaa tuntia etukäteen. Kymmenkunta ihmistä ehti silti paikalle, ja saimme aikaiseksi ihan mukavat pippalot.
4.1.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa 10 000 päivää | Lue koko artikkeli »
Vuosaaren satamassa avoimet ovet
Jätkäsaaren konttisatamassa ehdin käydä vähän ennen kuin se suljettiin. Sataman toiminta on jo siirtynyt Vuosaareen, mutta viralliset avajaiset ovat huomenna perjantaina. Sunnuntaina 30.11. Vuosaaressa on sitten avoimien ovien päivä, tai Suuri satamapäivä, kuten sitä sataman sivuilla mainostetaan.
Ehkä sinne pitäisi mennä katsomaan. Sunnuntaiksi tosin on luvassa melko huonoa säätä. Ei varmaankaan viitsi räntäsateeseen mennä. Toisekseen, tuollaiset koko perheen tapahtumat kasvomaalauksineen ja kengurumeininkeineen (mitä ikinä se sitten onkin) eivät ole niitä kaikkein innostavimpia. Ja jossain välissä pitäisi messuunkin ehtiä.
27.11.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
Valokuvia Ferrareista
Kortinlukijani on kateissa, enkä saa siirrettyä kuvia kameralta. Mutta laitetaan tänne vähän vanhempia otoksia.
Tässä olisi 16 huhtikuussa 2007 ottamaani Ferrari-kuvaa. Kyseisellä autovalmistajalla oli tuolloin jokin merkkipäivä, ja sen kunniaksi järjestettiin kokoontumisajoja eri maissa. Yksi niistä oli Helsingissä, jossa autot kävivät muun muassa Italian suurlähettilään residenssin edustalla Tehtaankadulla.
Mainittakoon, että en ole erityisemmän kiinnostunut autoista eikä Ferrarillakaan ole minulle mitään erityistä hohtoa. Mutta kun tällainen kuvasarja on tullut otettua, niin laitetaan se nyt blogiin esille.
7.11.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Valokuvia Ferrareista | Lue koko artikkeli »
Onnelliset kaupungit

Happy Planet -indeksi yhdisti eri maiden ekotehokkuuden niiden asukkaiden onnellisuuteen. Parhaiten pärjäsivät siis ne, jotka tuottivat onnellisuutta pienimmin ympäristörasituksin.
Megapolis 2023 -tapahtumassa kysytään, kuinka sama voitaisiin tehdä kaupungeissa. Millainen olisi onnellinen, mutta samalla myös ympäristön kannalta kestävä, kaupunki? Tapahtuman pääseminaarissa Vanhalla ylioppilastalolla aiheesta keskustellaan asiantuntevien tahojen kanssa. Puhujavieraita on niin Helsingistä kuin muista kaupungeista merten takanakin.
18.9.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Onnelliset kaupungit | Lue koko artikkeli »
Kristillinen ympäristöseminaari
Suomessa toimii kansainvälinen kristillinen ympäristöjärjestö, jolla on ainakin kotisivujensa mukaan kovin pitkä nimi ”A Rocha Suomi-Finland, Kristityt luonnon puolesta ry”. En tiedä yhdistyksestä juuri mitään. Toiminnan painopisteenä näkyy olevan luontoretkien järjestäminen sekä perheille suunnattu ympäristökasvatus. Varmaankin ihan hyvää työtä.
A Rocha järjestää syyskuussa myös kristillisen ympäristöseminaarin, jonka sisältö vaikuttaa mielenkiintoiselta. Harmi vaan, että se on minun kannaltani kaukana Turussa. Tuskin siis tulee lähdettyä paikalle, mutta mainostetaan sitä nyt kuitenkin täällä.
5.8.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
Helsinki-viikossa on 10 päivää
Helsinki-päivä on 12.6., mutta tänä vuonna Helsinki ei tyydy yhden päivän juhlintaan. Helsinki-päivän ympärille tulee tänä kesänä Helsinki-viikko. Ja koska viikkokin on näin isolle kaupungille aika vähän, niin sitäkin on pidennetty 10 päiväksi. Viikko alkaa perjantaina 6. kesäkuuta ja jatkuu sunnuntaihin 15.6. asti.
28.5.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Helsinki-viikossa on 10 päivää | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: tapahtumat
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä