ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

tiede

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "tiede".

Pikku prinssi ja maantieteilijä

Pikku Prinssi Google

Tänään on kulunut 110 vuotta lentäjäkirjailija Antoine de Saint-Exupéryn syntymästä. En olisi tosin asiaa mitenkään havainnut, jos Google ei olisi sen kunniaksi muuttanut logoaan Pikku prinssi -teemaiseksi.

Pikku Prinssi (Le Petit Prince, 1943) on Saint-Exupéryn tunnetuin teos, ja on se itsellänikin hyllyssä (monien muiden ranskaa opiskelleiden tavoin tietysti alkukielellä). Maantieteilijän kannalta mielenkiintoista on myös se, että matkatessaan tähdeltä toiselle hän tapaa – ainoana tiedeyhteisön edustajana – myös maantieteilijän.

Se, mitä maantieteilijä kertoo Pikku prinssille maantieteestä, särähtää kuitenkin maantieteilijän korvaan:

Helsingin historiallinen kartasto

Helsingin kaupungin tietokeskuksen julkaisema Helsingin historiallinen kartasto on valmistunut muutama päivä sitten.

Kartasto on osa kansainvälistä Historic Town Atlas -projektia, jonka tiimoilta on muualla Euroopassa julkaistu viime vuosikymmenien aikana jo 400 historiallista kaupunkikartastoa. Helsingin kartasto on tehty tuossa projektissa asetettujen standardien mukaisesti.

En ole päässyt vielä hypistelemään itse kartastoa, mutta eilen Tieteiden talolla pidetyssä Urban History Workshopissa siitä näytettiin Powerpoint-esitys. Itse kirjasta en nähnyt kuin kannen ja senkin melko kaukaa, mutta esitys oli varsin vaikuttava. Kirja vaikuttaisi olevan tasokasta työtä ja tarjoaa varmasti arvokasta aineistoa niin tutkijoille kuin muillekin Helsingin historiallisesta maantieteestä kiinnostuneille.

Naiset, miehet ja näiden erot

Ripaskaa

Miehet ja naiset ovat erilaisia, kertoo jälleen uusi tutkimus. Verkkouutiset kertoo Daily Telegraph -lehden uutiseen viitaten, että tutkijat olivat havainneet aivon eri alueiden aktivoituvan eri tavoin miehillä ja naisilla heidän katsellessaan taidetta.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että eroja havaittiin avaruudellista hahmottamista ohjaavan päälaenlohkon alueella.

Paikkojen mielenkiintoisuus

Uutelan neva

Flickr-kuvanjakopalvelussa on toiminto, joka järjestelee kuvia niiden mielenkiintoisuuden (interestingness) mukaan. Sivujen mukaan kyseessä on uusi ja ällistyttävä toiminto – olkoonkin, että se on ollut käytössä jo useampia vuosia.

Monet eri tekijät vaikuttavat siihen, mikä Flickrin mielenkiintoisuusparametrin perusteella on kiinnostavaa ja mikä ei: mistä kuvia klikataan, kuka kommentoi niitä ja milloin, kuka merkitsee kuvan suosikikseen ja millä tägeillä se on merkitty. Siihen vaikuttavat myös monet muut asiat, joita Flickr ei kerro, ja jotka muuttuvat jatkuvasti.

Ajatteleminen lihottaa

Niko juo Quenchiä

Törmäsin uutiseen, jonka mukaan ajatustyö lihottaa. Selvisipä sitten syy siihenkin, miksi tuo vatsa on sitten lukioaikojen aavistuksen kasvanut. Tosin se paisuminen alkoi jo armeijassa, vaikka siellä ei ajattelua juurikaan tarvinnut harjoittaa.

Ilmiön huomaa öisin tietokoneen äärellä. Silloin, jos vaikka kirjoittaa html-koodia kotisivuille tai lukee uutisia tai blogeja, niin ei välttämättä tule kauheasti mässäiltyä. Mutta jos vääntää jonkin väitöskirjaan liittyvän ongelman kanssa tai yrittää saada artikkelia valmiiksi ennen kuin deadline iskee päälle, niin suklaata ei ikinä saa varattua niin paljon, etteikö se loppuisi kesken. Myös teetä menee pannuittain (muulloin riittää yksi tai kaksi pannullista yössä).

Tiede, totuus ja elämä

Agricolan kirkon torni

Kävin viime sunnuntaina messussa Mikael Agricolan kirkossa, joka on nykyinen kotikirkkoni ja myös vihkikirkkomme. Tarkoitus oli blogata saarnasta jo aiemmin, mutta hukkasin muistiinpanolappuni. Kun se muutaman päivän päästä löytyi, en enää saanut selvää kuin osittain siitä, mitä olin siihen kirjoittanut. Harmi sinänsä, sillä Agricolan kappalainen Matti T. Amnell piti varsin hyvän saarnan päivän teemasta, joka oli ”Totuus ja harha”.

Amnell sanoi, että tiede on suuri Jumalan antama lahja, jonka avulla ihmiset ovat saaneet selvitettyä monia maailman ongelmia. Toisaalta ihmiset eivät ole juuri muuttuneet, eivätkä pahuus ja synti ole kaikonneet. Tieteen avulla pahuus voi saada entistäkin pahempaa tuhoa aikaan maailmassa. Siksi Jumalan sanan täytyy ohjata tiedettä.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit