Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
tietokone
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "tietokone".
Tuxedo NanoPro eli minitietokone Linuxilla

Kun asuu pienessä asunnossa Helsingin kantakaupungissa, niin tietokoneen hankinnassa on syytä huomioida myös koneen vaatima tila. Ei nimittäin ole kuutiot aivan halpoja näillä kulmilla. Siksi kannattaa maksaa pienikokoisuudesta.
Minitietokoneita on jo jonkin aikaa ollut markkinoilla, mutta kaikissa niissä tuntui olevan jotakin pielessä. Yleisin vika oli käyttöjärjestelmä. En halua maksaa Windowsista (Macista puhumattakaan), kun en sellaista käytä. Linuxilla tai ilman käyttöjärjestelmää valikoima on kuitenkin suppea.
Haaveissa oli myös päästä eroon pyörivästä kovalevystä. Ssd-levy on kestävämpi, nopeampi, hiljaisempi ja pihimpi virran kanssa, mutta valitettavasti myös kalliimpi. Tämä ei kuitenkaan ollut ehdoton vaatimus.
11.5.2015 | 5 | Lue koko artikkeli »
Netti on värikäs, mutta Linux harmaa
Lajittelin työpöytäni yläpalkin kuvakkeet niin, että nettiohjelmistot tulivat vasemmalle ja muut oikealle.
Täysin tarkka tuo raja ei nykyisin ole, sillä osaavathan jotkut ensisijaisesti muihin tarkoituksiin suunnitellut ohjelmat tehdä jotakin netissäkin. Oikealle jääneistä ohjelmista en kuitenkaan itse käytä netissä kuin pääteikkunaa, jolla mm. luen sähköpostini.
Se, mikä tuossa kiinnittää huomioni, on se, kuinka paljon värikkäämpi palkin vasen nettiohjelmistolaita on. Onko netti siis värikkäämpi kuin offline-maailma? Kuvaavaa on, että ainoa värikäs kuvake oikealla on Picasa, joka on nettiyhtiö Googlen kuvankäsittelyohjelma.
29.1.2012 | 1 | Lue koko artikkeli »
Prodigen näppäimistö ottaa kantaa
Ostin kesällä Verkkokauppa.comista Prodige-merkkisen valkoisen langattoman näppäimistön. Siinä on sekä hyviä, huonoja että omituisia puolia. Aloitetaan vaikka niistä hyvistä.
Langattomuus on tietysti etu sinänsä, johto olisi vain tiellä. Myös valkoinen väri on etu: yöllä työskennellessä näppäimet näkee näytöstä kajastavalla valolla eikä siten välttämättä tarvitse muuta valonlähdettä.
Kolmas etu on se, että näppäimistön asettelu on uuden SFS-standardin mukainen. Näppäimistöltä löytyvät suoraan niin tanskalaisten ja norjalaisten käyttämät æ ja ø -kirjaimet kuin myös islantilaiset ð ja þ. Itselleni olennaisempaa on kuitenkin se, että hatulliset merkit, kuten š ja ž, on helppo tehdä. Niitä tarvitsee esimerkiksi translitteroitaessa venäläisiä nimiä suomenkieliseen tekstiin.
1.11.2011 | 4 | Lue koko artikkeli »
Opera 10 -turboselain julkaistu
Opera-selaimen uusin 10-versio on nyt ilmestynyt. Versionumero ei huijaa, kyseessä on täyden kympin selain.
Selaimessa on runsaasti uusia ominaisuuksia. Ehkä puhutuin uudistus on Opera Turbo, joka laittaa sivujen latautumiseen vauhtia. Idea on sama kuin Opera Mini -mobiiliselaimessa: sivut haetaan ensin Operan välityspalvelimelle, joka pakkaa sivut pienempään kokoon ja lähettää ne sitten selaimelle. Etenkin hitailla yhteyksillä eron pitäisi olla huomattava.
Kiinteän laajakaistayhteyden päässä nopeudet alkavat nykyään olla sellaisia, ettei turbotoiminnolle välttämättä ole käyttöä. Mutta läppärin kanssa sekalaisia langattomia yhteyksiä käytettäessä nopeudet eivät välttämättä ole parhaimmasta päästä. Silloin turbo tulee tarpeeseen.
1.9.2009 | 3 | Lue koko artikkeli »
Taas oikeakätinen hiiri
Joskus vuosia sitten Helsingin yliopistolla tehtiin tasa-arvokyselyä, jossa kysyttiin vähemmistöjen syrjimisestä. Vastasin siihen, että esimerkiksi yliopiston atk-asemilla esiintyy vasenkätisten syrjimistä.
Ongelmallisinta oli, että monilla tietokoneilla oli hiiriä, jotka oli kai muotoiltu kovinkin ergonomisesti, mutta oikealle kädelle. Vasenkätiselle niiden käyttö oli varsin epämukavaa.
Toinen, mutta pienempi, ongelma olivat opiskelijakirjaston päätteet. Niistä iso osa oli sellaisia, joissa hiiren johto oli niin lyhyt, ettei hiirtä saanut kunnolla siirrettyä näytön vasemmalle puolelle.
1.6.2009 | 4 | Lue koko artikkeli »
Ubuntu 9.04 ilmestyy huomenna

Ubuntu-linuxjakelun uusin versio ilmestyy huomenna torstaina. Luvassa on uuden Gnome 2.26 -työpöytäympäristön myötä hiotumpaa ulkoasua ja parannettuja järjestelmäilmoituksia käyttäjille. Ohjelmistopuolella uutta on OpenOffice.org-toimisto-ohjelmiston uusi 3.0-versio ja Brasero-ohjelma CD- ja DVD-levyjen polttamiseen.
Myös käynnistysaikaan on luvattu parannusta. Ja pinnan alla on tapahtunut parannuksia, jotka eivät käyttäjälle suoraan näy.
Ubuntun ilmaisen asennuslevyn voi jo laittaa tilaukseen Shipit-palvelun kautta. Ei kannata uskoa pelottelua siitä, että se voi kestää jopa kymmenen viikkoa. Ei se ikinä ole niin kauan kestänyt, mutta se on laitettu sinne, jotta käyttäjät lataisivat käyttöjärjestelmän mieluummin suoraan netistä.
22.4.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Ubuntu 9.04 ilmestyy huomenna | Lue koko artikkeli »
Kuinka Mac taivutetaan?
Applen tietokoneet ovat trendikkäitä ja ilmeisesti muutenkin ihan kelpo pelejä, kunhan vain ei kauhistu hintalappua. Mutta enhän minä sellaista voisi hankkia. Kuinka kirjoittaisin laitteesta tänne blogiini, kun en edes tiedä, kuinka niiden nimi taipuu suomen kielessä?
Ongelmaa hahmottaakseni keräsin oheen listan mahdollisia taivutusmuotoja sanan ”Mac” monikon partitiivista:
16.10.2008 | 16 | Lue koko artikkeli »
Facebook ja azerty-näppäimistö
Digitoday kertoo, että liikkeellä on Facebookin salasanojen kalasteluyritys. Siinä Facebookin salasanoja yritetään kalastella osoitteeseen facezbook.com tehdyllä sivustolla, joka näyttää Facebookin kirjautumissivulta. Jotta käyttäjä ei huomaisi tulleensa huijatuksi, johdattaa facezbook-sivusto tietonsa luovuttaneen käyttäjän edelleen aitoon Facebookiin.
Uutisen kirjoittanut Tuomas Linnake ei kuitenkaan näytä olevan tietoinen siitä, että eri puolilla maailmaa käytetään erilaisia näppäimistöjä:
19.9.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
Kampissa käytetään Windowsia
Kampin kauppakeskuksen Narinkkatorin puoleisella seinällä oleva iso mainosnäyttö näyttää pyörivän Windowsin päällä. Ainakin tänään, kun kävin keskuksessa, taulu näytti kovin windowsmaista virheilmoitusta (ja näytti sitä vielä noin vartin myöhemminkin, kun poistuin).
En saanut selvää, mitä virheilmoituksessa tarkalleen ottaen luki. Näyttö ei näytä soveltuvan kovin pienikokoisen tekstin yksityiskohtaiseen esittämiseen.
15.9.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Kampissa käytetään Windowsia | Lue koko artikkeli »
Näppäimistöt ovat käyttötavaraa
Selailin tietokoneelle tallentamiani kuvia ja sieltä löytyi tällainen otos tämän vuoden maaliskuulta. Kuvassa on kasa näppäimistöjä. Joukossa taitaa olla yksi toimiva, muut on kaivettu hyllyiltä ja laatikoista vietäväksi keväällä kaupunkia kiertävään YTV:n kierrätysautoon. Kuva havainnollistaa hyvin sen, miksi en juurikaan harrasta kannettavia tietokoneita.
15.8.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Näppäimistöt ovat käyttötavaraa | Lue koko artikkeli »
Opera 9.5 julkaistu
Maailman edistyksellisisin www-selain Opera on nyt edennyt versioon 9.5. Se on saatavilla ilmaiseksi niin Windowsille, Linuxille kuin Macillekin. Suosittelen lämpimästi sen lataamista koneelle ainakin kokeilemisen iloksi. Betaversiohan on ollut saatavilla jo jonkin aikaa, joten joillekin uusi Opera saattaa olla tuttukin. Itse odottelen yleensä vakaan version julkistamista enkä kokeile betoja kuin poikkeustapauksissa.
12.6.2008 | 4 | Lue koko artikkeli »
Ihminen on kolopesijä
Kaksi ihmistä yhden huoneen asunnossa voi pidemmän päälle olla hankala ratkaisu – etenkin jos se ainoakaan huone ei ole kovin iso.
Kesällä asunnon laajeneminen epäviralliselle ulkoterassillemme helpottaa tilannetta. Mutta nyt olemme keksineet myös ympärivuotisen ratkaisun. Raivasimme sängyn alta laatikoita pois, ja sinne muodostui kiva makuukolo. Se on myös oiva paikka tietokoneelle, koska konettahan on mukavinta käyttää makuultaan. Ja koska jompikumpi meistä on melkein aina koneella, on tämä osapuoli samalla toisen jaloista pois. Pieni asunto ei enää olekaan lainkaan ahdas.
28.4.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
Korruptoituneita valokuvia
Selailin tietokoneeni kovalevylle siirtämiäni vanhoja valokuvia, ja huomasin ison osan talvella 2005 otetuista kuvista menneen pilalle. Kuvissa on eri värisiä vaakaraitoja ja kuvien osat ovat myös liikkuneet vaakasuunnassa siten, että kuviin jää epäjatkuvuuskohtia. Osa kuvista oli haalistunut vähän samaan tapaan kuin vanhat värinegatiiveistä tehdyt valokuvat. Osassa oli varsin kirkkaitakin väriraitoja. Kuvat ovat pääasiassa talvisia Helsinki-kuvia.
25.4.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
Ohjelmisto tietokoneen jakamiseen
Kanadalainen Userful tarjoaa ilmaista ohjelmaa, jolla yhdestä tietokoneesta voi tehdä kaksi – kunhan käytössä on kaksi näyttöä, hiirtä ja näppäimistöä (via Tietokone-lehti). Samaa konetta voi siis käyttää yhtä aikaa kaksi eri käyttäjää. Säästöä tulee paitsi laitekustannuksissa myös pienentyneen energiankäytön kautta.
21.4.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Ohjelmisto tietokoneen jakamiseen | Lue koko artikkeli »
Muista varmuuskopiot
Tänään aamupäivällä uudehko tietokoneemme ei käynnistynyt. Raksutin jo mielessäni, onko kaikesta varmuuskopiot. Melkein kaikesta oli. Valokuvat ja kaikki vähän vanhemmat tiedostot ovat ainakin kahdessa, monet kolmessa tai useammassakin paikassa. Sen sijaan viime öinä työstämästäni kirjan luvusta en ollut vähään aikaan ottanut varmuuskopiota.
15.4.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Muista varmuuskopiot | Lue koko artikkeli »
Uusi tietokone hankinnassa
Nykyinen tietokoneeni on palvellut minua syksystä 2002. Se toimii edelleen, ja siihen on uusittu emolevy, lisätty kovalevytilaa yms. Mutta nyt sen tehot alkavat yksinkertaisesti loppua kesken. Puhti loppuu lähinnä kuvankäsittelyssä, kun digikameroiden tiedostokoot ovat kasvaneet. Uusi kone pitäisi hankkia ja Verkkokauppa.comissa näyttäisi olevan yksi varsin lupaava malli.
1.2.2008 | 3 | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: tietokone
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä