Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
uusimaa
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "uusimaa".
Miksi HSL:n vyöhykelippuja ei hinnoitella kuten pysäköintiä?
Helsingin keskustassa pysäköinti on kallista, vähän ulompana edullisempaa – ja kun tarpeeksi kauaksi keskustasta menee, saa pysäköidä ilman maksua. Näin sen tietysti pitää mennäkin. Kantakaupungissa, ja etenkin keskustassa, tila on kallista ja pysäköinnin järjestäminen maksaa enemmän. Siksi se saa myös maksaa enemmän kuin siellä, missä tilaa on riittämin.
Joukkoliikenteen järjestäminen taas on edullisinta siellä, missä on joukkoja. Kantakaupungissa asutaan tiiviisti, joten joukkoliikenteelle riittää käyttäjiä. Niinpä sen järjestäminen matkaa kohti on täällä halvempaa. Lipun hinnoissa kustannuseroa ei ole juurikaan huomioitu (toisin kuin pysäköinnin hinnassa). Vielä toistaiseksi myynnissä on toki edullisempi raitiovaunulippu, josta on iloa etenkin joukkoliikenteen satunnaiskäyttäjille. Kun HSL saa joskus uuden vyöhykemallinsa aloituskuntoon, niin sitten sekin poistuu.
Kuinka kauas kotoaan kullakin vyöhykkeellä asuva henkilö pääsee halvimmalla kertalipulla HSL:n uudessa vyöhykemallissa?
23.10.2018 | Kommentit pois päältä artikkelissa Miksi HSL:n vyöhykelippuja ei hinnoitella kuten pysäköintiä? | Lue koko artikkeli »
Eläviä joulukalentereita Helsingin seudulla
Tapanilan kaupunginosassa Helsingissä on taas tänäkin vuonna jo perinteiseksi muodostunut elävä adventtikalenteri. Ideana on, että joka ilta on ohjelmassa yksi luukku, joka voi olla jokin esitys tai muu tapahtuma.
Kävin viime vuonna katsomassa yhden luukun (kuvassa) äitini kanssa, kun hän oli käymässä Helsingissä. Silloin ohjelmana oli musiikkiesitys omakotitalon parvekkeelta. Laulu oli kaunista ja tarjottu glögi lämmitti. Kannatti käydä.
Tapanilassa kalenteri on nimeltään adventtikalenteri, koska se alkaa jo ensimmäisestä adventista. Toisaalta luukkuja ei näytä tänä vuonna riittäneen aivan joka illalle.
Neljä vuotta vanhassa lehtijutussa (K&K 27.11.07) kerrotaan, että kalenteri olisi ollut Tapanilassa ensimmäisen kerran vuonna 2007. Idea on saatu Keski-Euroopasta.
30.11.2011 | Kommentit pois päältä artikkelissa Eläviä joulukalentereita Helsingin seudulla | Lue koko artikkeli »
Valokuvia syksyisestä Nuuksiosta
Kävin syyskuun lopulla pitkästä aikaa Nuuksiossa. Ranskalainen maantieteilijäkollegani Antoine oli käymässä Suomessa ja halusi tehdä retken sinne. Eihän se lainkaan hassumpi idea ollutkaan. Otimme mukaan myös naapurin labradorinnoutajan Doran.
Menimme Leppävaaran asemalta bussilla 28 Siikajärven pohjoisreunalle. Sieltä lähtee yksi Nuuksion monista ulkoilureiteistä. Ensimmäiset puoli kilometriä matkasta oli autollakin ajettavaa hiekkatietä. Vastaan tulikin ilmeisesti joku kansallispuiston työntekijä autollaan. Muita ihmisiä emme Nuuksiossa nähneetkään.
Päivä oli kaunis ja aurinkoinen, eikä edes kovin kylmä. Retkeilijöitä ei kuitenkaan näkynyt. Ehkä se johtui siitä, että oli arkipäivä, tiistai. Tai sitten kaikki olivat Sipoonkorvessa. Siellä on kuulemma jopa ruuhkaa, ainakin jos etsii autolla parkkipaikkaa (HSOK 1.10.11).
14.10.2011 | Kommentit pois päältä artikkelissa Valokuvia syksyisestä Nuuksiosta | Lue koko artikkeli »
Marketanpuisto ja Espoon tuulimylly
Sain kuulla, että Espoossa on tuulimylly, ja löytyipä siitä googlettamalla valokuvakin. Sijaintipaikaksi oli merkitty Marketanpuisto. En ollut sellaisesta paikasta ennen kuullutkaan, mutta Järvenperässä Kehä III:n varrelta sen piti löytymän. En jäänyt selvittämään sen enempää, vaan lähdimme siskoni kanssa paikan päällä tuota nähtävyyttä katsomaan.
Vähän pettymys se sitten kuitenkin oli. Luulin, että se olisi ollut jokin historiallinen mylly, joka on seisonut paikallaan jostakin viime vuosisadalta. Kyseessä oli kuitenkin lasten leikkikentän viereen piha- ja puistorakentamisen näyttelyn koristeeksi pystytetty viritelmä. Sellaiseksi se ei tosin ollut lainkaan paha.
14.7.2010 | Kommentit pois päältä artikkelissa Marketanpuisto ja Espoon tuulimylly | Lue koko artikkeli »
Vanjärven rantamaisemia
Vanjärvi on nykyisen Turkin suurin järvi. Se on kuitenkin ollut aikaisemmin niin rautakautisen Urartun valtakunnan ja sittemmin armenialaisten ydinalueita. Jälkimmäiset jättivät järven rannoille ja saarille useita hienoja kirkkoja ja luostareita.
Tässä kuvasarjassa ei kuitenkaan ole kyseessä se Vanjärvi (eikä myöskään Sevanjärvi). Vanjärvi on myös kylä ja järvi Vihdissä. Pitihän se käydä katsomassa jo ihan nimenkin takia, kun ei tuolla kuuluisammalla Vanjärvellä ole vielä tullut käytyä.
2.7.2010 | Kommentit pois päältä artikkelissa Vanjärven rantamaisemia | Lue koko artikkeli »
Haapajärven punainen puukirkko

Haapajärven kirkko Kirkkonummen Veikkolassa on pieni punamultainen puukirkko. Nykyinen kirkko on otettu käyttöön vuonna 1823, mutta se ei ole kulmakunnan ensimmäinen kirkko. Aikaisempi kirkko oli tosin vähän eri paikassa.
Kirkko on kuulemma suosittu vihkikirkko. Ei mikään ihme, onhan se kaunis punainen kirkko, ja sijaitseekin mukavasti metsän siimeksessä.
Kävin Haapajärven kirkolla siskoni kanssa viime joulukuussa ja otin siellä talvisia valokuvia. Laitoin tuohon alle niistä muutaman.
17.3.2010 | Kommentit pois päältä artikkelissa Haapajärven punainen puukirkko | Lue koko artikkeli »
Kirkoissa kannattaa käydä sisälläkin
Viime vuosikymmenten suomalainen kirkkorakentaminen ei yleensä juuri kehuja kerää. Ja eiväthän ne laatikkokirkot useinkaan mitään ympäristönsä erityisiä kaunistuksia ole.
Kannattaa kuitenkin käydä myös sisällä, jos ovi vain on auki. Moni rumilus kätkee sisäänsä yllättävän hienon kirkkosalin.
Kuvassa on vuonna 1980 valmistunut Espoonlahden kirkko Espoossa. Seurakuntayhtymän sivujen mukaan kirkko on ulospäin sulkeutunut ”kuin se olisi osa ympäröivän Espoonlahden kallioita”. Onhan kalliossa oma kristilline symboliikkansa (sulkeutuneisuudessa ei ehkä niinkään), mutta en voi pitää toteutusta kovin onnistuneena. Sisältä kirkko kuitenkin yllättää.
24.8.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Kirkoissa kannattaa käydä sisälläkin | Lue koko artikkeli »
Kieltokylttien lähiöt

Yksi lähiöiden ikävistä puolista on se, että ne ovat täynnä kieltokylttejä. Ainakaan koiria ei haluta minnekään, mutta monessa paikkaa pitää erikseen kieltää kulkeminen ja moni muukin asia.
On kylttejä kantakaupungeissakin, mutta vähemmän. Siellä täytyy kieltää lähinnä autoilijoita, jotka muuten jättäisivät autonsa mihin ikinä saisivatkaan sen mahtumaan. Muut liikkujat sen sijaan pystyvät paremmin hahmottamaan ympäristöä, koska ruutukaava on selkeä ja luettava.
Lähiöissä talot on sijoiteltu väljemmin ja hajanaisemmin. Rakennusten väliin jää kaikenlaisia maalänttejä, joiden status on epäselvä. Siksi tarvitaan kieltotauluja.
17.8.2009 | 6 | Lue koko artikkeli »
Bussimatkailua Espoossa
Kävin perjantaina Espoossa. Ei minulla sinne mitään ihmeellisempää asiaa olisi ollut, mutta kun voitin seutulipun YTV:n kilpailussa, niin pitäähän sitä välillä käyttääkin.
En suunnitellut matkaa juurikaan etukäteen, vaan menin Kamppiin ja hyppäsin ensimmäiseen Espooseen menevään bussiin. Se oli 156, päätepysäkkinä Sunanniitty. Espoo-tuntemukseni on sen verran huonoa, etten tiennyt missä sellainen Sunanniitty on, mutta arvelin sen selviävän viimeistään perillä.
Päädyin sitten Espoon keskukseen.
9.8.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Keväisiä kuvia Martinlaaksosta
Aina välillä tulee harrastettua matkailua naapurikaupunkien lähiöihin. Viime lauantaina tulin tutustuneeksi Vantaalla sijaitsevaan Martinlaaksoon, jossa olen aikaisemmin käväissyt vain varsin pikaisesti. Ei minulle tälläkään kertaa jäänyt aikaa kovin pitkään kierrokseen, mutta ehdin kuitenkin vähän kuljeksia ympäriinsä.
Martinlaakso on suoraan sanottuna varsin edustava esimerkki siitä, mitä kaikkea 1970-luvulla tehtiin väärin. Tosin valitettavasti aika iso osa kaupunkirakentamisesta tehdään yhä nykyäänkin jotakuinkin samalla tavalla väärin.
5.5.2009 | 2 | Lue koko artikkeli »
Epäilyttävää naapurustoa
Huomasin kävijätilastoista, että sivustolleni on tultu kohtalaisen usein sangen pahaenteiseltä kuulostavalta Bad Neighborhood -sivustolta.
Linkin takaa löytyy tekstilinkkien tarkastin, jolla voi katsoa, ettei vahingossa linkitä mihinkään kovin epämääräiseen paikkaan. Hakukoneet kun ovat välillä tarkkoja siitä, mihin sivustolta linkitetään. Jos linkkien kohteet ovat kovin spämmähtäviä, niin linkittävää sivua arvellaan samanlaiseksi. Ja sehän tietysti pudottaa sijoituksia hakukoneiden tuloksissa.
28.4.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Epäilyttävää naapurustoa | Lue koko artikkeli »
Talviretki Pornaisiin
Pornainen on pieni kunta Uudellamaalla tuossa vähän matkaa Helsingistä koilliseen. Ei se kaukana ole, mutta ei siellä ollut ikinä tullut käytyä. Kun meillä viime viikonloppuna oli auto käytössämme, niin päätimme Marin kanssa lähteä käymään siellä. Mukaan otimme myös yhden kaverin koiran, jottei sen tarvinnut jäädä koko päiväksi yksikseen.
Retken ensimmäinen kohde oli Sipoon Nikkilä, jossa kävimme messussa. Emme halunneet lähteä niin aikaisin, että olisimme ehtineet kymmeneksi Pornaisiin asti. Sieltä jatkoimme sitten varsinaiseen kohteeseemme Pornaisiin.
25.3.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Valokuvia Sipoonkorvesta

Lupailin aiemmin, että kirjoittelen talven iloksi kesäisiä juttuja aurinkoisin valokuvin. Vähän vähille tuo on jäänyt, mutta kaivoin tähän kirjoitukseen muistoja viiden ja puolen vuoden takaa kesältä 2003. Kävimme silloin Marin kanssa yhden yön telttaretkellä Sipoonkorvessa.
Sipoonkorpi on laaja ja pitkälti varsin luonnontilainen metsäalue Sipoon, Vantaan ja tämän vuoden alusta alkaen myös Helsingin rajamailla. Suurin osa siitä on yhä edelleen Sipoon alueella.
16.1.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Valokuvia Sipoonkorvesta | Lue koko artikkeli »
Luomakunnan sunnuntai
Tänään oli luomakunnan sunnuntai. Sopiva paikka sunnuntain saarnalle oli siten pienen metsikön keskellä sijaitseva Otaniemen kappeli, jonka sisältä näkee komeasti ulos luontoon. Messuvuorossa oli pastori Eva Kanerva. Vanhan testamentin lukukappaleena luettiin osa luomiskertomuksesta viulun ja kanteleen säestämänä. Messu oli muutenkin varsin monipuolinen musiikin suhteen, sillä lisäksi kuultiin myös niin pianon kuin perinteisten urkujenkin soittoa ja laulettiin yksi laulu myös ilman säestystä.
1.6.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Luomakunnan sunnuntai | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: uusimaa
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä