Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
verotus
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "verotus".
Dominica nosti maastapoistumisveroa
Maastapoistumisvero (departure tax) on monessa maassa kerättävä vero, joka pitää maksaa maasta poistuttaessa. Usein se on jo mukana lento- tai muiden matkalippujen hinnassa, mutta joissakin maissa, kuten Dominicalla, se pitää erikseen maksaa maasta poistumisen yhteydessä.
Ainakin Dominicalla vero pitää maksaa käteisellä; kortit eivät käy. Olin itse tähän varautunut ja jättänyt sopivan määrän paikallista valuuttaa lompakkooni. Edelläni jonottaneelle turistirouvalle tilanne tuli kuitenkin yllätyksenä ja hän oli siitä kovin tuohtunut. Onneksi oli ajoissa satamassa, niin ei tullut kiire, vaikka joutui lähtemään rahaa vaihtamaan.
Viimeksi Dominicalta lähtiessäni, eli helmikuussa tänä vuonna, veron suuruus oli 59 Itä-Karibian dollaria (tämänhetkisellä kursilla noin 20 euroa). Veroa on kuitenkin äskettäin nostettu, ja korotus on ollut varsin huomattava (DNO 10.5.17).
11.5.2017 | 1 | Lue koko artikkeli »
Verottaja ammattiliittojen asialla

Koska tänään tulot ja verot ovat päivän puheenaihe, niin julkaisen kesällä verotoimistossa ottamani kuvan. Siinä näkyvässä ohjeistuksessa annetaan harhaanjohtavaa tietoa verokortin hakijoille.
Ammattiliitot pyrkivät antamaan herkkäuskoisille sellaisen kuvan, että työttömille maksettavat ansiosidonnaiset korvaukset tulisivat heiltä ja, että niiden saaminen olisi jotenkin liittojen jäsenyydestä kiinni. Todellisuudessahan nuo korvaukset tulevat työttömyyskassojen kautta. Niihin kuuluakseen ei tarvitse olla minkään sortin liiton jäsen.
Ammattiliittojen jakamana disinformaatio on tavallaan ymmärrettävää, vaikkei tietenkään hyväksyttävää. Omaa asiaansahan ne siinä vain ajavat. Viranomaisten pitäisi kuitenkin jakaa neutraalia tietoa eikä ajaa ammattiyhdistys- tai muutakaan eturyhmäasiaa.
3.11.2014 | 1 | Lue koko artikkeli »
Yleverosta kompromissi
Yleveron ensi vuoden indeksikorotukset päätettiin jäädyttää. Jotkut, kuten kansanedustaja Silvia Modig (vas), ovat nähneet tämän Ylen riippumattomuuden kaventamisena. Yleisradion rahoituksen pitäisi heidän mukaansa tulla ennustettavasti sovitun kaavan mukaan.
Moni muukin kuin minä taas on sitä mieltä, että puoli miljardia euroa vuodessa on aikamoisen iso määrä rahaa, ja Ylen budjettia pitäisi ennemminkin pienentää kuin kasvattaa. Sen jäädyttäminen yhdeksi vuodeksi ei ole kuin hyvä alku.
Nämä intressit on kuitenkin sovitettavissa yhteen: sovitaan, että Yleisradion budjettia tiputetaan tasaisesti esimerkiksi kaksi prosenttia vuodessa, vaikka sitten indeksikorjatusta summasta. Tilanne oli Ylelle täysin ennustettava, ja budjetin pienentymiseen olisi helppo varautua suunnitelmallisesti ennalta. Ylen väitetty riippumattomuus ei kärsisi, mutta kestämättömän suureksi kasvanut budjetti ja sen aiheuttama verorasitus kansalaisille kuitenkin astettain pienenisivät tolkullisemmalle tasolle.
21.3.2014 | 1 | Lue koko artikkeli »
Maksat yleveron kahteen kertaan
Yleisradioveron vuotuinen tuotto on noin puoli miljardia euroa. On kuitenkin virhe olettaa, että Yleisradion kustannus yhteiskunnalle rajoittuisi siihen.
Jos Yleisradion nykyinen ohjelmisto poistuisi verorahoituksen piiristä, niin vastaavaa ohjelmistoa tulisi enemmän kaupallisille kanaville. Tällä hetkellä se ei niille kannata, koska verorahoilla ilman markkinariskiä toimivaa mediataloa vastaan on hankala kilpailla.
Kaupalliset kanavat maksavat tuotostaan veroja. Nyt nuo verotuotot jäävät yhteiskunnalta saamatta. Tilanne on suorastaan absurdi: käytetään verorahoja siihen, että saadaan vähemmän verotuloja.
Yleisradion koko kustannus yhteiskunnalle ei kuitenkaan rajoitu edes tähän.
22.2.2014 | 2 | Lue koko artikkeli »
Taiteen ja taiteilijan määrittelemisestä
Kirjoitin Lipsanen & Ruso -blogiin eilen merkinnän Guggenheimin varjosta.
Muun asian ohessa sanoin, ettei nykytaide ole rakentavaa, eikä siitä keskusteltaessakaan siksi täydy olla rakentava. Sanoin nykytaiteen olevan ”pelkkä puhkeamistaan odottava kupla”, jonka edistämiseen ei ole syytä käyttää verorahoja.
Merkintää kommentoi Rami, joka kysyi, mitä mahdan tuolla sanomisellani tarkoittaa. Hän kirjoitti myös:
Omasta mielestäni meillä on sekä varaa että syytä tukea nykytaidetta. Ennen kaikkea ostamalla sitä omiin koteihin ja yrityksiin mutta myös verovaroilla.
En tiedä, keitä ovat Ramin tarkoittamat ”me”, mutta Rami on toki vapaa ostamaan tai muulla tavoin tukemaan nykytaidetta. Ei sitä ole missään nimessä syytä kieltää. Ongelmalliseksi tilanne muuttuu vasta sitten, kun toimitaan veronmaksajien rahoilla.
28.4.2012 | 1 | Lue koko artikkeli »
Nykytaide kuin juna-aikataulu
Kokoomuspoliitikko Harry Bogomoloff on käynyt Helsingin juhlaviikoilla kuuntelemassa muun muassa Kalevi Ahon huilukonserttoa eikä ollut erityisen vaikuttunut kuulemastaan. Hänen mielestään kyseessä oli kauhea puolituntinen kakofonia.
En ole Ahon konserttoja kuunnellut. Luotan kuitenkin tässä Bogon arvioon. Todennäköisesti olisin ollut esityksestä jotakuinkin samaa mieltä.
Tätä kirjoittaessani Bogon kirjoitukseen sataa kommentteja. Niissä toistuu vanha tuttu kaava: Katriina Kajannes kertoo jonkun aikalaiskriitikon pitäneen ”Beethovenin sinfoniaa juopuneen musiikkina” ja Antti Liikkasen mielestä Bogon kannattaa Picasson näyttelyyn menemisen sijaan ostaa iltapäivälehti.
28.8.2009 | 16 | Lue koko artikkeli »
Kulutusjuhlaa valtion tuella

Kulutusjuhla on nyt paitsi blogi ja yhdistys myös kulttuurilehti. Tai ainakin sille on myönnetty 2000 euroa opetusministeriön kulttuurilehtitukea (pdf).
Tukea myönnettiin lehden jakeluun. Kun kyseessä kuitenkin on nettilehti, niin jakelukustannukset ovat verraten pienet. Jakeluahan on tuolloin oikeastaan vain palvelimen ylläpito, siis lähinnä webhotellipaketti. Tukea oli haettu myös palkkakustannuksiin ylläpitäjälle ja toimitussihteerille, ja niistä ensimmäisen tehtävänkuva liittyneekin osin jakeluun.
6.7.2009 | 4 | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: verotus
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä