ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

web

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "web".

Vivaldi on uusi Opera

Vivaldi-selain

Käytin Operaa pääasiallisena webselaimenani noin vuosituhannen vaihteen tienoilta tämän vuoden kesäkuuhun asti. Yhden syyn, miksi alunperin ihastuin Operaan, kerron vasenkätisyyssivuillani. Tässä merkinnässä kerron, miksi siirryn nyt Operasta Vivaldiin.

Operan parhaita puolia oli sen muokattavuus. Käyttöliittymässä pystyi eri palkit ja paneelit heittelemään niille paikoille kuin halusi ja erilaisia toimintonäppäimiä sai tarpeensa mukaan valita laajasta valikoimasta. Olinkin kustomoinut selaimen ulkoasun hyvin pitkälti omanlaisekseni.

Ensimmäinen vakava särö suhteeseemme tuli, kun Opera vaihtoi oman Presto-selainmoottorinsa Chromenkin käyttämään Blinkiin. Linux-käyttäjänä sen tosin ensi alkuun huomasi vain siitä, että selaimen kehitys päättyi. Myöhemmin Blink tuli Linux-Operaankin, ja selain alkoi tuntua vain pintapuolisesti operamaiseksi tehdyltä Chromium-kloonilta. Jossain välissä katosi myös Operan verkkoyhteisö. Käyttämäni tiedostojen jakamiseen soveltunut Opera Unite taisi kadota jo aiemmin.

Miljoona on nyt kasassa

Miljoona

Aiheet-blogin laskurissa luku pyörähti äsken toiselle miljoonalle. Toivottavasti se tulee täyteen vähän nopeammin kuin ensimmäinen, jonka kertymiseen meni melkein kahdeksan vuotta.

Koska olen ottanut talteen paitsi ensimmäisen kymppitonnin myös kunkin sitä seuraavan sadan tuhannen rikkoutumisen, sain kätevästi piirrettyä kuvaajan kävijämäärän kehityksestä. Luvut perustuvat blogin virolaisen OK.ee:n tarjoamaan laskuriin, joka näkyy tämänkin sivun alareunassa.

Taas tuli tuhat täyteen

Äskettäisen uskontodialogiartikkelini kommenteissa kerroin, että se oli tuhannes blogimerkintäni, jos lasketaan mukaan kirjoitukseni myös blogeissa Lipsanen & Ruso ja Oikealla asialla.

Jos lasketaan myös tässä blogissa julkaistut tviitit mukaan, niin sitten tämä on tämän blogin tuhannes julkaisu.

Seuraavaa tasalukumerkkitapahtumaa voidaan odottaa, kun blogin kävijämäärä rikkoo miljoonan. Vielä mennään vasta 965 tuhannen tienoilla.

Blogilista lopettaa – mitä tilalle?

Blogilista.fi

”Blogilista.fi-palvelu lopettaa toimintansa maanantaina 1.6.2015”, kerrotaan Blogilistan etusivulla. En varsinaisesti ihmettele, sillä eihän palvelua ole enää kehitetty vuosiin. Pettynyt kuitenkin olen, sillä olen käyttänyt sitä niistä ajoista asti, kun se vielä sijaitsi Pinseri-blogin hoivissa ja oli nimeltään Päivän Pamaus.

Seuraamani blogit eivät ole lopettamista noteeranneet, mikä johtunee siitä, että ei palvelua taida moni enää aktiivisesti käyttää. Googlettamalla löysin joitakin tyrmistyneitä kommentteja muoti- ja lifestyle-blogeista. Ne lienevätkin olleet viime aikoina Blogilistan pääkäyttäjäjoukko.

Kaipailin joskus yleisblogeja

Silakat halsterissa

Huhuilin täällä joskus yleisblogien perään. Sellaisia oli joskus ennen vanhaan eli kymmenisen vuotta sitten. Ne olivat blogeja, joissa kirjoiteltiin milloin mistäkin aiheesta – vähän kuin tämä Aiheet siis.

Nyt sellainen sitten olisi. Vanhojen aikojen tuntu on taattu, sillä kirjoittajatkin ovat samoja. Blogimaailman vanhainkoti Wanha Blogistania on avautunut ja muutama juttukin on jo julkaistu. Kirjoittajat ovat niitä, jotka bloggasivat suomeksi jo silloin kymmenisen vuotta sitten.

Periaatteessa minäkin kuuluisin joukkoon, sillä ensimmäinen blogini Oikealla asialla alkoi jo vuonna 2004. Taidan kuitenkin pysyttäytyä täällä oman, nykyisen blogini puolella.

Wanha Blogistania, toisin kuin useimmat muut uudet blogit, löytyy tietysti myös Blogilistalta. Sieltä tilaamaan ja lukemaan.

Vieraskirja vuosille 2015–2018

Sorsia Ruoholahden kanavassa

Jatketaan samalla vieraskirjalla myös vuosi 2018.

Nettivieraskirjat, joihin voi jättää terveisensä tai vaikka kommenttinsa sivustosta, olivat yleisiä www:n alkuaikoina. Sittemmin ne ovat käyneet harvinaisemmiksi. Domnik.netissä sellainen oli viimeksi vuonna 2005.

Ehkä on jo aika kokeilla uudestaan, josko tämä taas toimisi? Tämän merkinnän kommentit toimivat Domnik.netin vieraskirjana vuoden 2015 ajan (täydennys 3.1.2016: jatketaan samalla vieraskirjalla myös vuosi 2016).

Vanhat viestit vuosilta 1999–2005 ovat toki edelleen tallessa.

Uusi vuosi, uusi nimi blogille

Tämän blogin nimi on 2.1.2015 alkaen ”Aiheet”. Muutos ei ole suuren suuri, sillä se on tähän asti ollut ”Aiheita”.

Pohdiskelin näiden kahden (ja muutaman muunkin) nimen välillä jo blogia ensimmäisen kerran nimetessäni. Ehdin jo asettaa blogin osoitteeksi aiheet.domnik.net, mutta päädyin sitten nimessä kuitenkin monikon partitiiviin. Nyt on tämäkin ristiriita korjattu.

Toinen nimenvaihtoon vaikuttanut tekijä oli sittemmin tietooni tullut seikka, että Jouko Turkka on jo vuonna 1982 kirjoittanut kirjan nimeltä ”Aiheita”. En ole sitä lukenut, mutta en halunnut blogini nimen olevan sen kopio.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun blogin nimeä muuttelen, mutta jäänee edellistä yritystä pitkäkestoisemmaksi.

HSL:n aikataulukikkareen upottaminen kotisivuille

Bussi 14 Hernesaaressa

Minulla on ollut selaimen aloitussivulla upotettuna eniten käyttämieni bussien ja raitiovaunujen seuraavien lähtöjen aikataulut haettuna HSL:n Omat Lähdöt -palvelun kautta. Palvelu on kuitenkin sittemmin lopetettu, eikä se ollut ensimmäinen kerta. Jo tätä ennen hain aikataulut sivulle jostakin (en enää muista, mistä). Olisi käytännöllistä, jos nuo kikkareet toimisivat vähän kauemmin – ei tarvitsisi vähän väliä hakea niitä uudelleen.

Koska aikataulut varmaan kiinnostavat myös naapureita, laitoin lähikulmien seuraavat lähdöt myös asukasyhdistyksen etusivulle. Upotuskoodit piti tällä kertaa hakea HSL:n Oma Reittiopas -sivustolta, jonne tietysti piti ensin tehdä tunnukset.

Aiheita-blogi uudistuu

Aiheita-blogi on paraikaa uudistumassa niin ulkoasunsa kuin monien toiminnallisuuksiensakin osalta. Jos jokin näyttää kummalta tai blogi ei hetkeen toimi lainkaan, niin syy on todennäköisesti tässä. Palaa silloin hetken päästä uudelleen.

HSL:n Oma matkakortti -palvelu ei pärjää Tallinnalle

Bussipysäkki Kampissa

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) on avannut uuden Oma matkakortti -verkkopalvelun, jossa voi muun muassa tarkistaa matkakorttinsa saldon. Tällaisen joukkoliikenteen satunnaiskäyttäjän kannalta onkin kätevää, että voi aina tarvittaessa tarkistaa, paljonko siellä matkakortilla onkaan arvoa jäljellä.

Palvelu on vasta koekäytössä, mutta jo nyt voi sanoa, että se on turhan raskas ja monimutkainen. Yksinkertaisempikin toteutus olisi varmasti ollut mahdollinen.

Jotta matkakorttinsa saldoa ja muita tietoja pääsee tarkastelemaan, on sivuille ensin luotava tili. Minulla on jo tili HSL:n Omat lähdöt -palveluun, mutta jostakin syystä en voi käyttää samoja tunnuksia tässä palvelussa. Miksi ihmeessä tätä varten on luotava uudet?

Zalando on toimivaksi hiottu nettikauppa

Värikkäitä kahvikuppeja ja leikkuulauta

Zalando on suhteellisen nuori saksalainen vaatteiden, kenkien ja kodintavaran nettikauppa, joka viime vuonna saapui myös Suomeen. Zalandon ilmaantumista ei ole voinut olla huomaamatta, sillä sen verran laajaa sen mainonta ainakin netissä on ollut.

Minuun otettiin Zalandosta yhteyttä ja tarjottiin alennuskoodia, jos kirjoitan heistä täällä blogissa. Ja sehän minulle kävi.

Zalandon pääartikkeli ovat vaatteet, ja niitä minäkin aluksi katselin. Kun olen tällainen joka suuntaan suurikokoinen mies, niin valikoima oli etenkin housupuolella kovin rajoittunutta. Paidoista löytyi joitakin isompiakin kokoja (kun nyt kävin uudestaan, niitä löytyi paljon enemmänkin – olinko huono löytämään, vai onko niitä tullut lisää?). Hinnat olivat kuitenkin aika paljon korkeampia kuin mitä olen paidoista tottunut maksamaan. Toki ovat sitten merkkitavaraa.

WordPress-ohjeet päivitetty versioon 3.5

WordPress 3.5

Päivitin Domnik.netin sivuilla olevat WordPress-käyttäjän ohjeet WordPressin uusimman 3.5-version mukaisiksi.

Ohjeet on tehty nimenomaan WordPress-sivujen sisällöntuottajia, ei ylläpitäjiä, ajatellen. Niiden käytännön tarve on syntynyt, kun olen tehnyt WordPress-pohjaisia sivustoja eri järjestöille. Silloin on ollut tarvetta mahdollisimman yksinkertaisille ohjeille, jotta vähemmänkin tietokoneiden kanssa touhunnut käyttäjä pystyy tuottamaan sivuille sisältöä.

Verrattuna edelliseen versioon 3.4, WordPress ei ole muuttunut tässä välissä kovin paljon. Näkyvin muutos on painikkeiden päivittyminen kantikkaammiksi, mikä kai on modernimpaa. Toiminnoissa isoin muutos on kuvien ja muiden mediatiedostojen lisäyksessä. Se on päivitetty varsin uudenlaiseksi, ja pääasiassa muutos on parempaan.

Blogeja ei enää kommentoida – eikä ihme

Aiheita-blogiin ei ole enää tullut entiseen tapaan kommentteja. Tämä siitä huolimatta, että kävijämäärät kasvaneet.

Käsittääkseni kyse ei kuitenkaan ole vain tästä blogista, vaan ilmiö on yleisempi. Pitkiä kommenttiketjuja näkee nykyään vain hyvin suosituissa blogeissa tai erityisen provosoivissa merkinnöissä. Jotkut blogiympäristöt, kuten Uusi Suomi ja Kotimaa24, ovat myös onnistuneet keräämään ympärilleen yhteisön, jossa kommentointi on melko aktiivista.

Yksi syy varmasti on se, että keskustelut käydään nykyisin useammin Facebookissa tai Twitterissä. Joku jakaa merkinnän ja keskustelee siitä kavereidensa kanssa omalla seinällään. Blogiin asti keskustelu ei enää päädy.

Tänään mieleeni kuitenkin tuli, ettei se välttämättä ole ainoa syy.

Taas uusi Domnik.net-kuvasivusto

Rinkeby, Tukholma

Verkkotunnukseni Domnik.netin sisältö painottuu vahvasti valokuviin. Maantieteilijä kun olen, niin useimmat niistä keskittyvät paikkoihin ja maisemiin.

Nyt olen aloittanut taas uuden kuvasivuston. Tämä ei ole kuitenkaan täysin uusi sivusto, sillä samalla vanhempi Kuva-Aiheita-valokuvablogi lakkaa päivittymästä. Uudella, vielä nimeämättömällä, sivustolla on sama tarkoitus: julkaista kuvasarjoja aiheista, yleensä paikoista, jotka eivät luontevasti istu Domnik.netin muihin kuvasivustoihin.

Yleensä en julkaise sivustoja kovin keskeneräisinä, mutta tällä kertaa teen poikkeuksen. Uudella sivustolla ei ole vielä edes etusivua. Ulkoasun ja toimintojen hiominenkin on kesken. Tarjolla on vasta yksi kuvasarja (Rinkebyn lähiö Tukholmassa), ja sekin vain suomeksi.

Netti on värikäs, mutta Linux harmaa

Työpöydän yläpalkki

Lajittelin työpöytäni yläpalkin kuvakkeet niin, että nettiohjelmistot tulivat vasemmalle ja muut oikealle.

Täysin tarkka tuo raja ei nykyisin ole, sillä osaavathan jotkut ensisijaisesti muihin tarkoituksiin suunnitellut ohjelmat tehdä jotakin netissäkin. Oikealle jääneistä ohjelmista en kuitenkaan itse käytä netissä kuin pääteikkunaa, jolla mm. luen sähköpostini.

Se, mikä tuossa kiinnittää huomioni, on se, kuinka paljon värikkäämpi palkin vasen nettiohjelmistolaita on. Onko netti siis värikkäämpi kuin offline-maailma? Kuvaavaa on, että ainoa värikäs kuvake oikealla on Picasa, joka on nettiyhtiö Googlen kuvankäsittelyohjelma.

Tukholman etnografinen museo on huijaus

Etnografiska museet, Tukholma

Tukholmassa tulee aina välillä käytyä ihan vain siksi, että laivayhtiön kanta-asiakkaana sinne pääsee aina välillä halvalla tai ilmaiseksikin. Onhan se kuitenkin ihan komea kaupunki, jossa riittää nähtävää, jos on aikaa tutustua.

Laivalla on jaossa Stockholm This Week What’s On Stockholm -lehtinen, josta voi katsoa mitä kaupungissa tapahtuu. Esitteessä kerrottiin muun muassa Etnografisen museon (Etnografiska museet) näyttelyistä, ja olipa siinä jopa tieto, että museoon on vapaa pääsy (Free entrance). Siispä suuntasimme siskon kanssa sinne.

Etnografinen sijaitsee sen verran kaukana Tukholman keskustasta, että ainakaan molempiin suuntiin ei viitsi kävellä, vaikka se mukava tapa liikkua kaupungissa onkin. Keskustasta sinne pääsee bussilla 69, kunhan vain saa jostakin hankittua lipun. Bussissa niitä ei myydä, ja kännykkälippuun olisi pitänyt olla ruotsalainen liittymä.

Suomalaisten sata yleisintä salasanaa

Olli Kopakkala kertoi blogissaan, että 500 tuhannen suomalaisen sähköpostiosoitteet olisivat vuotaneet nettiin, mahdollisesti salasanojen kanssa. Linkki listaan osoitteista julkaistiin ainakin Ylilauta-sivustolla, mutta salasanoja ei ollut mukana.

Tietovuodon alkuperä ei ole tiedossa ja kyseinen viestikin on jo poistettu Ylilaudassa. Ehdin kuitenkin ottaa talteen listan sadasta yleisimmästä salasanasta, joita listan osoitteiden yhteydessä väitettiin käytetyn.

Älä siis käytä salasanana mitään seuraavista (äläkä mitään muutakaan suomen- tai muunkaankielistä sanaa tai numerosarjaa 12345 tms. tai mitään muutakaan liian helposti arvattavaa).

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin

Monessa blogissa on selaimen yläpalkissa näkyvässä otsikossa varsinaisen artikkelin otsikon perässä jokin tunniste, joka yleensä on blogin nimi. Tässä blogissa ei ole. Tämänkin artikkelin otsikko näkyy siksi muodossa

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin

eikä esimerkiksi näin:

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin - Aiheita

Syy juontaa juurensa kesälle 2005, kun Lipsanen & Ruso -blogia pystyttäessäni ensimmäistä kertaa muokkasin WordPressin ulkoasuteemoja. Php-kielen salat eivät vielä olleet auenneet, enkä siksi osannut koodata otsikkoa niin, että tunniste olisi näkynyt muilla sivuilla, mutta ei etusivulla. Etusivulla otsikko oli sama kuin tunniste. Näytti typerältä, kun se oli kaksi kertaa peräkkäin.

Google Plus -kutsuja jaossa

Google Plus

Googlen uusi yhteisöpalvelu Google+ on edelleen kutsun takana, mutta kutsuja on nyt aikaisempaa enemmän jaossa.

Nyt kutsuja ei enää tarvitse edes lähettää kutsuttaville henkilökohtaisesti, vaan voi vain jakaa linkin, jota klikkaamalla palveluun pääsee sisään. Siis olkaapa hyvä:

Google Plus -kutsu

Kutsuja on tuon linkin kautta jaossa 150 ensimmäiseksi ehtivälle.

Tekninen tiedote

Domnik.net, joka on viime vuodet sijainnut Datamappi Oy:n webhotellissa, siirtyy lähipäivinä käyttämään Zoner Oy:n palveluja. Mukana siirtyvät niin tämä Aiheita-blogi kuin Lipsanen & Rusokin.

Siirtymän aikana saattaa sivujen toiminnassa olla katkos. Pyrin pitämään katkoksen mahdollisimman lyhyenä.

Saadakseni siirtymän tapahtumaan mahdollisimman jouhevasti, siirrän blogien tietokannat jo valmiiksi odottamaan siirtoa Zonerin palvelimille. Koska siirron jälkeen blogiin kirjoitettavat kommentit eivät siirry mukana, laitan kommentoinnin nyt kiinni. Tämä ei toivottavasti kestä kuin muutaman päivän, jonka jälkeen kommentointi toimii taas kuten ennen.

Neljä tapaa liittää Twitter-syöte blogiin

Twitterin logo

Twitter on vajaan tekstiviestin pituisille merkinnöille tarkoitettu mikrobloggauspalvelu, joka ei ole kovin hyvin vielä lähtenyt vauhtiin Suomessa. Omasta mielestäni potentiaalia olisi enemmänkin. Ainakin itse pidän simppelistä Twitteristä enemmän kuin sekavasta Facebookista.

Twitteristä saa ehkä enemmän irti, jos kirjoittaa myös blogia. Yhdessä ne tukevat toinen toistaan. Minulla on tästä käytännön kokemusta useammastakin eri blogista, joihin olen yhdistellyt Twitter-tunnuksia erilaisin tavoin.

(1) Yleisin tapa syöttää Twitter-viestit blogiin lienee Twitterin tarjoama valmis härpäke, jonka sisällön voi näyttää bloginsa sivupalkissa.

Twitter tarjoaa härpäkkeelleen kohtuullisesti kustomointivaihtoehtoja. Jos haluaa muokata lopputulosta vapaammin, voi Twitter-merkinnät liittää myös (2) yksinkertaisena listana (katso ohjeet). Tämän blogin sivupalkkiin Twitter on lisätty tätä tapaa käyttäen.

Akismet ottaa roskakommentit haaviinsa

Nimimerkki ”sex movies” yritti viime yönä jättää artikkeliin Google-haun uudet ominaisuudet seuraavan kommentin:

syjk dudjt sexmovies czwjoe r wa x wpk

cons lglzy porno sex – cvhyzm t dc s btu

Kommentin mukana oli myös pari linkkiä, mutta ne jätän kyseisen nimimerkin harmiksi julkaisematta.

Syy siihen, että ylipäänsä julkaisen kyseisen kommentin sisällön, on, että se oli kymmenestuhannes tämän blogin spämmihaaviin jäänyt kommentti.

Tykkääminen korvaa jakamisen Facebookissa

Facebook Like

Facebookissa on tähän asti ollut kaksi tapaa jakaa linkkejä seinällään: vanhempi Jaa-toiminto (Share) ja myöhemmin esitelty yksinkertaisempi Tykkää-painike (Like). Monissa blogeissa ja muilla verkkosivuilla onkin ollut kaksi eri Facebook-painiketta, jotta molemmat toiminnot olisivat käytettävissä.

Tässä blogissa on ollut tarjolla vain jakopainike. Sitä painamalla avautuu ikkuna, jossa näkyy jaettavan sisällön otsikko, pienoiskuva ja ote sisällöstä. Lisäksi tarjolla on mahdollisuus kirjoittaa omia kommentteja ennen kuin laittaa sisällön jakoon.

Tykkäyspainike on toiminut eri tavalla. Sitä painamalla Facebook on enempiä kyselemättä lähettänyt sisään kirjautuneen käyttäjän seinälle ilmoituksen, että käyttäjä ”tykkää linkkivalinnasta X”.

Nyt Facebook on alkanut yhdistää näitä kahta eri toimintoa, mikä näkyy jo siinä, että tykkäyspainike toimii aiemmasta poikkeavalla tavalla.

Valokuvia poliitikoista

Jussi Halla-aho (ps)

Minulla on täällä Domnik.netissä useita kuvasivustoja, jotka kuitenkin noin pääsääntöisesti liittyvät paikkoihin – maantieteilijä kun olen. Laajensin nyt kuitenkin hieman repertuaariani, ja aloin kuvata myös poliitikkoja.

Poliitikoista on tietysti kuvia vaikka kuinka jo muutenkin. Heidän omilla sivuillaan tarjoamansa pressikuvat ovat kuitenkin yleensä kuolettavan tylsiä poseerauskuvia. Joistakin tunnetuimmista tapauksista saattaa tietysti löytää jonkin kohtuullisen kuvan myös Wikipediasta.

Poseerausotosten sijaan haluan kuvia, joissa poliitikot ovat luonnollisessa ympäristössään tekemässä itselleen tavanomaisia asioita, kuten puhumassa paneelissa tai jakamassa vaalimainoksia kadulla. Tähän tarjoutuu varmasti runsaasti mahdollisuuksia lähiviikkoina, kun vaalitkin lähestyvät.

Kolmivuotisulkoasupäivitys

Kuvakaappaus Aiheita-blogin ulkoasusta

Aiheita-blogi täyttää tänään kolme vuotta. Päätin synttäreiden kunniaksi uusia blogin ulkoasun. Alkuperäinen leiska olikin palvellut tähän asti vain melko pienin muutoksin.

Näkyvimmät muutokset ovat sininen taustaväri entisen valkoisen sijaan sekä sivupalkin leveneminen. Samalla sivupalkkiin on tullut lisää tavaraa, mm. Twitter-tilini (@nlipsane) syöte.

Tägipilven olen siirtänyt sivupalkista blogin alareunaan, ja samalla lisäsin siinä näkyvien avainsanojen lukumäärää. Nostin kuitenkin keskeisimpinä pitäminen avainsanat sivupalkkiin listaksi, ikään kuin kategorioiksi.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit