ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

wikipedia

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "wikipedia".

Valokuvia poliitikoista

Jussi Halla-aho (ps)

Minulla on täällä Domnik.netissä useita kuvasivustoja, jotka kuitenkin noin pääsääntöisesti liittyvät paikkoihin – maantieteilijä kun olen. Laajensin nyt kuitenkin hieman repertuaariani, ja aloin kuvata myös poliitikkoja.

Poliitikoista on tietysti kuvia vaikka kuinka jo muutenkin. Heidän omilla sivuillaan tarjoamansa pressikuvat ovat kuitenkin yleensä kuolettavan tylsiä poseerauskuvia. Joistakin tunnetuimmista tapauksista saattaa tietysti löytää jonkin kohtuullisen kuvan myös Wikipediasta.

Poseerausotosten sijaan haluan kuvia, joissa poliitikot ovat luonnollisessa ympäristössään tekemässä itselleen tavanomaisia asioita, kuten puhumassa paneelissa tai jakamassa vaalimainoksia kadulla. Tähän tarjoutuu varmasti runsaasti mahdollisuuksia lähiviikkoina, kun vaalitkin lähestyvät.

Wikipedia ja lähdekritiikki

Wikipedia

Aina välillä joku onnistuu huijaamaan toimittajia ja yleisöä Wikipedian avulla. Viimeaikaisia esimerkkejä ovat Saksan talousministeri Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenbergin nimeen lisätty ylimääräinen Wilhelm ja maaliskuussa kuolleen ranskalaisen säveltäjän Maurice Jarren nimiin laitettu tekaistu sitaatti.

Wikipedian tietoihin onkin syytä suhtautua kriittisesti. Mutta ei siinäkään tarvitse äärimmäisyyksiin mennä.

Uusi Suomi julkaisi äskettäin artikkelin, jossa kerrottiin jättiläishain mysteerin ratkenneen. Tähän asti ei ole tiedetty, mihin ne katoavat talvisin. Nyt on selvitetty, että ainakin osa niistä viettää talvet Karibialla. Ei muuten lainkaan pöllömpi vaihtoehto minunkaan mielestäni.

Artikkelin sivuun Uusi Suomi on lisännyt faktalaatikon, jossa kerrotaan perustietoja jättiläishaista. Sen lähteeksi on merkitty Wikipedia.

Wikipedian karttojen taso nousussa

Sint Maarten

Wikipedian eri maita ja alueita käsitteleviä artikkeleita lukiessa olen huomannut, että joihinkin niistä on alkanut ilmestyä entistä tasokkaampia karttoja. Kartat ovat tarjolla SVG-vektorimuodossa, minkä ansiosta niitä on helppo skaalata eri kokoisiksi.

Kartat on myös varsin taidokkaasti piirretty, niissä on mukana korkeus- ja syvyyskäyrät ja niiden värimaailma on suorastaan kaunis. Maantieteilijän silmä suorastaan lepää niissä. Joitakin karttoja voisi jäädä tutkiskelemaan tuntikausiksi. Monista kartoista on tarjolla myös useampia eri versioita.

Wikipedian sisältö tulee satunnaiskirjoittajilta

Wikipedia

Digitodayssa kerrotaan, että vastoin yleistä, mm. Wikipedian perustajan Jimmy Walesin, käsitystä, merkittävin osa sivuston sisällöstä ei tulekaan pieneltä sisäpiiriltä. He kyllä tekevät valtaosan osan muokkauksista, mutta luovat suhteellisen vähän sisältöä.

Aaron Swartz selvitti, että suurimman osan sisällöstä lisäävätkin varsin satunnaiset käyttäjät, jotka eivät välttämättä tee muokkauksia kovinkaan moneen eri artikkeliin. Useimmilla heistä ei ole edes Wikipedia-tunnusta. Aktiiviset käyttäjät sen sijaan muotoilevat artikkeleja ja tekevät niistä yhtenäisen näköisiä, lisäävät luokitteluja yms.

Paljon onnea Kustaa Aadolfeille!

Tarkoituksenani oli kummastella nimen Kustaa Aadolf nimipäivää tänään 6. marraskuuta. Huomasin kuitenkin, että Yliopiston almanakkatoimistossa on tajuttu kummastella asiaa jo aikaisemmin, sillä nimi on poistettu listalta. Hyvä juttu, sillä eipä se sinne kuulunutkaan. Ilmeisesti poisto en tehty vuoden 2005 kalenterista alkaen, koska silloin nimipäiviä näytetään viimeksi rustailleen.

Päivitys klo 2.09: Vai onko se sittenkin vielä kalenterissa (lue myös kommentit)?
Päivitys klo 10.20: Nimipäivä poistuukin vasta vuoden 2010 kalenterista.

Britannicassakin on puolensa

Britannican logo

Muutama päivä sitten tuli kirjoitettua Knol-palvelusta (eli knölleistä), jolla Googlee pyrkii haastamaan Wikipedian. Mutta on Wikipedia ollut joskus itsekin haastajan asemassa. Verkosta ja printtimediasta löytyy monen monta juttua, jossa Wikipediaa verrataan vanhaan ja arvostettuun Encyclopædia Britannica -tietosanakirjasarjaan.

Muistan joskus aika monta vuotta sitten nähneeni Britannican vaikuttavan pituisena kirjarivistönä Gatwickin lentokentällä, jossa myyntimies sitä innokkaasti kauppasi. En ostanut. Sittemminkin olen välttänyt Britannicaan törmäämisen netissä, enkä nytkään sinne ihan sattumalta eksynyt. Menin kuitenkin katsomaan, mitä perinteisellä tietosanakirjojen kustantajalla on netinkäyttäjälle tarjota. Sivusto löytyi osoitteesta Britannica.com.

Knöllit haastavat Wikipedian

Google Knol -sivusto on nyt avannut ovensa suurelle yleisölle. Tähän asti sinne ovat voineet kirjoittaa vain betakäyttäjät, mutta nyt kuka vain voi tehdä sivustolle omia knöllejään (knol on googlekielellä a unit of knowledge eli tietoyksikkö). Googlen tarkoituksena lienee haastaa Wikipedia verkonkäyttäjän tietoreferenssinä.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit