ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

yhdysvallat

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "yhdysvallat".

Karibian-matkan 2017 tviitit

Kävin tammi-helmikuussa 2017 New Yorkissa, Guadeloupella ja Dominicalla. Suurimman osan ajasta vietin viimeksi mainitulla. Otin tähän merkintään talteen matkatviittini ennen kuin ne katoavat Twitterin syövereihin. Näin on helpompi lukea niitä matkapäiväkirjana myöhemminkin.

7.1.2017

Matkustuslupa Yhdysvaltoihin myönnetty. Tarkoitukseni tosin ei ole käydä siellä kuin konetta vaihtamassa (mennessä pitää yöpyäkin). #karibia

Saatan ehtiä käväisemään aamiaisella Manhattanilla. Jos paluulento ajoissa, niin ehkä vaikka vähän käveleskelläkin.

14.1.2017

Tuoppi Matryoshkaa lentokentällä. Tästä matka alkaa. #HEL – #ARN – #JFK – #PTP – #DOM.

Sunnuntaiaamuna Manhattankin on hiljainen

1460405

Olen käynyt New Yorkissa kerran aikaisemminkin, mutta siitä on aikaa jo noin 20 vuotta. Muistan, kun tulimme silloisen tyttöystäväni kanssa lentokentältä metrolla kaupunkiin, ja nousimme ylös jossakin Manhattanin keskikaupungilla. Vähän aikaa sitä vain haukkoi henkeään kadunkulmassa katsellen korkeita taloja joka puolella ympärillä.

Muhammad Ali ja hänen orjanimensä

Orjapoika Sansibarilla

Äskettäin kuollut menestynyt nyrkkeilijä Muhammad Ali oli alkuperäiseltä nimeltään Cassius Clay. Tästä nimestään hän kuitenkin luopui käännyttyään islamiin. Hänen uskonlahkonsa nimesi hänet uudestaan profeetta Muhammadin ja kalifi Alin mukaan. Alkuperäistä nimeään nyrkkeilijä Ali ilmoitti pitävänsä orjanimenä.

Aivan väärässä Ali ei toki ollut. Hänen etu- ja sukunimensä olivat eurooppalaista alkuperää – Cassius roomalaista ja Clay brittiläistä – vaikka Alin itsensä juuret olivat Afrikassa. Hänen sukunimensä lie orjaisäntien antama ja Cassius-nimikin kytkeytyy orjuuteen ainakin siten, että moni nimeä kantaneen roomalaisen mahtisuvun jäsen omisti orjia.

Mutta oliko Cassius Clayn uusi nimi Muhammad Ali, mitä sitäkään hän ei päässyt itse valitsemaan, sitten sen parempi?

Paavi, muurit ja Trump

Vatikaanin muuri

Paavi Franciscus on Meksikon-vierailullaan kyseenalaistanut republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Donald Trumpin kristillisyyden, koska tämä vaatii muuria Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle (ks. esim. BBC 18.2.16).

Trumpin mahdollisesta kristillisyydestä en tiedä, enkä siihen ota kantaa, mutta valtionrajamuureista tuli mieleeni paavin oma valtio Vatikaani. Aika jyhkeä muuri siinäkin rajalla on (kuva yllä). Paavia itseään muurista toki ei ole syyttäminen – se on ollut siinä jo kauan ennen hänen kauttaan. Mutta kyseenalaistaako Franciscus myös niiden kristillisyyden, jotka sen rakentamisesta ovat aikoinaan määränneet?

Intiaanikesä: mikä se on ja mistä se on saanut nimensä?

Hevonen Hakunilassa

Iltalehdessä lupaillaan intiaanikesää ensi viikolle (IL 5.9.12). Olisihan se tosiaan kiva jonkinlaista kesää vielä saada. Mutta mistä intiaanikesässä on kyse?

Sana juontaa juurensa Pohjois-Amerikkaan, kuten arvata saattaa. Wikipediassa (Indian summer) luetellaan useita mahdollisia vaihtoehtoja, mistä se voisi olla peräisin.

Uuden Englannin ja New Yorkin siirtokunnissa intiaanikesä ei viitannut erityisen kesäisiin olosuhteisiin eikä se liittynyt edes syksyyn, vaan lumien väliaikaiseen sulamiseen tammikuussa. Intiaanien hyökkäykset siirtokuntia vastaan tapahtuivat usein juuri tuona aikana.

Toisaalta vastaava selitys saattaisi liittyä myös syksyisempään ajankohtaan. Intiaanien hyökkäykset keskeytyivät usein lumen sataessa maahan, mutta takakesän aikana niitä saattoi olla odotettavissa uudestaan.

Jelly beans -makeisrakeet ja Reagan

Rainbow Jelly Beans

Yhdysvaltain entisen presidentin Ronald Reaganin syntymästä tuli eilen kuluneeksi tasan sata vuotta. Pyöreiden vuosien johdosta Britannican blogissa on viime päivinä ollut useita Reagan-aiheisia artikkeleita.

Yksi artikkeleista käsitteli jelly beans -makeisia, jotka olivat Reaganin suosiossa. Niitä oli kuulemma aina purkillinen työpöydällä ja mukana lentomatkoilla. Hän lähetti niitä purkillisen avaruuteenkin Challenger-sukkulan mukana.

Jokainen menestyvä poliitikko varmaan tarvitsee jonkin omalaatuisen piirteen tai mieltymyksen, josta tulee osa hänen imagoaan. Reaganin mieltymys makeisrakeisiin (vai mitä ne ovat suomeksi?) ei jäänyt huomaamatta. Varmaan se oli myös hyvää mainosta Jelly Belly Candy Companylle, joka makeiset Reaganille toimitti.

Uskontoa rekisterikilpiin?

BBC kertoo, että Yhdysvalloissa tuomari Cameron Currie on estänyt Etelä-Carolinan osavaltiota laskemasta liikkeelle kristillisiä autojen rekisterikilpiä. Kilvissä olisi ollut ristin kuva ja teksti ”I Believe”.

Osavaltion varakuvernööri André Bauer kannatti kilven hyväksymistä. Hänen mukaansa on naurettavaa, ettei yli sadan olemassaolevan kilven joukossa ole yhtään kristillistä vaihtoehtoa.

Etelä-Carolinan osavaltion erikoiskilpisivusto oli tätä kirjoittaessani kaatunut. Liekö uutisen aikaansaaman liikenteen ansiota? Löysin kuitenkin kesäkuisen uutisen, jossa kerrottiin osavaltion suunnitelmista myöntää teemakilvet luonnonystäville, ympäristönsuojelijoille ja maanviljelijöille. Uutisessa myös mainittiin, että kilpiä on aiemmin myönnetty esimerkiksi amatööriradiolle ja jalkapallojoukkueelle.

Jobs purkaisi hienon kartanon

Applen pääjohtaja Steve Jobs haluaisi purkaa omistamansa Jackling House -kartanon ja rakentaa sen tilalle uuden talon. Arkkitehti George Washington Smithin piirtämä kartano sijaitsee Woodsiden pikkukaupungissa Kaliforniassa ja on rakennettu vuonna 1926.

Tyyliltään rakennus on espanjalaisvaikutteista siirtomaakertaustyyliä (Spanish Colonial Revival). Jobs asui talossa itse noin parikymmentä vuotta sitten, vuokrasi sitä sen jälkeen, ja on viime vuodet pitänyt taloa tyhjillään.

Valokuvaaja Jonathan Haeber kävi kuvaamassa jo ränsistymään päässeen kartanon pari vuotta sitten. Kuvia on muun muassa AppleInsider-blogissa.

Malian ja Sashan koira

Katukoiria Pietarissa

Yksi Barack Obaman lukuisista vaalilupauksista oli hankkia koira tyttärilleen Malialle ja Sashalle. Malian allergian takia koiran pitäisi kuitenkin olla vähäallergisoivaa tyyppiä, ja valinta onkin kallistunut joko labraduudeliin tai portugalinvesikoiraan.

Tähän asti kaikki hyvin. Mutta koska Obama haluaa olla hyvä ja esimerkillinen johtaja, saisi koira mieluusti olla hylätty. Se on hyvin jalo ajatus, mutta sopii kovin huonosti yhteen tarkkojen rotuvaatimusten kanssa. Kyseisiä rotuja kun ei löytöeläintarhoihin juurikaan päädy.

Lincoln, Kennedy ja Obama

Barack Obamasta tulee tänään Yhdysvaltain 44. presidentti. Googlailin ja lueskelin sen kunniaksi minkälaisia Obama-kirjoituksia netistä löytyy. Paljon löytyikin. Silmiinpistävää on, kuinka usein Obamaa verrataan aikaisemmista presidenteistä joko Abraham Lincolniin, John F. Kennedyyn tai molempiin. Niin tehdään muun muassa Aamulehden artikkelissa, jossa spekuloidaan Obaman virkaanastujaispuheen sisältöä.

Löysin tieni myös nimimerkin CRJ kirjoittamaan Reality of News -blogin juttuun, jossa näitä kolmea verrataan toisiinsa.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit