AIHEET-BLOGIN KALENTERI

Aiheet : Kalenteri : Vainojen uhrien muistopäivä 2017

Vainojen uhrien muistopäivä 2017

  • Vainojen uhrien muistopäivä 2017: perjantai 27. tammikuuta
  • Vainojen uhrien muistopäivä 2018: lauantai 27. tammikuuta
  • Vainojen uhrien muistopäivä 2019: sunnuntai 27. tammikuuta
  • Vainojen uhrien muistopäivä 2020: maanantai 27. tammikuuta
  • Vainojen uhrien muistopäivä 2021: keskiviikko 27. tammikuuta
  • Vainojen uhrien muistopäivä 2022: torstai 27. tammikuuta

Vainojen uhrien muistopäivä on vuosittain 27. tammikuuta. Päivämäärä on valittu sen mukaan, että neuvostojoukot vapauttivat 27.1.1945 Auschwitz-Birkenaun, joka oli natsien suurin keskitysleiri.

Vainojen uhrien muistopäivänä (engl. International Holocaust Remembrance Day) muistellaan etenkin toisen maailmansodan aikaisen Natsi-Saksan toimeenpaneman holokaustin uhreja, joihin kuului kuuden miljoonan juutalaisen lisäksi myös muun muassa romaneja, vammaisia, homoseksuaaleja, vapaamuurareita, jehovantodistajia ja slaaveja (kuten neuvostoliittolaisia sotavankeja ja puolalaisia).

Päivän viettämisestä holokaustin muistamiseksi on YK:n päätös vuodelta 2005, mutta monissa maissa sitä on kansallisesti muistettu aiemminkin. Suomessa päivää ei ole nimetty erityisesti holokaustin mukaan, joten silloin voi muistaa myös muiden kansanmurhien, kuten esimerkiksi turkkilaisten tekemän armenialaisten, assyrialaisten ja kreikkalaisten kansanmurhan, tai Ruandan kansanmurhan uhreja. Yleensä tapana on kuitenkin ollut muistaa erityisesti nimenomaan holokaustin juutalaisia uhreja.

Muita tammikuulle sijoittuvia muisto- ja juhlapäiviä ovat esimerkiksi loppiainen (6.1.), nuutinpäivä (13.1.) ja Pyhän Henrikin muistopäivä (19.1.).

Keltainen Daavidin tähti Jude-tekstillä Tukholman juutalaisessa museossa (Judiska museet).

© 2012-11-12 - NL (Niko Lipsanen) | Lisenssi: Creative Commons CC BY 4.0 Creative Commons CC BY 4.0 -lisenssi

Keltainen Daavidin tähti Jude-tekstillä Tukholman juutalaisessa museossa (Judiska museet).