Aiheet : Tietosivut : Vasenkätisyys : Opera vasenkätisille

Opera vasenkätisille

BLOGIRJOITUKSIANI:

Päivitys 6.7.2016: Olen siirtynyt käyttämään Vivaldi-selainta (käyttöjärjestelmänä nykyisin Linux Mint).

Päivitys 12.8.2009: Tämä kirjoitus on tehty alunperin 2.12.2003. Siihen aikaan käytin vielä Windows-käyttöjärjestelmää (nykyisin Ubuntu, mutta selaimena edelleen Opera). Tekstiä on kevyesti muokattu.

Ongelma ja sen ratkaisu

Joitakin vuosia sitten asensin tietokoneelleni (käyttöjärjestelmänä silloin vielä Windows ME) vasenkätiset kursorit – siis sellaiset, joissa nuoli kallistuu oikealle ja linkkikäsi on vasen. Nuolten kanssa ei ollut mitään ongelmia, mutta käsipä ei suostunut asentumaan sen enempää MSIE- kuin Netscape-selaimeen, vaan ne käyttivät omia oletuskursoreitaan sen tilalla.

Koska teen kotisivuja, on minulla koneellani useampi selain: täytyyhän sivujen toimivuus useammalla kuin yhdellä selaimella. Minulla siis oli koneellani myös Opera, mutta en ollut sen ominaisuuksiin vielä juurikaan tutustunut.

Jossain vaiheessa huomasin, että Opera oli ainoa selain, jossa vasenkätinen linkkiosoitin toimi. Se oli se alkusysäys, joka sai minut ottamaan Operan ensisijaiseksi selaimekseni. Käytettävyyden kannaltahan se, kumman käden kuva linkkiä osoittaa, ei ole erityisen merkityksellinen asia. Mutta periaatteen vuoksi minua miellyttää selain, joka ottaa huomioon myös vasenkätiset.

Opera

Nykyisin myös MSIE ja Netscape/Mozilla osaavat vaihtaa linkkiosoittimen vasemmaksi kädeksi, mutta paluu niiden käyttäjäksi ei ole käynyt mielessä. Silti yhä edelleen Opera huomioi vasenkätiset muita selainvalmistajia paremmin. Esimerkiksi Operan kätevät hiiriliikkeet voi vaihtaa vasenkätisiksi. Pienenä symbolisena yksityiskohtana työkalurivin Päivitä-painikkeen kuva kiertyy vastapäivään – vasenkätiselle luontevampaan kiertosuuntaan.

Suurin osa Operan erikoistoiminnoista on kuitenkin iloksi yhtälailla oikea- kuin vasenkätisillekin: se on kevyt ja nopea selain, se seuraa standardeja tarkasti, sen monipuoliset pikatoiminnot nopeuttavat ja helpottavat selaamista ja se on tietoturvaltaan muihin selaimiin verrattuna ylivoimainen. Eurooppalaisena arvostan myös sitä, että Opera ei tule Amerikasta vaan Norjasta.

Olitpa vasen- tai oikeakätinen, uskallan lämpimästi suositella Opera-selainta.

Sivukartta | Tietosuojakäytäntö

Aiheet : Tietosivut : Vasenkätisyys : Opera vasenkätisille