HUOM! Tämä sivu käsittelee ohjeita WordPressin versiolle 2.3, joka on jo vanhentunut. Ohjeiden uusin versio käsittelee WordPressin versiota 4.0. Katso tämä sivu uusimmissa ohjeissa.
Aiheet : Wordpress-ohjeet : 2.3 : Kuvien lisääminen
Linkittäminen: Näiden ohjeiden linkittäminen on sallittua, jopa toivottavaa. Voit osoittaa linkin ohjeiden etusivulle, tietyn version etusivulle tai yksittäiselle ohjesivulle (kuten tämä sivu).
Jos linkität yksittäisen ohjesivun, huomioi kuitenkin, että voit linkittää joko tiettyyn versioon tai osoitteeseen, jonka kautta löytyy aina uusin versio sivusta.
Tämän sivun aina uusimpaan versioon ohjaava url-osoite on:
http://aiheet.domnik.net/wordpress-ohjeet/kuvat.shtml
Lisenssi
- Näitä WordPress-ohjeita voi käyttää lisenssin Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi mukaisesti. Mainitse käytön
yhteydessä ohjeiden kirjoittajan (Niko Lipsanen) nimi ja lisää linkki näille sivuille.
Kuvia voi lisätä blogiin joko linkittämällä suoraan muualla verkossa sijaitsevia kuvatiedostoja (tämä ei yleensä ole sallittua) tai siirtämällä kuvat ensin blogin palvelimelle ja linkittämällä ne sieltä.
Kuvia voi lisätä niin artikkeleihin kuin sivuillekin. Molemmissa tapauksissa lisääminen tapahtuu samalla tavalla.
Kuvia lisätessä on tärkeä muistaa myös se, että liian isot kuvat voivat rikkoa sivuston ulkoasun. Se, kuinka leveät kuvat ovat liian leveitä, vaihtelee sivustolta sivustolle. Usein ongelmia alkaa esiintyä kuvien leveyden ylittäessä 500 pikseliä, mutta sivustosta ja joissain tapauksissa sivujen loppukäyttäjän laitteistosta ja selaimesta riippuen ongelmia voi olla tuota pienemilläkin kuvilla, tai sitten huomattavasti isompiakin voi lisätä ongelmitta. Ylileveät kuvat on pienennettävä ennen niiden lisäämistä artikkeleihin.
Teknisesti kaikkein helpoin tapa lisätä kuva sivuille on linkittää jokin olemassaoleva kuvatiedosto, joka on jo verkossa. Valitettavasti useimmat www-sivut eivät anna tätä tehdä (sitä ei ole välttämättä estetty teknisesti, mutta se ei periaatteessa ole sallittua, ellei sivulla erikseen anneta siihen lupaa).
Graafisen kirjoitusmuokkaimen kuvanlisäyspainikkeella () voi linkittää artikkeliin
webissä sijaitsevan kuvatiedoston, jonka osoite on tiedossa. Painikkeesta
avautuu lomake, johon pitää täyttää kuvan tiedot:
Jos käytössäsi on Opera-selain, saat kuvan mitat ja url-osoitteen näkyviin klikkaamalla kuvaa hiiren kakkospainikkeella (oikeakätisillä asetuksilla hiiren oikea korva) ja valitsemalla kontekstivalikosta "Kuvan ominaisuudet" ("Image properties"). Vastaavia toimintoja saattaa olla nykyään muissakin selaimissa.
Netissä on olemassa kuvanjakopalveluita, joissa kuvien lisääminen ulkopuolisille sivuille on tehty helpoksi. Merkittävin näistä lienee Yahoo!n omistama Flickr. Osa Flickr-kuvista on myös varustettu Creative Commons -lisenssein, jotka sallivat kuvien käytön tietyin ehdoin.
Flickristä kuvia voi lisätä sivuille yllä kuvatulla tavalla. Klikkaa kuvaa hiiren kakkospainikkeella, katso sen
osoite ja liitä osoite sivuille. On kuitenkin huomioitava Flickrin käyttösäännöt,
joissa vaaditaan sieltä linkitettyjen kuvien linkittämistä takaisin kuvan sivulle Flickrissä.
Kuvasta voi tehdä linkin samalla tavalla kuin tekstistäkin.
Kun olet lisännyt kuvan artikkeliin, klikkaa se aktiiviseksi ja paina linkkinäppäintä (). Anna linkin osoitteeksi sen sivun osoite, jolla
kuva sijaitsee Flickrissä.
On myös olemassa lisäosia, joilla kuvien lisääminen Flickristä on tehty helpoksi. Jos tällaiselle on tarvetta, kannattaa olla yhteydessä sivuston ylläpitäjiin. Vastaavilla lisäosilla sivuille voi lisätä myös esimerkiksi Youtube-videoita.
Artikkeleiden kirjoitussivulla muokkaimen alla on lomake, jolla kuvia voi siirtää omalta tietokoneeltaan palvelimelle. Tiedostoja voi selata "Siirrä"-toiminnon avulla. Kolmesta kentästä ylimpään haetaan tiedoston sijainti omalla tietokoneella (tiedostoja voi selata kentän oikealla puolella olevaa painiketta painamalla). Kuvalle kannattaa kirjoittaa myös kuvaava otsikko ja mahdollisesti myös kuvaus.
Kun kuva on siirretty palvelimelle, tulee sen pienennös näkyviin muokkaimen alle. Samalla voi valita, liittääkö kuvan tekstiin täysikokoisena vai pienennöksenä. Jos kuva ei ole liian leveä, voi sen lisätä kokonaisena. Muussa tapauksessa kannattaa käyttää Wordpressin automaattisesti luomaa pienennöstä. Linkkivalikosta voi vielä valita, että pikkukuvasta tehdään linkki täysikokoiseen kuvatiedostoon tai sivulle, jossa täysikokoinen kuva on nähtävillä. Tämän sivun Wordpress tekee automaattisesti. Jos kuvalle on kirjoitettu kuvateksti, tulee se näkyviin kuvan yhteyteen tuolla sivulla.
Samaa kuvaa ei kannata siirtää palvelimelle useampaan kertaan, vaan käyttää aikaisemmin siirrettyä tiedostoa. Kuvia voi selata valitsemalla toiminnon "Selaa kaikkia". Jos tiedät kuvan url-osoitteen palvelimella, voit lisätä sen sivuille myös samaan tapaan kuin linkittäisit kuvan ulkopuoliselta sivustolta (ohje yllä).
Lähes kaikkiin kuvin on jollakulla tekijänoikeudet. Jos ei ole itse ottanut kuvaa, on yleensä saatava kuvaajan lupa, jotta voi käyttää kuvaa www-sivuilla.
Yhä enemmän on kuitenkin tarjolla myös kuvia, joiden käyttämiseen niiden kuvaajat ovat oma-aloitteisesti antaneet luvan. Usein kaupallinen käyttö on rajattu pois, mutta tämähän ei ole meille este. Kuvat ovat tällöin yleensä lisenssoituja Creative Commons tai GPL-lisensseillä.
Yleensä näistäkään lähteistä kuvia ei voi ladata suoraan, vaan ne on ensin siirrettävä omalle tietokoneella ja sieltä Sinivihreiden palvelimelle. Poikkeuksiakin on, kuten esim. yllä mainittu Flickr.