HUOM! Tämä sivu käsittelee ohjeita WordPressin versiolle 3.0, joka on jo vanhentunut. Ohjeiden uusin versio käsittelee WordPressin versiota 4.0. Katso tämä sivu uusimmissa ohjeissa.
Aiheet : Wordpress-ohjeet : 3.0 : Tallentaminen, esikatselu ja julkaisu
Linkittäminen: Näiden ohjeiden linkittäminen on sallittua, jopa toivottavaa. Voit osoittaa linkin ohjeiden etusivulle, tietyn version etusivulle tai yksittäiselle ohjesivulle (kuten tämä sivu).
Jos linkität yksittäisen ohjesivun, huomioi kuitenkin, että voit linkittää joko tiettyyn versioon tai osoitteeseen, jonka kautta löytyy aina uusin versio sivusta.
Tämän sivun aina uusimpaan versioon ohjaava url-osoite on:
http://aiheet.domnik.net/wordpress-ohjeet/esikatselu.shtml
Lisenssi
- Näitä WordPress-ohjeita voi käyttää lisenssin Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi mukaisesti. Mainitse käytön
yhteydessä ohjeiden kirjoittajan (Niko Lipsanen) nimi ja lisää linkki näille sivuille.
Tällä sivulla käsitellään "Julkaise" (Publish) -laatikon toimintojen. Laatikon oletussijainti on artikkelin kirjoitussivun oikeassa sivupalkissa ylimpänä.
Monien tällä sivulla esiteltyjen toimintojen näkyminen riippuu siitä, mikä on käyttäjän käyttäjätaso. Jos jokin toiminto siis puuttuu, niin se johtuu todennäköisesti siitä, ettei sinulla ole sen käyttämiseen tarvittavia oikeuksia.
Jollei blogin asetuksissa ole toisin määritelty, tallentaa WordPress työn alla olevasta artikkelista varmuuskopioita automaattisesti. Ei silti ole lainkaan huono idea aina painaa aina välillä "Tallenna luonnos" (Save Draft) -painiketta ja varmistaa, ettei tehty työ pääse katoamaan selaimen tai Internet-yhteyden kaatuessa.
Artikkelin voi myös jättää luonnokseksi ja palata siihen uudestaan. Luonnoksiin on yleensä linkki blogin ohjausnäkymästä (Dashboard), mutta niihin pääsee myös vasemman sivupalkin "Artikkelit" (Posts) -valikon kautta.
Artikkelia voi esikatsella painamalle "Esikatselu" (Preview) -painiketta. Esikatselu avautuu uuteen selainvälilehteen.
Jos käyttäjäoikeutesi on vähintään tasoa "Kirjoittaja", voit myös julkaista artikkelin painamalla "Julkaise" (Publish). Huomaa kuitenkin, että jos et ole käyttäjätasoltasi vähintään "Päätoimittaja", et pääsee enää julkaisun jälkeen muokkaamaan artikkelia. Tarkista siis artikkeli huolellisesti ennen sen lähettämistä.
Jos oikeutesi eivät riitä artikkelin julkaisuun, ei painikkeessa lue "Julkaise" vaan "Lähetä tarkastettavaksi" (Submit for Review). Huomaa kuitenkin, ettei WordPress lähetä julkaisusta vastaavalle henkilölle mitään ilmoitusta uudesta artikkelista. Kannattaa siis pyytää tarkastamaan ja julkaisemaan artikkeli lähettämällä hänelle esimerkiksi sähköpostiviesti.
Artikkelin "tila" (Status) voi olla luonnos, julkaistu, ajastettu tai odottaa arviointia.
"Luonnos" (Draft) on oletusasetus ennen julkaisua. Julkaistun ja blogin lukijoille näkyvän artikkelin tila on luonnollisesti "Julkaistu" (Published).
Jos artikkelin kirjoittajalla ei ole oikeuksia julkaista artikkelia (ks. yllä), jää se kirjoittamisen jälkeen "Odottaa arviointia" (Pending Review) -tilaan.
Jos artikkeli on ajastettu ilmestymään myöhempänä ajankohtana, on sen tila "Ajastettu" (Scheduled).
Artikkelin tila-asetuksia ei yleensä ole tarvetta erikseen muokata.
"Näkyvyys" (Visibility) -valikon takaa voi säädellä sitä, keille kaikille ja miten artikkeli blogissa näkyy.
Oletusasetus on "Julkinen" (Public), eli artikkeli näkyy kenelle tahansa blogissa vierailevalle.
Julkiselle artikkelille voi lisäasetuksena valita määritteen "Kiinnitä tämä artikkeli etusivulle" (Stick this post to the front page). Silloin artikkeli pysyy kiinteästi blogin etusivulla. Tätä toimintoa ei luonnollisestikaan kannata käyttää kovin monelle artikkelille yhtäaikaisesti.
Artikkelin voi myös suojata salasanalla asettamalla sille näkyvyydeksi "Salasanasuojattu" (Password protected) ja kirjoittamalla avautuvaan ruutuun sille salasanan.
Artikkelin voi myös määritellä olevan "Yksityinen" (Private). Silloin sen näkevät vain blogin päätoimittajat ja pääkäyttäjät.
Myöskään näkyvyysasetuksia ei yleensä ole tarve säätää. Oletusasetus (julkinen) sopii tavallisesti valtaosalle artikkeleista.
Jos käyttäjän oikeudet ovat riittävät, voi artikkelin ajastaa. Tällöin sitä ei julkaista heti, vaan vasta erikseen määriteltävänä ajankohtana.
Oletusasetuksena artikkeleille artikkeli julkaistaan heti, kun käyttäjä painaa Julkaise-painiketta. Tätä voi muokata klikkaamalla "Muokkaa" (Edit) -painiketta "Julkaise heti" (Publish immediately) -tekstin perässä. Avautuvasta näkymästä voi asettaa halutun julkaisuhetken päivämäärän ja kellonajan.
Huomaa kuitenkin, että pelkkä asetusten muuttaminen ei riitä, koska tällöin artikkeli pysyy luonnoksena. Julkaisuhetken määrittelemisen jälkeen on painettava lisäksi "Ajasta" (Schedule) -painiketta. Kyseessä on sama painike, jonka teksti ennen ajankohtamääritysten muuttamista oli "Julkaise" (Publish).