HUOM! Tämä sivu käsittelee ohjeita WordPressin versiolle 3.0, joka on jo vanhentunut. Ohjeiden uusin versio käsittelee WordPressin versiota 4.0. Katso tämä sivu uusimmissa ohjeissa.

Aiheet : Wordpress-ohjeet : 3.0 : Kuvat, videot ja muu media

Kuvat, videot ja muu media

Linkittäminen: Näiden ohjeiden linkittäminen on sallittua, jopa toivottavaa. Voit osoittaa linkin ohjeiden etusivulle, tietyn version etusivulle tai yksittäiselle ohjesivulle (kuten tämä sivu).

Jos linkität yksittäisen ohjesivun, huomioi kuitenkin, että voit linkittää joko tiettyyn versioon tai osoitteeseen, jonka kautta löytyy aina uusin versio sivusta.

Tämän sivun aina uusimpaan versioon ohjaava url-osoite on:
http://aiheet.domnik.net/wordpress-ohjeet/kuvat.shtml

 

Creative Commons -lisenssi Lisenssi - Näitä WordPress-ohjeita voi käyttää lisenssin Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi mukaisesti. Mainitse käytön yhteydessä ohjeiden kirjoittajan (Niko Lipsanen) nimi ja lisää linkki näille sivuille.

WordPress-blogin artikkeleihin on mahdollista kuvia, videoita, ääniä ja muita mediatiedostoja. Lisäys toimii samalla myös artikkelien lisäksi myös sivujen ollessa kyseessä.

Mediatiedostojen lisääminen WordPress-blogiin

Kuvien ja muiden medioiden lisääminen artikkeleihin ja sivuille tapahtuu artikkelin kirjoitussivulla tekstimuokkaimen yläpuolella olevien painikkeiden avulla. Nämä on otsikoitu tekstillä "Siirrä/Lisää" (Upload/Insert).

Kuvat

Kuvien lisääminen WordPress-blogiin

Ensimmäisellä painikkeista (kuvassa reunustettu punaisella) lisätään artikkeliin kuva. WordPressin tukemat kuvatiedostomuodot ovat jpg/jpeg, gif ja png.

Painikkeen takaa avautuu valintaikkuna:

Kuvien lisääminen WordPress-blogiin

Tietokoneelta: Oletusvaihtoehtona on hakea kuvia omalta tietokoneelta ja siirtää ne sieltä blogin palvelimelle. Klikkaa painiketta "Valitse tiedostot" ja hae kuvat koneeltasi. Voit valita useita kuvia kerralla. Jos Flash-pohjainen tiedostonsiirrin ei jostain syystä toimi, voit hakea kuvat myös selaimen latausohjelmalla (tällöin kuvat pitää hakea yksitellen).

Tämän jälkeen voit syöttää kuvalle tiedot. "Otsikko" on pakollinen. "Vaihtoehtoinen teksti" tarkoittaa tekstiä, joka näkyy blogin lukijalle, kun tämä vie hiiren kursorin kuvan päälle. Lisäksi voit kirjoittaa kuvalle kuvatekstin ja pidemmän kuvauksen.

"Linkin URL" -valikossa määritellään kohde, johon käyttäjän halutaan päätyvän, kun tämä klikkaa kuvaa blogissa. "Ei mitään" tarkoittaa, että kuva ei ole linkki. "Tiedoston URL" taas tarkoittaa, että kuvaa klikkaamalla saa näkyviin alkuperäisen kuvatiedoston (artikkelissa se saattaa näkyä pienennettynä).

Valikon viimeinen vaihtoehto, "Artikkelin URL", on hieman harhaanjohtavasti otsikoitu. Se ei tarkoita kyseistä artikkelia, johon kuvaa ollaan liittämässä, vaan erillistä sivua, jonka WordPress luo kyseiselle kuvalle. Jos tämä vaihtoehto valitaan, niin kuvaa klikkaamalla pääsee sivulle, jossa näkyvät edellisissä kohdissa kuvalle syötetyt tiedot sekä kuva itse linkitettynä alkuperäiseen kuvatiedostoon.

Valmiiksi annettujen vaihtoehtojen sijaan linkin URL-osoitteeksi voi antaa myös jonkin muun webissä sijaitsevan sivun tai tiedoston osoitteen.

Seuraavaksi valitaan kuvan "asettelu". Jos kuva liitetään artikkeliin sen verran suurena, ettei tekstin ole tarve kiertää sitä, niin "Ei mitään" on yleensä paras vaihtoehto. Vaihtoehtoisesti kuvan voi asetella artikkelin vasempaan reunaan, keskittää tai asetella oikealle.

Lopuksi asetetaan kuvan koko. Blogin ulkonäköasetuksista riippuu, kuinka leveä kuva artikkeliin maksimissaan mahtuu.

URL-osoitteesta: Toinen WordPressin tarjoama vaihtoehto on lisätä kuva "URL-osoitteesta". Tämä tarkoittaa sitä, että kuva sijaitsee jossakin muualla webissä, josta se linkitetään blogiin hakematta sitä kuitenkaan omalle palvelimelle. Tämä on kuitenkin yleensä kiellettyä tai ainakin hyvien tapojen mukaista, jollei kyseessä ole oma www-sivu tai sivusto, jossa kuvien käyttämiselle tällä tavoin annetaan lupa.

Valinnat ovat hyvin samantapaiset kuin edellisessäkin kohdassa. "Kuvan URL" eli osoite, mistä kuva webissä löytyy, on kuitenkin pakollinen tieto otsikon lisäksi. "Linkitä kuva" tarkoittaa URL-osoitetta, johon blogissa vierailevan halutaan päätyvän, mikäli tämä klikkaa kuvaa.

Galleria: Kun artikkeliin on lisätty vähintään yksi kuva, tule valintaikkunaan näkyviin Galleria-välilehti. Sen takaa löytyvät kaikki kyseiseen artikkeliin liitetyt kuvat, ja siellä voi muokata niiden tietoja.

Mediakirjasto: Mediakirjaston kautta voi hakea kaikkia blogiin siirrettyjä kuvatiedostoja (ks. lisää alempaa).

Videot

Videoiden lisääminen WordPress-blogiin

Siirrä/Lisää-rivin toisesta painikkeesta blogiin voi lisätä videotiedostoja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että videot vievät runsaasti tilaa, ja niiden pyörittäminen vie palvelimelta resursseja. Videoita ei siis kannata blogiin siirtää, jollei tiedä palvelimen tai webhotellipalvelun resurssien siihen riittävän.

WordPressin mukana ei tule videontoisto-ohjelmaa. Tämä tarkoittaa sitä, että tietokoneelta blogiin siirretty video näkyy artikkelissa vain linkkinä kyseiseen videotiedostoon. Blogin vierailijat voivat linkkiä klikkaamalla avata tiedoston oman tietokoneensa videonkatseluohjelmaan. Samaten videon lisääminen URL-osoitteesta tarkoittaa, että blogissa näkyy linkki valittuun osoitteeseen, jossa video jossakin muualla webissä sijaitsee.

Videoiden suhteen onkin yleensä helpompi käyttää hyväksi jotakin sivustoa, joka tarjoaa mahdollisuuden videoiden upottamiseen omille sivuille (katso erillinen ohjesivu Youtuben käyttämisestä).

Huom! WordPress.com-blogipalvelussa sijaitsevissa blogeissa videoiden liittäminen toimii tämän saman painikkeen kautta hieman eri tavalla. Siellä onnistuu esim. Youtube-videoiden upotus "URL-osoitteesta" valinnan kautta. Myös joissakin itseasennetuissa WordPress-blogeissa saattaa olla käytössä lisäosia, jotka mahdollistavat videoiden upottamisen. Usein Youtube-blogin saa lisättyä muokkaimen kooditilassa artikkeliin koodilla:

[youtube=videon_osoite]

Esimerkiksi:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=t5mjk7IZN38]

Äänitiedostot

Äänitiedostojen lisääminen WordPress-blogiin

Seuraavasta painikkeesta lisätään äänitiedostoja. Toiminnot ovat jotakuinkin samat kuin videoiden kanssa, joten en käy niitä tässä erikseen läpi.

Muut mediatiedostot

Äänitiedostojen lisääminen WordPress-blogiin

Viimeisestä painikkeesta artikkeleiden oheen voi lisätä muita mediatiedostoja, kuten pdf- tai tekstinkäsittelydokumentteja. Lisääminen tapahtuu jotakuinkin samalla tavoin kuin edellä kuvattujen muidenkin mediatiedostojen.

Flash ym.

Flash-, Quicktime-, Shockwave- sekä Windows Media ja Real Media -tiedostojen upottaminen artikkeleihin tapahtuu hämäävästi hieman eri tavalla kuin muiden mediatiedostojen.

Lisärivi

Valitse ensin tekstimuokkaimen työkalurivin oikeasta reunasta painike, jolla saat lisätyökalurivin näkyviin sen alle (olettaen, että se ei ole jo valmiiksi näkyvissä).

Lisärivi

Toisen työkalurivin keskivaiheilta löytyy painike, jolla voi upottaa edellä mainittuja mediatiedostoja WordPress-blogin artikkeleihin. Painikkeen takaa avautuu valintaikkuna, josta valitaan median tyyppi. Lisäksi pitää kertoa URL-osoite, josta media löytyy, sekä kertoa upotettavan kohteen mitat.

Edistyneet ominaisuudet -välilehdeltä löytyy mediakohtaisia asetuksia. En käy niitä tässä läpi.

Huomaa, että upotettujen medioiden toimiminen riippuu siitä, onko blogin vierailijoilla asennettuna niitä tukeva lisäosa. Flash-tuki on varsin yleinen, mutta muut tiedostomuodot jäänevät ainakin osalla blogin kävijöistä näkemättä.

Flickr ja Youtube

Usein on helpompi käyttää ulkopuolisia kuva- ja videonjakopalveluita kuin ladata tiedostot omaan blogiinsa. Katso erillinen ohjesivu Flickr- ja Youtube-tiedostojen käyttämiseen WordPress-blogeissa.

» Seuraava sivu