HUOM! Tämä sivu käsittelee ohjeita WordPressin versiolle 3.0, joka on jo vanhentunut. Ohjeiden uusin versio käsittelee WordPressin versiota 4.0. Katso tämä sivu uusimmissa ohjeissa.

Aiheet : Wordpress-ohjeet : 3.0 : Artikkelin määreet

Artikkelin määreet

Linkittäminen: Näiden ohjeiden linkittäminen on sallittua, jopa toivottavaa. Voit osoittaa linkin ohjeiden etusivulle, tietyn version etusivulle tai yksittäiselle ohjesivulle (kuten tämä sivu).

Jos linkität yksittäisen ohjesivun, huomioi kuitenkin, että voit linkittää joko tiettyyn versioon tai osoitteeseen, jonka kautta löytyy aina uusin versio sivusta.

Tämän sivun aina uusimpaan versioon ohjaava url-osoite on:
http://aiheet.domnik.net/wordpress-ohjeet/lisatoiminnot.shtml

 

Creative Commons -lisenssi Lisenssi - Näitä WordPress-ohjeita voi käyttää lisenssin Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi mukaisesti. Mainitse käytön yhteydessä ohjeiden kirjoittajan (Niko Lipsanen) nimi ja lisää linkki näille sivuille.

Kestolinkki | Kategoriat | Avainsanat | Ote | Paluuviitteet ja avainkentät | Keskustelu ja kirjoittaja

Artikkelille voi asettaa erilaisia määreitä, joista keskeisimmät ovat kestolinkki (polkutunnus), kategoriat ja avainsanat.

Useimmat määreet löytyvät laatikoista joko artikkelimuokkaimen oikealta puolelta tai alta. Voit halutessasi vaihtaa laatikoiden paikkoja ottamalla laatikkoa hiirellä kiinni yläpalkista ja vetämällä sen haluamaasi kohtaan. Vähemmän tarpeelliset laatikot voi myös pienentää viemällä hiiren laatikon yläpalkin oikeaan reunaan ja klikkaamalla esiin tulevaa harmaata kolmiota.

Oikeassa reunassa ylimpänä on oletuksena Julkaise-laatikko. Sen käyttöä käsitellään seuraavalla sivulla. Tässä ohjeessa mainittujen laatikkojen lisäksi sivulla saattaa näkyä blogiin asennettujen lisäosien toimintolaatikoita.

Kestolinkki

Muista määreistä poiketen kestolinkki (Permalink) sijaitsee artikkelin otsikkokentän alla eikä sen paikkaa voi muuttaa. Kestolinkin avulla määritellään osoite, josta valmis artikkeli julkaisun jälkeen löytyy.

Huom! Tämä toiminto ei ole käytössä kaikissa WordPress-blogeissa. Joissakin blogeissa omistaja on määrittänyt osoitteeksi juoksevan numeron, jota ei voi muokata.

Osoitteen alkuosa on määritelty blogin asetuksissa. Usein siinä on blogin etusivun osoitteen jälkeen vuosi ja kuukausi sekä joskus myös päivämäärä. Sen jälkeen tulevan osan WordPress määrittelee automaattisesti otsikon perusteella. Sitä on kuitenkin mahdollista muuttaa.

Kestolinkki

Painamalla kestolinkin perässä näkyvää Muokkaa-näppäintä voi artikkelin osoitteen otsikko-osiota muokata (näkyy keltaisella korostettuna, ks. kuva yllä). Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jos WordPressin automaattisesti otsikon perusteella määrittelemä ehdotus on kelvollinen.

Jos otsikko on kovin pitkä, tulee automaattisesta osoitteestakin pitkä. Jotta osoite olisi helpompi liittää esimerkiksi sähköpostiviestiin, on sen lyhentäminen hyvä ajatus. Toinen vaihtoehto on muodostaa osoite keskeisimmistä avainsanoista ja parantaa siten artikkelin hakukonenäkyvyyttä kyseisillä sanoilla.

Se, tuleeko osoitteen otsikko-osuuden perään vielä jotakin, kuten kauttaviiva (/), riippuu blogin asetuksista. Sitä ei siis voi määritellä tässä yhteydessä.

Kestolinkissä voi käyttää kirjaimia a-z, numeroita 0-9 ja väliviivaa (-). Myös alaviiva (_) on mahdollinen, mutta yhtenäisyyden vuoksi väli- ja alaviivojen käyttäminen ei yleensä ole hyvä ajatus. Isot kirjaimet WordPress muuttaa automaattisesti pieniksi. Ääkkösiä (å,ä,ö) ei ole mahdollista käyttää.

WordPressin kategoriat

Kategoriat

Kategoriat-laatikko (Categories) sijaitsee artikkelinkirjoitussivun oikeassa sivupalkissa. Siinä on listattu blogin kategoriat (aihepiirit, ks. esim. kuva oikealla). Valitse listasta ne kategoriat, joihin haluat artikkelin lisätä, klikkaamalla valintaruutua kategorian nimen vieressä. Jokaisen artikkelin on kuuluttava vähintään yhteen kategoriaan, mutta se voi kuulua useampaankin.

Jos artikkeleita on paljon, voi valita näkymäksi joko "Kaikki kategoriat" tai "Useimmin käytetyt".

Mikäli oikeutesi riittävät, voit lisätä uusia kategorioita klikkaamalla "+ Lisää kategoria" (+ Add New Category). Monipuolisempi kategorioidenhallintatyökalu löytyy vasemmasta sivupalkista otsikon "Kategoria" (Categories) takaa.

Kategoria voi olla toisen kategorian alakategoria, ja sille voi määritellä polkutunnuksen samaan tapaan kuin artikkelille kestolinkin (ks. yllä).

WordPressin avainsanat (tägit)

Avainsanat (tägit)

Avainsanat (Tags) ovat kategorioiden ohella toinen tapa luokitella artikkeleita. Ne eivät, kategorioista poiketen, voi sijaita toistensa alla, eivätkä ne myöskään ole pakollisia. Artikkelilla ei siis välttämättä tarvitse olla yhtään avainsanaa.

Usein avainsanoja käytetään vapaamuotoisempaan luokitteluun kuin kategorioita. Siinä missä kategoriat on enemmän tai vähemmän tiukasti määritelty etukäteen, niin avainsanoja voi lisäillä kunkin artikkelin sisällön perusteella. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat blogista toiseen.

Avainsanat kirjoitetaan kohtaan "Lisää uusi avainsana" ja erotellaan toisistaan pilkulla. Jo lisätyt avainsanat näkyvät kirjoitustilan alla (ks. oheinen kuva), ja ne voi poistaa klikkaamalla harmaapohjaista ruksisymbolia avainsanan vieressä. Klikkaamalla "Valitse eniten käytetyistä avainsanoista" saa näkyville sanapilven, jossa ovat yleisimmät blogissa käytetyt avainsanat.

Ote

Sitten siirrytään artikkelinkirjoitussivun alareunan laatikoihin. Ylimpänä niistä on oletuksena "Ote" (Excerpt).

Ote tarkoittaa lyhyttä tiivistelmää artikkelin olennaisimmasta sisällöstä. Jos toiminto on blogissa käytössä, voidaan otetta käyttää esimerkiksi hakukoneille tarjottavissa metakuvauksissa tai kuukausi-, kategoria-, avainsana- ym. listauksissa. Toiminto ei kuitenkaan ole käytössä läheskään kaikissa blogeissa.

Sopiva pituus otteelle on yleensä pari virkettä. Jos otetta ei itse määrittele, tekee WordPress sen automaattisesti (tällöin otteen sisältönä on artikkelin 55 ensimmäistä sanaa).

Paluuviitteet ja avainkentät

"Lähetä paluuviitteet" (Send Trackbacks) -toiminnolla voi lähettää ilmoituksen artikkeleista blogeihin, joihin artikkelista on viitattu. Toiminnon käyttö on selostettu Aiheita-blogiin kirjoittamassani artikkelissa Mitä ovat paluuviitteet (trackback)?.

"Avainkentät" (Custom Fields) -toiminnon avulla voi lisätä artikkeliin erilaisia määritteitä. Joissakin blogeissa on tapana kertoa esimerkiksi, mikä on kirjoittajan mielentila tai mitä musiikkia hän on kuunnellut artikkelia kirjoittaessaan. Tällöin valitaan pudotusvalikosta se avainkenttä, joka halutaan lisätä, ja kirjoitetaan sille arvo viereiseen laatikkoon.

Avainkentillä on mahdollisuus toteuttaa myös monipuolisempia toiminnallisuuksia. Jos niitä on blogissa käytössä, niin kysy ohjeet blogin omistajalta tai ylläpitäjältä.

Keskustelu ja kirjoittaja

"Keskustelu" (Discussion) -valikosta voi valita, voiko artikkeliin lisätä kommentteja ja/tai paluuviitteitä ja päivitysilmoituksia (päivitysilmoitukset ovat hyvin samankaltainen toiminto kuin paluuviitteetkin, mutta toteutettu teknisesti hieman eri tavalla). Yleensä näihin asetuksiin ei kannata koskea. On parempi käyttää blogin oletusasetuksia.

Jos oikeutesi riittävät, voit "Kirjoittaja" (Author) -valikosta vaihtaa artikkelin kirjoittajaksi jonkun toisen blogin kirjoittajista. Tätä toimintoa ei luonnollisestikaan pidä käyttää väärin.

» Seuraava sivu