HUOM! Nämä ohjesivut ovat ikivanhoja ja ovat olemassa täällä arkistoituina enää vain internethistoriallisena kuriositeettina. WordPress on näiden kirjoittamisen jälkeen päivittynyt moneen kertaan. Jos haluat oppia käyttämään sitä, googleta jostain vähän tuoreemmat ohjeet.

Aiheet : Wordpress-ohjeet : 4.0 : Kuvat ja muu media

Kuvat ja muu media

Linkittäminen: Näiden ohjeiden linkittäminen on sallittua, jopa toivottavaa. Voit osoittaa linkin ohjeiden etusivulle, tietyn version etusivulle tai yksittäiselle ohjesivulle (kuten tämä sivu).

Jos linkität yksittäisen ohjesivun, huomioi kuitenkin, että voit linkittää joko tiettyyn versioon tai osoitteeseen, jonka kautta löytyy aina uusin versio sivusta.

Tämän sivun aina uusimpaan versioon ohjaava url-osoite on:
http://aiheet.domnik.net/wordpress-ohjeet/kuvat.shtml

 

Creative Commons -lisenssi Lisenssi - Näitä WordPress-ohjeita voi käyttää lisenssin Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi mukaisesti. Mainitse käytön yhteydessä ohjeiden kirjoittajan (Niko Lipsanen) nimi ja lisää linkki näille sivuille.

WordPress-blogin artikkeleihin ja sivuihin on mahdollista lisätä kuvia, videoita, ääniä ja muita mediatiedostoja.

Mediatiedostojen lisääminen WordPress-blogiin

Kuvien ja muiden medioiden lisääminen artikkeleihin ja sivuille tapahtuu artikkelin kirjoitussivulla tekstimuokkaimen yläpuolella olevan painikkeen avulla. Painike on otsikoitu tekstillä "Lisää media" (Add Media).

HUOM! Painikkeen vieressä saattaa olla lisää painikkeita. Niiden toiminnot riippuvat blogiin asennetuista lisäosista. Kysy niiden käyttämisestä blogin ylläpitäjältä.

Painikkeesta avautuu "Lisää media" -valintaikkuna (Insert Media). Vaihtoehtoina on "Siirrä tiedostoja" ja "Mediakirjasto" (Upload Files ja Media Library). Ensimmäisen avulla voit siirtää tiedostoja tietokoneelta. Jälkimmäinen näyttää tiedostot, jotka on siirretty blogiin jo aiemmin.

Sivupalkissa on vaihtoehtona myös kuvien lisäys "URL-osoitteesta (Insert from URL)." Tämän toiminnon avulla blogiin voi upottaa muualla Internetissä sijaitsevia kuvatiedostoja.

Kuvat

Kuvan siirtäminen tietokoneelta

Siirrä kuva tai kuvat, jotka haluat blogiin, omalta tietokoneeltasi. Tämä onnistuu joko vetämällä kuvat siihen, missä lukee "Pudota tiedostot tähän" (Drop files anywhere to upload) tai klikkaamalla "Valitse tiedostot" (Select files).

Kuvan siirtämisessä saattaa kestää jonkin aikaa, jos kuvatiedosto on suuri tai käyttämäsi nettiyhteys on hidas. Siirron jälkeen ikkunan oikeaan reunaan avautuu valikko, johon täytetään kuvan tiedot.

HUOM! WordPress tekee ladattavista kuvista pienennetyt versiot, mutta se siirtää palvelimelle myös alkuperäisen kuvatiedoston. Palvelintilan säästämiseksi voi olla järkevämpää siirtää kuvat blogiin valmiiksi lopulliseen kokoon pienennettynä. Käytännöt voivat vaihdella eri sivustoilla.

Kuvan valikko

"Otsikko" (Title) on pakollinen kenttä. WordPress saattaa ehdottaa jotakin otsikkoa kuvan tiedostonimen tai kuvan sisältämien metatietojen perusteella, mutta voit vaihtaa otsikon kuvaavammaksi. Useimmissa selaimissa otsikon teksti näkyy, kun blogissa kävijä vie hiiren kuvan päälle.

Kohdat "Vaihtoehtoinen teksti", "Kuvateksti" ja "Kuvaus" ovat valinnaisia (ks. laatikot alla).

"Vaihtoehtoinen teksti" (Alternate Text) on teksti, joka näkyy niille, joiden selain ei syystä tai toisesta näytä kuvia. Kohdan täyttäminen auttaa etenkin sokeita, koska heidän käyttämänsä lukulaitteet lukevat tekstin, kun eivät pysty näyttämään itse kuvaa. Kohdan täyttäminen saattaa auttaa myös hakukoneita löytämään kuvan niillä sanoilla, joita annettu teksti sisältää.

"Kuvateksti" (Caption) tulee näkyviin kuvan yhteyteen (yleensä alle) blogiartikkelissa. "Kuvaus" (Description) näkyy erillisellä kuvasivulla, jos kuva halutaan linkittää sellaiseen (ks. alla).

"Asettelu" (Alignment) -valikossa turvallisin vaihtoehto on yleensä "Ei mitään" (None). Kuvan voi myös asettaa sivun vasempaan tai oikeaan reunaan tai keskittää. Jos kuva on kapeampi kuin blogiartikkelin tekstille varattu tila, niin silloin asettamalla kuvan jompaan kumpaan reunaan saa tekstin kiertämään sitä.

Jos asettelua käyttää, siinä kannattaa olla johdonmukainen. Blogista tulee rauhattoman näköinen, jos kuvat ovat välillä oikeassa, välillä vasemmassa reunassa ja välillä keskitettyinä.

"Linkin URL" -valikossa (Link URL) määritellään kohde, johon sivulla kävijän halutaan päätyvän, jos tämä klikkaa kuvaa.

"Ei mitään" (None) tarkoittaa, että kuvaa klikkaamalla ei päädy minnekään. Tämä on yleensä ihan hyvä vaihtoehto.

"Mediatiedosto" (Media File) tarkoittaa, että kuvaa klikkaamalla päätyy alkuperäiseen, sivuille ladattuun kuvatiedostoon (joka saattaa olla suurempi, jos kuvan kokoa on muutettu).

"Liitteen sivu" (Attachment Page) tarkoittaa, että WordPress tekee kuvalle erillisen sivun, jossa se näkyy (yleensä) isompana. Klikkaamalla kuvaa kävijä päätyy tälle sivulle. Tällä sivulla näkyy myös kuvan "Kuvaus", jos sille on sellainen määritelty.

Valmiiksi annettujen vaihtoehtojen sijaan linkin URL-osoitteeksi voi antaa myös jonkin muun osoitteen valitsemalla "Muu URL" (Custom URL). Tätä voi käyttää esimerkiksi silloin, jos alkuperäinen tiedosto on jossakin muualla kuin samassa blogissa, ja halutaan linkittää kuvan lähteeseen (muista tekijänoikeudet!).

"Koko" (Size) -valikosta valitaan, minkä kokoisena kuva näkyy artikkelista. Vaihtoehdot ovat pienoiskuva, keskikokoinen, suuri ja täysikokoinen. Viimeistä lukuunottamatta koot on asetettu ennalta blogin asetuksissa. Kysy blogin ylläpitäjältä, mitä kokoa artikkeleissa on syytä käyttää (yleensä turvallisin vaihtoehto on "keskikokoinen").

Kuvan liittäminen mediakirjastosta

Mediakirjastosta löytyvät kuvat ja muut tiedostot, jotka on jo siirretty blogiin.

Kun valitset jonkun kuvista, sivupalkkiin tulee näkyviin samanlainen valikko kuin tietokoneelta siirrettäessä. Määrittelyt menevät siis samalla tavalla kuin edellisessä kohdassa.

Kuvan liittäminen URL-osoitteesta

URL-osoitteesta liittämällä artikkeliin voi upottaa kuvia myös muualta Internetistä (toki myös blogissa jo olevia kuvia voi upottaa artikkeliin tällä tavalla). Huomaa kuitenkin, että jos kyse ei ole omasta kuvasta, on upottamiseen kohteliasta kysyä lupa kuvan omistajalta. Joskus kuvan upottaminen toiselta sivustolta on estetty teknisesti.

Ainoa pakollinen kenttä on "URL" eli se osoite, jossa kuvatiedosto sijaitsee. Liitä tähän koko osoite (ml. protokollaosio http:// tms. osoitteen alussa).

Kuvateksti, vaihtoehtoinen teksti menevät kuten edellä (voit jättää ne tyhjiksikin), samoin tasaus.

Linkin kohteista puuttuu erillisen liitesivun linkittämismahdollisuus. Voit jättää kuva kokonaan linkittämättä (oletus), linkittää kuvatiedostoon tai antaa erikseen osoite, johon haluan kuvan linkittyvän (esimerkiksi sivu, josta kuva löytyy jossain muualla).

Muut tiedostot

Muiden tiedostojen, kuten asiakirjojen tai video- ja äänitiedostojen, liittäminen WordPress-artikkeleihin tai sivuihin tapahtuu samoin kuin kuvienkin liittäminen. Erot ovat vähäisiä. Liittämiseen käytetään samaa "Lisää media" -painiketta.

Keskeisin ero on se, että kun kuva tulee artikkeliin näkyviin kuvana, muista tiedostoista tulee näkyviin vain niihin osoittava linkki, jossa on tekstinä tiedostolle määritelty otsikko. Tällöin otsikkotekstin merkitys korostuu.

Siirrettäessä tiedosto tietokoneelta tai linkitettäessä se mediakirjastosta avautuu sivupalkkiin samanlainen valikko kuin kuvienkin tapauksessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että linkitysvaihtoehdoista "Mediatiedosto" (Media File) on tässä tapauksessa yleensä järkevin. Jos jostakin syystä halutaan, että sivuilla kävijä päätyy ensin erillisille liitesivulle ja lataa tiedoston vasta sieltä, niin sitäkin vaihtoehtoa voi käyttää.

HUOM! Koska linkistä ei asiakirjatiedoston ollessa kyseessä näe, minkä muotoiseen tiedostoon se osoittaa, on tämä hyvä tuoda jollakin tavoin esille linkittämisen yhteydessä. Usein tämä tehdään niin, että otsikon perään lisätään suluissa tiedostomuoto. Esimerkiksi pdf-tiedoston ollessa kyseessä otsikoksi merkittäisiin tällöin "Tiedoston otsikko (PDF)".

WordPressissä ei ole sisäänrakennettua videosoitinta. Jos haluat artikkeliin videon, on usein helpompi liittää se ulkoisesta palvelusta, kuten Youtube (ks. alla). Tämä on hyvä idea myös siksi, että videotiedostot vievät usein paljon tilaa.

Flickr ja Youtube

Usein on helpompi käyttää ulkopuolisia kuva- ja videonjakopalveluita kuin ladata tiedostot itse blogiin. Ainakin levytilaa säästyy.

Etuna on myös se, että saman tiedoston voi helposti liittää useampaan artikkeliin, eikä tarvitse käyttää kiertokonsteja, kuten suoraan WordPressin kautta liitettävissä kuvissa. Monet kuvasivustot ovat myös yksinkertaisempia käyttää kuin WordPressin oma kuvienlisäystoiminto.

Olen laatinut näiden ohjesivujen yhteyteen erillisen sivun Flickr-kuvien ja Youtube-videoiden käyttämisestä WordPress-blogeissa.

» Seuraava sivu