HUOM! Nämä ohjesivut ovat ikivanhoja ja ovat olemassa täällä arkistoituina enää vain internethistoriallisena kuriositeettina. WordPress on näiden kirjoittamisen jälkeen päivittynyt moneen kertaan. Jos haluat oppia käyttämään sitä, googleta jostain vähän tuoreemmat ohjeet.

Aiheet : Wordpress-ohjeet : Word ja muut tekstinkäsittelyohjelmat

Word ja muut tekstinkäsittelyohjelmat

Tällä sivulla käsitellään WordPress-artikkelin tai sivun luomista siten, että tekstisisältö on kirjoitettu ensin MS Word -ohjelmistolla tai jollakin muulla tekstinkäsittelyohjelmalla.

Miksi ei kannata käyttää Wordia?

Koska WordPressissä on monipuolinen tekstimuokkain (TinyMCE), niin on suositeltavampaa käyttää sitä kuin kirjoittaa teksti erikseen jossakin tekstinkäsittelyohjelmassa (kuten MS Word, OpenOffice.Org tai LibreOffice).

Tekstinkäsittelyohjelmilla kirjoittamisessa ongelma on se, että ne lisäävät tekstin sekaan omia merkkauksiaan, jolla ne muokkaavat tekstin ulkoasua. Paitsi, että merkkaus tekee koodista raskasta ja epäsiistiä, niin ohjelmien kirjoittamat ulkoasukoodit kumoavat blogin tyylitiedostossa määritellyt ulkoasuasetukset.

Ulkoasuasetusten kumoaminen on huono asia kahdestakin eri syystä: Ensinnäkin, se tekee blogista epäyhtenäisen näköisen. Jos osa artikkeleista noudattaa blogin tyylitiedostoa ja osa tekstinkäsittelyohjelmasta kopioituja tyylimääritteitä, niin lopputulos on sekava. Toisekseen, jos blogin ulkoasu halutaan myöhemmin muuttaa toisenlaiseksi, niin artikkeleihin kovakoodatut tyylimääritteet tekevät siitä hankalampaa. Ei riitä, että muuttaa tyylitiedostoa, vaan on lisäksi käytävät muokkaamassa erikseen jokaisen artikkelin ulkoasumääreet.

Tekstin liittäminen tekstinkäsittelyohjelmasta

Jos kuitenkin tulee eteen tilanne, jossa Wordilla tai jollakin muulla tekstinkäsittelyohjelmalla tuotettua tekstiä on liitettävä artikkeliin tai -sivuun, niin WordPressissä on onneksi toiminto, joka tekee siitä helpompaa.

Lisärivi

Ota ensin näkyviin TinyMCE-muokkaimen ylimääräinen työkalurivi. Se onnistuu klikkaamalla kuvassa vasemmalla näkyvää painiketta, joka löytyy muokkaimen päätyökalurivin oikeasta reunasta (katso lisää ohjeita muokkaimen käytöstä: WordPress 3.0 tai 2.3). Muokkaimen on oltava graafisessa tilassa.

Painikkeiden otsikot saat näkyviin viemällä hiiren muokkaimessa kunkin painikkeen päälle.

Ensimmäinen painikkeista on "Liitä muotoilemattomana" (Paste as Plain Text). Kopioi teksti teksinkäsittelyasiakirjasta, liitä se painikkeen takaa avautuvaan ikkunaan ja klikkaa "Lisää" (Add).

Wordilla tms. kirjoittaminen

Yleensä on syytä myös tarkistaa, että kohta "Säilytä rivinvaihdot" (Keep linebreaks) on valittuna. Muussa tapauksessa rivin- ja kappaleenvaihdot jäävät pois, ja teksti näkyy artikkelissä yhtenä pötkynä.

Keskimmäinen painike, "Liitä Wordista" (Paste from Word), on suunniteltu nimenomaan tekstinkäsittelyohjelmista kopioitavaa tekstiä varten. Sen takaa aukeaa ikkuna, johon kopioidun tekstin voi liittää. Muokkain yrittää poistaa kaiken ylimääräisen ja haitallisen merkkauksen, kuten fonttimääritteet, mutta säilyttää perusmuokkaukset, kuten lihavoinnin ja kursivoinnin.

Painiketta voi kokeilla myös muista tekstinkäsittelyohjelmista kopioitujen tekstien kanssa, mutta se ei välttämättä toimi toivotulla tavalla. Ei se tosin välttämättä toimi kuten pitäisi myöskään Wordin kanssa.

Kolmas painike, jonka kuvakkeena on pyyhekumi, on "Poista muotoilut" (Remove Formatting). Sitä voi käyttää siinä tapauksessa, että vahinko on jo tapahtunut, ja tekstinkäsittelyohjelmalla käsitelty teksti on tullut liitettyä suoraan WordPressin tekstimuokkaimeen.

Muotoilun poisto tapahtuu valitsemalla ensin teksti (koko tekstin voi valita painamalla näppäimistöltä Ctrl+A) ja painamalla sen jälkeen pyyhekumipainiketta. Toiminto poistaa valitulta alueelta lähes kaiken muotoilun, siis myös lihavoinnit, kursivoinnit yms. Se jättää kuitenkin jäljelle rivin- ja kappaleenvaihdot sekä linkit.

Huom! Kuvakkeet yllä ovat WordPressin versiosta 3.0. Ne eivät välttämättä näy kaikissa versioissa aivan samannäköisinä.

Vaihtoehtoinen tapa: käytä Muistiota

Joskus artikkeleiden tai sivujen kirjoittaminen erillisille ohjelmalla on välttämätöntä. Esimerkiksi nettiyhteys ei välttämättä ole aina käytettävissä.

Mikä ikinä syy erillisen ohjelman käyttöön sitten onkin, niin tekstinkäsittelyohjelman sijaan kannattaa valita yksinkertainen tekstieditori, kuten Windows-käyttöjärjestelmistä löytyvä "Muistio" (Notepad).

Tekstieditorilla voit kirjoittaa puhdasta tekstiä ilman ylimääräisiä tyylimerkkauskoodeja. Myös tarpeelliset muotoilut, kuten lihavointi ja kursivointi, on jätettävä tehtäviksi vasta siinä vaiheessa, kun teksti on liitetty WordPressiin.

Jos osaat HTML-merkkauskieltä, voit määritellä muotoilut, linkit ym. sillä. Tällöin teksti on liitettävä WordPressiin TinyMCE-muokkaimen kooditilassa. Huomaa kuitenkin, että myös kooditilassa WordPress lisää rivin- ja kappaleenvaihdot tekstiin automaattisesti. Älä siis merkkaa niitä, jos käytät HTML-kieltä.

» Seuraava sivu