ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Uusi tietokone hankinnassa

Nykyinen tietokoneeni on palvellut minua syksystä 2002. Se toimii edelleen, ja siihen on uusittu emolevy, lisätty kovalevytilaa yms. Mutta nyt sen tehot alkavat yksinkertaisesti loppua kesken. Puhti loppuu lähinnä kuvankäsittelyssä, kun digikameroiden tiedostokoot ovat kasvaneet. Uusi kone pitäisi hankkia ja Verkkokauppa.comissa näyttäisi olevan yksi varsin lupaava malli.

Kyseessä oleva kone on Acerpower S290 Celeron D420 yhden gigan muistilla ja 160 gigan kovalevyllä. Hinta on alle 300 euron, joten siihen nähden laite vaikuttaa hyvältä, vaikkei ihan nykymalliston tehokkaammasta päästä olekaan. Mutta eiköhän tuo GIMPin ja muiden tarvitsemieni ohjelmistojen pyörittämiseen riitä. Lisäksi mukaan tulisi polttava DVD-asema, joka nykyisestä koneestani puuttuu.

Windowsia koneen mukana ei tule, mutta se on enemmän etu kuin puute. Miksi maksaa turhaan lisenssistä, jos ei sitä kuitenkaan aio käyttää? Minulla ei ole enää pariin vuoteen ollut Windowsia kotikoneella lainkaan, enkä ole jäänyt kaipaamaan. Eikä sitä kaipaa vaimokaan, joka konetta myös käyttää. Tällä hetkellä käytämme Ubuntulinuxia, joka näytti pyörivän myös Verkkokauppa.comin mallikoneessa Ruoholahdessa.

Blogiin kirjoitan tästä, koska kuulisin mielelläni perusteluja puolesta ja vastaan hankkiako juuri tämä kone. Jos ostos olisi mielestäsi huono, kerro miksi. Tai jos tiedät paremman tarjouksen, niin kerro siitäkin.

Viime aikoina esillä on ollut erityisesti tietokoneiden suuri energiankulutus. Siitä eivät Verkkokauppa.comin sivut juuri tietoa anna, ainakaan tämän koneen kohdalla. Käsittääkseni tehokkaammat koneet vievät enemmän virtaa, joten siinä mielessä ainakaan tehojen ostaminen varmuuden vuoksi varastoon ei kannattane. Virtalähteen tehokkuus lienee myös olennainen tekijä, mutta sen arvoista ja tyypistä minulla ei tässä tapauksessa ole aavistustakaan. Myös suuri kovalevy vie energiaa, mutta sille on käyttöä, kun on niitä kuviakin paljon.

Kannettavat koneet vievät yleensä vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet, joten sellaisen ostaminen pöytäkoneen sijaan voisi periaatteessa olla ekoteko. Sanon periaatteessa, koska käytännössä pudottaisin sellaisen laitteen niin monta kertaa lattialle, että uusia koneita saisi hankkia tiuhaan. Näppäimistöjen kanssa tämä ongelma on akuutti, ja on parempi jos näppäimistön mukana ei putoa koko kone.

Eli teemmekö vaimon kanssa kaupat tästä Verkkokauppa.comin koneesta, vai tiedätkö jostain koneen, joka kohtuuhintaan sopisi paremmin tällaiseen suhteellisen kevyeen Linux-käyttöön?